Novoimenovani ambasador preneo poruku predsednika Austrije da prihvata poziv za posetu Srbiji

26.03.2018. - 11:43

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Austrije Nikolausa Luterotija, koji mu je preneo pozdrave predsednika Aleksandra van der Belena i njegovu poruku da prihvata poziv za zvaničnu posetu Srbiji.

Poželevši ambasadoru Luterotiju dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će Austriju u Srbiji predstavljati jedan od najbližih saradnika kancelara Kurca. Ambasador Luteroti je, naime, donedavno bio na funkciji njegovog spoljnopolitičkog savetnika, obavljajući tu dužnost i dok je Kurc bio šef austrijske diplomatije.

Predsednik Srbije i austrijski ambasador su se saglasili da je politički dijalog između dveju zemlje intenzivan i sadržajan, jer u Beograd sutra dolazi ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, što je, posle zvanične posete predsednika Vučića Austriji i posete vicekancelara Štrahea Srbiji, treća uzajamna poseta na najvišem nivou od početka godine.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija veoma ceni podršku Austrije u procesu evropskih integracija, izrazivši očekivanje da će ona posebno doći do izražaja tokom austrijskog predsedavanja Evropskoj uniji u drugoj polovini 2018. godine. On je u isto vreme istakao i značajnu pomoć Austrije u uspostavljanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kroz veliko angažovanje te zemlje u Berlinskom procesu.

Predsednik Vučić je upoznao ambasadora Luterotija sa neodrživim stanjem dijaloga Beograda i Prištine, jer je Srbija potpuno ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, dok druga strana nije uradila ništa po pitanju Zajednice srpskih opština, jedine obaveze koju su oni imali.

Dvojica sagovornika su, s obzirom na to da je Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, izrazili interes za intenziviranje ekonomske saradnje, kako kroz povećanje robne razmene, tako i kroz još veće prisustvo austrijskih investitora na srpskom tržištu. S tim u vezi, ambasador Luteroti upoznao je predsednika Vučića sa pozitivnim ekonomskim kretanjima u Austriji.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,

26. mart 2018.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).