27.04.2016. - 15:40

Predsednik Nikolić u zvaničnoj poseti Indoneziji

Beograd, 27. april 2016. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je tokom jutra, drugog dana posete Indoneziji, položio venac na Nacionalno groblje heroja „Kalibata“. Nakon ceremonije polaganja venaca, predsednik se upisao u knjigu utisaka.

Drugog dana zvanične posete Indoneziji, predsedniku Tomislavu Nikoliću i njegovoj supruzi Dragici, svečani doček uz vojne počasti priredio je predsednik te zemlje Đoko Vidodo. Nakon intoniranja dve himne, ceremonije obilaska počasne garde, predstavljanja delegacija dve zemlje, predsednik Tomislav Nikolić i predsednik Đoko Vidodo su imali „tet a tet“  sastanak, koji je trajao gotovo sat vremena. Na bilateralnom sastanku u plenumu, predsednik Đoko Vidodo izrazio je zadovoljstvo što je predsednik Republike Srbije prvi put došao u zvaničnu posetu Indoneziji, a posebno zato što je to prva poseta nakon 58 godina. On je konstatovao da su bilateralni odnosi veoma dobri, da je razvoj ekonomskih odnosa prioritet i da takođe postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i novih tehnologija.

Predsednik  Nikolić se zahvalio predsedniku Vidodu na srdačnoj dobrodošlici i spremnosti da razvija saradnju u svim oblastima: „Sada je mnogo lakše razgovarati sa Srbijom nego pre deceniju ili dve. Danas Srbija obnavlja stara prijateljstva i posvećena je miru, stabilnosti i prosperitetu. Srbija ne meri prijateljstva po veličini teritorije, ili obimom trgovinske razmene.  Uveren sam da će iskreni i prijateljski odnosi Srbije i Indonezije trajati večno“, rekao je  predsednik Srbije. „Mi  čvrsto stojimo na evropskom putu, ali poštujemo i suštinske principe nesvrstanih. Nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i zahvalni smo što Indonezija, kao najveća islamska zemlja, poštuje našu teritorijalnu celovitost i suverenitet“, naglasio je predsednik Srbije. Osvrnuvši se na migrantsku krizu, predsednik Nikolić je rekao da se Srbija nalazi na tranzitnoj ruti i da je pokazala humanost i razumevanje. „Mi smo se više puta suočavali sa humanitarnim katastrofama. Učestvujemo u mirovnim misijama širom sveta i dobijamo pohvale za stručnost, osposobljenost, a pre svega humanost“, podvukao je Nikolić.

Osvrnuvši se na ekonomske odnose, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija stabilna i da je izašla iz recesije. „Mere koje preduzima vlada su ocenjene kao veoma dobre i Srbija beleži rast“, naglasio je predsednik Srbije. On je zatražio od predsednika Vidoda da ohrabri investitore iz te zemlje da ulažu u Srbiju.

Đoko Vidodo je podvukao da su tokom perioda nesvrstanih, dve zemlje imale veoma intenzivne bilateralne i multilateralne odnose: „Mi želimo da unapređujemo saradnju sa Srbijom, posebno u oblasti ekonomije, obrazovanja i arhive. Spremni smo da ohrabrimo naše investitore da ulažu u Srbiju i izuzetno mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo dva važna sporazuma. Što se tiče nepriznavanja Kosova i Metohije, ostajemo pri čvrstom stavu da međunarodna pravila i principi moraju da se poštuju. Pažljivo pratimo dijalog Beograda i Prištine i uvereni smo da on doprinosi miru u regionu i šire. Zahvalni smo na podršci Srbije i intenzivno ćemo raditi na tome da se kroz dijalog naši odnosi unaprede u svim oblastima.“

Nakon konferencije za novinare, predsednik Đoko Vidodo priredio je svečani banket u čast predsednika Srbije i njegove supruge.

Video materijal ceremonije svecanog doceka možete preuzeti sa linka  https://pressprs.wetransfer.com/downloads/a77def2b2e1de85c45cee7954691752220160427110525/0288ba

Video materijal sa tete-a-tete sastanka predsednika Rebublike Srbije i predsednika Republike Indonezije možete preuzeti sa linka. https://pressprs.wetransfer.com/downloads/d23b81d830e7ebe16571df10b147a7d520160427110702/b98f018d705630c1580f1570afc9c68520160427110702/78eb4f

Fotografije u prilogu slobodne su za korišćenje.

Video materijal koji se nalazi na linku je slobodan za korišćenje.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).