Saopštenja

15.06.2015. - 16:29

Saopštenje za medije 15.06.2015.

Beograd, 15. jun 2015. godine – Srbija je posvećena dobrosusedskim odnosima i saradnji sa zemljama u regionu. Istovremeno, značajnu pažnju posvećuje negovanju kvalitetnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Štaviše, kao lider u regionu, Srbija je faktor mira i stabilnosti. Potvrda toga trebalo je da bude sutrašnja poseta Sarajevu i susret sa članovima predsedništva BiH. Zahtev člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića odloži, neće promeniti dobre namere Srbije prema svim građanima BiH.

Nažalost, umesto da kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regionu, usledio je zahtev za odlaganje susreta, kako bi pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima. Srbija je uvek spremna na razgovor u cilju postizanja dogovora o svim pitanjima od obostranog interesa dve zemlje. Zahtev za odlaganje posete podseća na 2012. godinu, kada član predsedništva Bakir Izetbegović nije došao u Beograd, pravdajući se sličnim razlozima kao što su ovi danas. Tokom tri godine mandata, predsednik Srbije je pokazao iskrene namere prema svim građanima BiH, posvećenost pomirenju i prosperitetu regiona. Štaviše, tokom prošlogodišnjih poplava, predsednik Nikolić je inicirao da Bosna i Hercegovina bude deo donatorske konferencije koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za otklanjanje posledica poplava i pomoći ugroženim područjima. Tokom tri godine, moglo bi se reći da su odnosi Srbije i BiH postali veoma dobri. Ta činjenica očigledno nekome nije odgovarala, pa je procenjeno da dobrosusedsku saradnju treba pokvariti. Međutim, Srbija neće odstupiti od politike mira, stabilnosti i saradnje, zato što je ona jedina moguća i jedina razumna. Pre ili kasnije do tog zaključka će doći i oni čiji su motivi i namere trenutno drugačiji. Predsednik Nikolić će uvek doći u zvaničnu posetu Bih, kada sva tri člana Predsedništva pokažu jedinstvo i spremnost.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).