tan2014-4-23_123740442_2.jpg

Vesti

23.04.2014. - 13:30

Čestitost i moralnost - odlika srpskih vojnika

BEOGRAD- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, povodom Dana Vojske Srbije - 23. aprila, primio pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije poručivši da su čestitost, savesnost i moralnost odlike srpskih vojnika na koje je ponosan.

"Danas pripadam Vojsci Srbije, a pripadao sam i Vojsci Jugoslavije i JNA i uvek sam bio ponosan na to što pripadam onima koji nose uniformu zemlje u kojoj sam rođen, u kojoj živim, u kojoj će svi moji da žive", rekao je Nikolić.
 
Čestitajući okupljenima, i svoje i u ime građana Srbije Dan Vojske, Nikolić je istakao da to radi "ne iz kurtoazije, nego zato što znam kroz koliko iskušenja ste i vi savremeni oficiri, podoficiri prošli i šta su sve pretpreli vaši preci".
 
"Znam da ste uniformu obukli zbog predaka, a da je nosite zbog potomaka - zbog predaka imali ste na koga da se ugledate, a zbog potomaka zato što želite da vas pamte kao čestite, moralne, savesne ljude što je odlika srpskog vojnnika, podoficira, oficira do generala", rekao je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je, naglasivši da sve što je imalo da se češtita u ova dve veka, "a što su neki propuštali da čestitaju, ja vam u ime građana čestitam".
 
On je poručio okupljenima da da budu "pravi dostojni naslednici onih koji su pre vas časno nosili uniformu koja je odlučivala o sudbini zemlje Srbije uli Jugoslavije ili kako kod da se zvala zemlja koju je stvarao srpski narod".
 
"Sa nadom da ćemo imati mogućnost da vam materijalno i tehnički posvetimo još više pažnje nego do sada, sa uverenjem da ćete vi kako god bude, svoje poslove obavljati najbolje što je moguće, sa saznanjem da se nikada posebno tamo gde se zajedno sa stranim vojskama u saradnji niste obrukali i da nećete, neka vam je srećan ovaj veliki praznik", istakao je Nikolić. 
 
Predsednik Srbije je obraćanje završio uzvikom "Živela Srbija", koju su izgovarali oni koji su pre 199 godina osnovali srpsku vojsku.
 
Nikoliću je, u znak zahvalnosti, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković uručio, u ime svih pripadnika sistema odbrane novoustanovljeno priznanje - zlatnu plaketu Vojske Srbije.
 
"Ovo je nova prava plaketa koja se u ime Ministarstav odbrane i Vojske Srbije nekom uručuje i častm mi je da vi budete prvi", rekao je Diković.
 
Na svečanosti, Nikoliću je predsednik Međunarodnog konsultativnog komitet - organizacije oficira u rezervi i penziji Aleksandar Kanšin dodelio najviše priznanje Orden viteza.
 
Priznanje je predsedniku Republike dodeljeno povodom održavanja Međunarodne naučne konferencije o Prvom svetskom ratu BeograduNikoliću je uručena i povelja Kluba admirala i generala Srbije .
 
Vojska Srbije danas obeležava svoj dan, 23. april, u znak sećanja na isti datum kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.
 
Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i formiranje Garde, od 76 "po stasu i ugledu" najboljih mladića iz uglednih seoskih kuća.
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom aktivnosti obeležili su 23. april - Dan Vojske Srbije, a centralna manifestacija organizovana je, u prisustvu državnog i vojnog vrha i brojnih građana, 16. aprila u Užicu.
 
foto Tanjug,S.Radovanović
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).