27572998_b.jpg

03.03.2017. - 13:48

Predsednik Nikolić sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini

Beograd, 03. mart 2017. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednicom Evropske komisije Federikom Mogerini.

Predsednik Tomislav Nikolić konstatovao je da su očigledne tenzije u regionu i potvrdio posvećenost Srbije miru i stabilnosti. Osvrnuvši se na situaciju u regionu, predsednik Nikolić je konstatovao da tenzije rastu i da rukovodstva u pojedinim zemljama nisu u stanju da izađu na kraj sa izazovima sa kojima se suočavaju. On je istakao zabrinutost povodom situacije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini i naglasio da Evropska unija treba da nastavi da daje podršku održavanju mira u regionu. Predsednik Nikolić je podvukao privrženost Srbije evrointegracijama, izrazivši očekivanje da će dinamika otvaranja poglavlja biti ubrzana: „Srbija aktivno radi na ispunjavanju uslova da postane punopravna članica i iskreno razgovara sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Ne znam da li će biti dodatnih uslova i nadam se da neće biti uslova koje ne možemo da ispunimo, a to je priznavanje Kosova i Metohije“. Predsednik Nikolić se osvrnuo i na migrantsku krizu, konstatujući da se broj izbeglica u Srbiji povećava: „Srbija čini sve da se ponaša civilizovano prema migrantima, ali očekuje da EU nađe sveobuhvatno rešenje za taj problem“. On je naglasio da migranti ne žele da se registruju u Srbiji, strahujući da će ih zemlje EU vratiti u zemlju registracije. Svakako je migrantska kriza pokazala koje zemlje poštuju pravila na koja su se obavezala i univerzalne principe uopšte.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini zahvalila se predsedniku na iskrenoj privrženosti evrointegracijama i rekla da je Srbija važan faktor mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana. Osvrnuvši se na otvaranje poglavlja, visoka predstavnica je izrazila optimizam u pogledu buduće dinamike otvaranja i istakla važnost daljeg dijaloga Beograda i Prištine. „Postoji percepcija da punopravno članstvo podrazumeva da mora da se napravi izbor između Istoka i Zapada. Svakako da jedno ne isključuje drugo i potrebno je raditi na tome da se promeni takva percepcija“, konstatovala je Mogerini. Ona se zahvalila predsedniku Nikoliću na iskrenom i čvrstom zalaganju na evrointegracijama Srbije i doprinosu dijaloga Beograda i Prištine u proteklih pet godina.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).