Tan2014-2-10_14461772_9.jpg

Vesti

10.02.2014. - 18:05

Država da privuče investitore i omogući reforme

PARAĆIN - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da država ima posebnu odgovornost da privuče investicije i stvori uslove za sprovođenje reformi, posebno u ekonomiji i pravosuđu.

 
"Radi što bržeg izlaska iz recesije i da bi obezbedili bolji život građana, posebnu pažnju treba staviti na unapređenje proizvodnje koja je osnov stvaranja društvenog bogatsva i generator privrednog razvoja, koji zemlji garantuje ekonomsku nezavisnost i stabilnost", rekao je Nikolić po obilasku Srpske fabrike stakla u Paraćinu i otvaranju nove tehnološke linije u toj fabrici.
 
On je istakao da je ta fabrika uspešno privatizovana, dodajući da bi ovaj pozitivan primer trebalo da primenjuju i druge prerađivačke industrije, kako bi se postigao snažan privredni rast Srbije.
"Ulaganje u fabriku stakla u Paracinu jedna je od najznačajnih i uspešno realizovanih bugarskih investicija u Srbiji ", rekao je Nikolić i dodao da nakon jednog stoleća ta fabrika ponovo postaje lider u proizvodnji staklene ambalaže.
 
Vrednost ulaganja u novu tehnološku liniju, ukazao je Nikolić, veća je od 20 miliona evra i predstavlja namoderniji pogon za proizvodnju ambalažnog stakla u regionu. 
 
Ta investicija, podvukao je predsednik Srbije, obezbeđuje konkurentnost proizvoda te fabrike na međunarodnom tržištu, nova radna mesta, ali i unapređuje zaštitu životne sredine i poboljšava kvalitet života lokalnog stanovništva.
"Povećanjem izvoza očekuje se i pozitivan efekat na spoljnotrgovinski bilans Srbije od najmanje 30 miliona evra", rekao je Nikolić uz napomenu da se novom linijom povećava kvalitet proizvoda, a kapacitet četiri puta.
 
Predsednik je podsetio da ta fabrika proizvodi više od polovne staklene ambalaže na širem području Balkana, kao i da takva ambalaža ima višestruke prednosti.
 
Revitalizacija te fabrike potvrda je dobrih ekonomskih odnosa Srbije i Bugarske, naveo je Nikolić, ističući da dve zemlje dobre privredne i političke odnose grade na uzajamnom poštovanju i razumevanju.
 
Međunarodni konzorcijum predvođen kompanijom "Glas industri", dodao je Nikolić, investirao je više od 150 miliona evra u finansijsku i tehnološku revitalizacju staklare i modernizaciju opreme.
"Sastavljena od prirodnih materijala staklena ambalaža može neograničeno da se recilklira, ne ostavlja trag na proizvod i može da istrpi promene temperature bez hemijskih utičaja, čuva ukus proizvoda i produžava vek trajanja", naveo je Nikolić i primetio da je mogućnost kreativnosti u oblasti staklene ambalaže gotovo neograničena.
 
Predsednik Srbije je podsetio da je fabrika 1907. godine mala 350 zaposlenih kao i da je mnogo pre zvaničnog otvaranja proizvela mnogo časa, bokala, cilindara za lampe i fenjere.
 
Srpska fabrika stakla jedina je fabrika za proizvodnju ambalažnog stakla u Srbiji, Republici Srpskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.
 
Predsednik nadzornog odbora Bugarske banke koja je većinski vlasnik konzorcijuma "Glas industri" Cvetan Vasilev rekao je da se ovom saradnom otvaraju nove stranice saradnje Srbije i srpskih kompanija sa bugarskim.
 
On je istakao da je ovo najsavremenija fabrika u regionu i najavio da će ovim proizvodima Srbija moći da se takmiči na evropskom tržištu.
 
 
 
foto Tanjug, D.Stanković
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).