tan2014-9-11_17283772_7.jpg

Vesti

11.09.2014. - 17:41

Članstvo u EU prvi prioritet Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, obraćajući se članovima delegacije Komiteta za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) koja boravi u poseti Srbiji, da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prvi prioritet Vlade Srbije dok je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da očekuje da će članice EU prepoznati i uvažiti napore koje Srbija ulaže u okviru procesa evrointegracija.

Nikolić je izjavio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prvi prioritet nove Vlade Srbije, da smo posvećeni tom cilju i opredeljenju da pristupne pregovore okončamo u 2018. godini i da bi Srbija u tom slučaju mogla da bude član EU do 2020. godine.

Nikolić je u obraćanju članovima Komiteta, izrazio zadovoljstvo što je Srbija domaćin predstavnicima svih zemalja članica EU i posebno je zahvalio Italiji, predsedavajućem Saveta EU, što je predložila da se ova poseta Komiteta, umesto u Rimu, ovoga puta održi u Beogradu.
"Vi dobro znate da je punopravno članstvo u EU prvi prioritet nove Vlade Srbije. Verujem da ste se danas dodatno uverili da smo veoma posvećeni ostvarivanju ovog cilja i da smo opredeljeni da pristupne pregovore okončamo do kraja njenog mandata 2018. godine. Srbija bi u tom slučaju do 2020. mogla da postane punopravna članica EU. Sve ostalo zavisiće od EU", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naznačio da je početkom ove godine, otvaranjem pristupnih pregovora, započela poslednja etapa puta.
"Ona vodi prilično uzbrdo i zahteva velike napore, ali na kraju uspona je samo jedan cilj - da postanemo deo ujedinjene Evrope kojoj svakako pripadamo istorijom koju delimo, jedinstvenim kulturnim i visokoškolskim prostorom, istovetnim sistemom vrednosti u pogledu uređenja države i društva", rekao je Nikolić.

On je podvukao da je Srbija posvećena sprovođenju reformi u svim oblastima, posebno vladavine prava, unutrašnjih poslova, zaštite ljudskih prava i prava manjina.

Kako je rekao, novi pristup EU kojim je predviđeno otvaranje najzahtevnijih poglavlja - 23 i 24 na samom početku pregovaračkog procesa, vidimo kao korak koji će doprineti bržoj transformaciji države i društva i ubrzanju samog pregovaračkog procesa.
"Evropske integracije posmatramo kao najefikasniji i najbrži način da dostignemo visoke standarde u ovim oblastima ključnim za sveobuhvatni napredak", istakao je predsednik Sbije koji je dodao da je to, uostalom, i preduslov za privlačenje stranih investicija, aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva i obezbeđivanje ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta zemlje.

On je goste obavestio da se Srbija, usvajanjem Strategije o reformi pravosuđa i Strategije za borbu protiv korupcije, 2013. godine, uhvatila u koštac sa korupcijom koju nastoji da iskoreni i izgradi kulturu nultog stepena tolerancije prema korupciji.

Prema njegovim rečima, bilo bi veoma korisno da do kraja godine otvorimo poglavlje 32, "ne samo radi obezbeđivanja finansijske kontrole utroška budžetskih sredstava", već i što bi to u velikoj meri doprinelo upravo uspešnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
"Stoga se nadamo da će i one zemlje EU koje još uvek nisu definisale svoj stav u pogledu dinamike otvaranja prvih poglavlja, ovo pitanje sagledati i u tom kontekstu", rekao je Nikolić.

Kako je ocenio, evropska perspektiva bila je i ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine.
"Uspešnost ovog dijaloga pokazala je da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu na zapadnom Balkanu. Na ovom primeru video se i međunarodni značaj EU kao faktora koji je u stanju da rešava krize i suštinski doprinosi stabilnosti i bezbednosti na evropskom tlu", naglasio je predsednik Srbije.

On je naveo i da se nada da će EU, odnosno njene države članice, uvažiti pozitivne korake koje je Srbija učinila u nameri da normalizuje odnose na Kosovu i Metohiji i da će, vrednujući naše napore i rezultate, doneti odluku da se što je skorije moguće otvori poglavlje 35.

Predsednik Srbije je ukazao i da je perspektiva članstva u EU imala, takođe, pozitivan efekat i na region Balkana koji danas sarađuje na konkretnim projektima, a da se otvorena pitanja u regionu...rešavaju dijalogom.
"Verovatno ste upoznati da sam, zajedno sa predsednicima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, 29. avgusta ove godine u Mostaru potpisao Deklaraciju o nestalim licima, čiji je cilj da podstakne proces pronalaženja nestalih u regionu. To je pitanje koje godinama opterećuje naše odnose, a koje mora biti rešeno zarad naše zajedničke budućnosti na ovim prostorima", ukazao je Nikolić.

On je podsetio i da je Srbija nedavno u Berlinu predstavila projekte kojima je cilj bolje povezivanje regiona jačanjem železničke i putne infrastrukture, ukidanjem carinskih barijera i stvaranjem asocijacije mladih.
"Sve ovo je dokaz da region danas zajedno radi i sarađuje, a ovom procesu regionalne saradnje u velikoj meri doprinele su evropske integracije. Solidarnost u regionu postala je ključna reč tokom nedavnih poplava koje su pokazale koliko smo ranjivi pred prirodom i koliko smo jači kada radimo i nastupamo zajedno", rekao je on.

Nikolić je naznačio da je Srbija opredeljena da očuva princip solidarnosti regiona u evropskim integracijama, uz međusobno pomaganje i razmenu iskustava.
"Sa druge strane, očekujemo da EU ostane privržena takozvanom „principu regate" kada je reč o proširenju, kako bi se omogućilo da svako napreduje prema učinku i ostvarenim reformama, bez nametnutnog ujednačavanja tempa", dodao je Nikolić.

On je članovima Komiteta poručio da iskoriste boravak u Srbiji i iz prve ruke se upoznaju sa usvajanjem i primenom reformskih zakona u Srbiji i da neposredno saznaju u kojoj meri je Srbija posvećena ispunjenju svoje evropske agende.
"Za nas je veoma važno da sa državama članicama EU imamo što intenzivniji dijalog - od susreta na najvišem nivou, do toga da ljudi koji se, poput članova COELA, kroz svoje redovne aktivnosti bave Srbijom i regionom i razmatraju pitanja od značaja za proces proširenja, imaju priliku da posete i bolje upoznaju našu zemlju", rekao je on.

"Uveren sam da vaša poseta neće biti korisna samo za teme kojima se bavite na profesionalnom planu, već i za upoznavanje sa ljudima, našom bogatom kulturom i običajima. Smatram to veoma bitnim, jer ćete na taj način bolje razumeti Srbiju. Tako će Srbija, od teme koja se nalazi na vašoj nedeljnoj agendi, postati nešto mnogo bliže i konkretnije", rekao je predsednik Srbije.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).