18.10.2012. - 15:53

Predsednik Nikolić sa Klintom Vilijamsonom

Beograd, 18. oktobar 2012. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa gospodinom Klintom Vilijamsonom, glavnim tužiocem specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Nikolić je tom prilikom izrazio punu podršku glavnom tužiocu Vilijamsonu u njegovoj nameri da istraži zločine koji su vršeni nad Srbima. On je posebno istakao da naša zemlja mnogo očekuje od te istrage i da je zbog toga Republika Srbija spremna da ostvari apsolutnu saradnju sa specijalnim istražnim timom.

Glavni tužilac Vilijamson je informisao predsednika Nikolića o dosadašnjem toku istrage i o problemima koji prate istražni postupak. Gospodin Vilijamson je dodao i da njegova istraga neće biti ograničena samo na trgovinu organima, već će obuhvatiti sve zločine počinjene nad Srbima, koji su opisani u izveštaju Dika Martija.

Predsednik Nikolić i glavni tužilac Vilijamson saglasili su se da je od izuzetne važnosti za Srbiju, za stabilnost regiona, a pre svega za porodice žrtava, da se istraga sprovede neometano, u potpunosti, i da se počinioci ovih gnusnih zločina privedu licu pravde. Zbog toga ceo postupak treba izvesti krajnje pažljivo, uz maksimalno angažovanje vlada zemalja u regionu oko zaštite svedoka i omogućavanja nesmetanog rada specijalnom istražnom timu.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).