dib_7239.jpg

26.04.2016. - 15:44

Predsednik Nikolić sa ministrom saobraćaja u Vladi Indonezije

Beograd, 26. april 2016. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u trodnevnu posetu Republici Indoneziji, gde ga je dočekao ministar saobraćaja u Vladi Republike Indonezije Ignasius Đonan.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru konstatovano je da prijateljstvo dve zemlje ima čvrst temelj, još iz perioda Pokreta nesvrstanih i  da dva naroda dele ljubav prema miru i slobodi. Predsednik Nikolić je konstatovao da Srbija čvrsto stoji na putu evrointegracija, ali da intenzivno obnavlja i osnažuje stara prijateljstva širom sveta. Predsednik je podvukao da Srbija posebno ceni činjenicu da Indonezija podržava njenu teritorijalnu celovitost i suverenitet. „Odnosi Srbije i Indonezije su izvanredni, ali moramo još više da jačamo potencijale za bolju ekonomsku saradnju. Predsednik Nikolić se osvrnuo na migrantsku krizu koja je snažno pogodila Evropu, ali i njene fundamentalne principe. Evropa je na velikom ispitu i nije jednostavno napraviti dobar balans između omogućavanja slobode kretanja i zaštite zemalja od terorizma i različitih oblika nasilja, naglasio je predsednik Srbije. Samo zajedničkim snagama i kroz razumevanje može se rešiti taj problem, koji je i dalje konstantna pretnja državama koje se nalaze na migrantskoj ruti. Predsednik Nikolić je izrazio uverenje da će sutrašnji susret sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom dati dodatni impuls dubokom prijateljstvu dva naroda i da će ekonomske i sve druge veze biti dodatno intenzivirane. Postoje brojne mogućnosti za razvijanje ekonomske saradnje, obrazovanja, kulture nauke i mnogih drugih, naglasio je predsednik. Ministar saobraćaja Ignasius Đonan naglasio je da će se domaćini potruditi da boravak predsednika Nikolića bude uspešan i prijatan. U nastavku prvog dana zvanične posete predsednik će obići Nacionalni muzej Indonezije kao i Nacionalni spomenik Indonezije.

Video materijal i fotografije sa sastanka možete preuzeti sa linka

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).