venecijanska_velika.jpg

10.05.2018. - 10:37

Sastanak sa delegacijom Venecijanske komisije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas delegaciju Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope koje pruža pravnu pomoć državama članicama, radi postizanja evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblastima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Predsednik Vučić je delegaciji Venecijanske komisije objasnio da Srbija, kroz ustavne amandmane koji se odnose na pravosuđe, želi da obezbedi adekvatnu ravnotežu između nezavisnosti i odgovornosti sudstva, kako bi građanima bile obezbeđene efikasne i kvalitetne pravosudne usluge. On je ocenio da je srpsko pravosuđe sporo i da je Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije i primeni dobra iskustva kako bi unapredila vladavinu prava.

Predstavnici Venecijanske komisije su istakli da su u Srbiju došli kako bi sagledali predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe, radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu. Oni su ocenili da je ustavna reforma važna i korak u dobrom pravcu, ali da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera. Evropska komisija je, inače, tražila od Venecijanske komisije da doprinese usklađivanju pravnog sistema Srbije sa evropskim zakonodavstvom, kako bi ispunila kriterijume za prijem u EU.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,

10. maj 2018.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).