AS1_4519.jpg

Vesti

19.04.2013. - 12:04

Dani srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio u Zemunu kulturnu manifestaciju Dani srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva, poručivši da Srbiju sa zemljama tog sveta povezuje jednaki slobodarski sistem vrednosti, a sa nekima i zajednička istorija u okviru Pokreta nesvrstanih.

 

Srbiju sa afričkim i arapskim zemljama povezuje slobodarski sistem vrednosti a sa mnogima i zajednička istorija u okviru pokreta nesvrstanih, izjavio je predsednik Srbije Tomislav nikolić otvarajući Dane srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva u Zemunu.

 

Iz obraćanja Tomislava Nikolića

 

Nikolić je na Zemunskom keju, otvarajući izložbu fotografija i rukotvorina iz arapskih i afričkh zemalja, rekao da će nastojati da prijateljstvo koje lično oseća prema tim državama prenese na većinu građana Srbije.

 

"Moje prijateljstvo prema arapskim i afričkim zemljama potiče iz vremena mog ranog detinjstva i neće se ugasiti sa mnom. Preneo sam ga na svoje sinove, a pokušaću da ga u ovom mandatu prenesem i na većinu građana Srbije", rekao je Nikolić obraćajući se diplomatama više arapskih i afričkih država i okupljenim Beograđanima.

 

Nikolić je pozvao Beograđane da ne propuste nijedan od devet dana manifestacije, istakavši da je, za razliku od virtualnog upoznavanja stranih kultura, direktan kontakt sa njima dragoceni deo te avanture koji putovanja posredstvm interneta ne mogu dočarati.

 

"Sva virtualna putovanja ne mogu dočarati mirise zemlje, ukus njenih jela i pića, uspostavljanje prijateljstava, i zato je lično iskustvo nemerljivi, dragoceni deo avanture u koju nas virtualna putovanja ne mogu povesti", rekao je Nikolić.

 

Predsednik opštine Zemun Branislav Prostran rekao je da se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna, jer je Zemun je kroz čitavu svoju istoriju bio stecište različitih kultura o čemu svedoče brojni kulturni i istorijski spomenici.

 

"I danas u Zemunu žive građani različitih veroispovesti negujući dobrokomšijske odnose, shvatajući da su razlike prednost a ne mana", rekao je Prostran.

 

Na različitim lokacijama do 26. aprila, nizom programa biće predstavljena kulturna baština 14 zemalja Bliskog istoka i Afrike: Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Iraka, Konga, Kuvajta, Libana, Libije, Maroka, Nigerije, Palestine, Sirije i Tunisa.

 

Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 20. april na Letnjoj pozornici, kod restorana "Venecija", gde će se zemlje učesnice predstaviti kulturno-umetničkim programom.

 

Dva dana kasnije biće otvoren Park prijateljstva na Keju oslobođenja, u blizini spomen obeležja "Stara železnička stanica Zemun".

 

Program Dana srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva obuhvata i projekcije filmova zemalja učesnica.

Foto: Večernje Novosti

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).