Tan2013-6-18_134454655_2.jpg

Vesti

18.06.2013. - 14:44

Čvrsta podrška Grčke za dobijanje datuma

BEOGRAD - Srbija je učinila sve da ispuni uslove koji su pred nju postavljani ne evropskom putu i "lopta je sada u evropskom dvorištu", poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 
Nikolić je, po završetku razgovora sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom, rekao da Srbija očekuje odluku koje će činiti prekretnicu u njenoj istoriji, ali da na raskrsnici stoji mirna, jer zna da je odgovorna i iskrena i prema Evropskoj uniji i prema samoj sebi.
"Uskoro očekujemo odluku u čijem donošenju će učestvovati i naši grčki prijatelji. Radi se o odluci koja će činiti prekretnicu u našoj istoriji. Ta odluka će biti signal da li je Srbija poželjna da bude deo evropske porodice ili ne", kazao je Nikolić. 
 
On je Grčkoj zahvalio na stalnoj podršci svim strateškim i spoljnopolitičkim prioritetima Srbije - procesu evrointegracija, zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unapređenju regionalne saradnje, kao i na principijalnom stavu u vezi sa napriznavanjem Kosova i Metohije.
"Mi znamo da je Grčka kao naš prijatelj potpuno uz nas. Očekujemo da naše prijateljstvo prema nekim drugim članicama bude uzvraćeno, tako što će Srbija imati mogućnosti da obezbedi svojim građanima bolji život i nadu u bolju budućnost", poručio je predsednik Srbije. 
 
On je naveo da je saradnja Grčke i Srbije na visokom nivou u svim segmentima, da je ta zemlja jedna od najvećih investitora u Srbiju, ali da postoje značajne mogućnosti za unapređenje i povećanje obima robne razmene, na čemu će se raditi u buduhćnosti.
"Sa uloženih 2,2 milijarde evra Grčka je jedna od najvećih investitora u Srbiji i jedna od najznačajnijih u bankarstvu, energetici, nekretninama, hotelijerstv... Ipak, postoje značajne mogućnosti za unapređenje i povećanje obima robne razmene", kazao je Nikolić.
 
Prema njegovim rečima, nakon dobijanja datuma za početak pregovora Srbija će biti još atraktivnija destinacija, ne samo za proširenje postojećih kapaciteta saradnje, već i za nove investicije.
"Srbija će biti atraktivnija za nove investitore iz Grčke, koji će ovde naći ne samo lukrativne poslove, već i odane prijatelje. Istovremeno, reformom pravosuđa, efikasnom borbom protiv korupcije, stvaramo ambijent koji u korelaciji sa geografskim poreklom kreira optimalne uslove za ekspanziju privrede", naveo je Nikolić.
 
Nikolić je ukazao i da su aktivnosti dve zemlje u različitim oblastima veoma žive i podsetio da su do sada ratifikovana 32 bilateralana sporazuma , a da je u pripremi Sporazum o socijalnom osiguranju i Protokol za sprovođenje Sporazuma o readmisiji sa EU.
"Na taj način ćemo konkretizovati politički dijalog sa ciljem da se saradnja dva prijateljska naroda unapredi u različitim oblastima", zaključio je Nikolić.
 
Predsednik Grčke Karolas Papuljas izjavio je danas da Grčka snažno podržava dodeljivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.
 
"Čvrsto podržavamo proces uključenja Srbije u EU i neposredno dodeljivanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora", izjavio je Papuljas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa presednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
 
On je ocenio da su odnosi dveju zemalja "izvanredni", ali da postoji značajan prostor za njihovo dalje unapređenje.
"Iskrena, stabilna i plodna saradnja naše dve zemlje predstavlja simbol za stabilnost i blagostanje Balkana i cele Evrope", rekao je grčki predsednik.
"Naše dve zemlje predstavljaju značajan faktor stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi", ocenio je on i dodao da će uključenje Srbije u EU znatno doprineti razvoju regiona.
 
Papuljas je zahvalio Nikoliću na stalnoj podršci Srbije kada je reč o kiparskom pitanju i dodao da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju političkih, kulturnih i ekonomskih veza, procesu evrointegracija i pitanju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.
 
Grčka, prema njegovim rečima, ima iskrenu nameru da rešenje za pitanje imena severnog suseda bude što pre pronađeno jer je to u skladu sa politikom dobrosusedskih odnosa koja je, kako je istakao, i glavni preduslov za budućnost svih zemalja kandidata za članstvo u EU.
Nikolić je Papuljasu u Palati Srbija uručio orden Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Grčke, a Papuljas Nikoliću orden Velikog krsta reda spasitelja, ustanovljen 1829. godine kao prvi istaknuti orden za izuzetnost u Grčkoj.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).