zeman.jpg

Vesti

01.04.2014. - 17:12

Dugogodišnje prijateljstvo Češke i Srbije

Predsednici Srbije i Češke, Tomislav Nikolić i Miloš Zeman, složili su se da dve zemlje povezuje istorijsko prijateljstvo i založili se za jačanje privredne saradnje, a Nikolić je naglasio da Srbiji posebno znači podrška Praga dijalogu Beograda i Prištine i protivljenje daljem uslovljavanju Srbije na putu ka EU.

"Bilateralni odnosi su na visokom nivou, a političke, privredne i kulturne veze čvrste. Srbija je spremna da produbi saradnju i da intenzivira dijalog između dve zemlje. Mi se ne slažemo sa određenim potezima Češke, kao što je priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali nas to ne sprečava da gradimo prijateljske odnose", poručio je Nikolić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Zemanom.

 

Nikolić je podsetio da je u Češkoj mnogo visokih državnih funkcionera bilo protiv priznavanja nezavisnosti KiM, kao i da je češka javnost iskazivala podršku srpskom narodu čak kada su pojedini češki lideri podržavali agresiju na Srbiju 1999.

 

Predsednik Srbije je izjavio i da je od svog češkog kolege tražio aktivnu podršku u vezi s planiranom revizijom prisustva Euleksa, posebno zbog odluke privremenih institucija u Prištini da Kosovske bezbednosne snage postanu kosovske oružane snage, što je, kako je istakao, za Srbiju potpuno neprihvatljivo.

 

On je zahvalio Češkoj na snažnoj podršci evropskim integracijama i dodao da je Srbija odlučna da što pre ispuni uslove za članstvo u EU, ocenivši da je Srbija već sada "spremnija za članstvo od nekih članica Unije".

"Mi smo učinili mnogo, stigli do pregovora, otvaramo poglavlja, i ako EU iskreno želi da Srbija bude u njenom sastavu, ako i ostale članice to žele tako iskreno kao Češka, onda Srbija neće imati problema na svom evropskom putu", rekao je Nikolić.

 

Nakon formiranja nove vlade, Srbija intenzivno kreće u reforme, usvajanje novih zakona, nastavak borbe protiv korupcije i nastavak dijaloga s Prištinom, kao i stvaranje povoljnijeg ambijenta za investicije, dodao je on.

"Politička stabilnost je nakon političkih promena u Srbiji 2012. godine konstantna i turbulenta vremena su definitivno iza nas. Srbija je pouzdan partner u svetu i regionu", rekao je predsednik Nikolić.

 

Prema njegovim rečima, kriza proširenja EU ne sme da se odnosi na Srbiju, koja, kako je rekao, vuče za sobom i ostale drzave regiona koje nisu članice EU I pošto, kao glavni faktor stabilnosti na Balkanu, može mnogo da pomogne funkcionisanju EU u ovom delu Evrope.

 

Ističući da je Srbija Češkoj najvažniji partner na Balkanu, Nikolić je rekao da je velika pažnja bila posvećena budućim investicijama, na primer grinfild ili u oblasti privatizacije preduzeća u resktrukturiranju, i podsetio da je ta zemlja od 2005. uložila 30 miliona evra u Srbiju.

 

Predsednik Nikolić je kazao i da su u toku pregovori sa češkom kompanijom "Inekon-Eniksus" oko njenog angažovanja na rekonstrukciji železničke pruge na Koridoru 10, na deonici Niš-Dimitrovgrad, čija vrednost radova iznosi oko 120 miliona evra.

 

Dve zemlje imaju potencijala za razvoj saradnje u oblasti energetike, rudarstva, proizvodnje transportnih sredstava i poljoprivrednih mašina, prehrambene i tekstilne industrije i turizma, rekao je on.

 

Zeman je istakao da između dve zemlje postoji dugogodišnje prijateljstvo i potvrdio je bezuslovnu podršku Srbiji na putu ka EU, naglasivši kao najvažniji aspekt buduće saradnje smanjenje nezaposlenosti, odnosno otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

"Nezaposlenost pre svega predstavlja gubljenje ljudskog dostojanstva i svaka zemlja trebalo bi da se zalaže za mere koje bi omogućile otvaranje novih radnih mesta", rekao je Zeman.

 

On je istakao da je došao na čelu brojne delegacije čeških privrednika koji žele da investiraju u Srbiji i doprinesu otvaranju radnih mesta, i u tom kontekstu naveo je železnički koridor Niš-Dimitrovgrad, termoelektranu Štavalj, proširivanje istoimenog rudnika, kao i to da kompanija ""Kofola" kupuje proizvodnju bezalkoholnih pića u Srbiji".

 

Na pitanje Tanjuga šta češki privrednici vide kao prednosti, a šta kao prepreke za ulaganje u Srbiju, Zeman je odgovorio da potencijal predstavlja razvoj infrastrukture jer, kako je istakao, infrastrukturne investicije imaju najveći efekat multiplikacije i rezultiraju dodatnom potražnjom u drugim oblastima.

"Što se tiče nedostataka, upozorio sam predsednika na dve oblasti gde nisu plaćena potraživanja", rekao je Zeman, dodajući da su u pitanju potraživanja malog obima i da je Srbija već priznala ta potraživanja.

 

On je napomenuo i da su se dve strane na sastanku složile da će češka ulaganja u Srbiji pokrivati krediti Češke izvozne banke, dok će ih osigurati kompanija "Egar".

 

Zeman: NATO nije ispunio da bombarduje samo vojne objekte

 

Zeman je rekao, povodom 15-godišnjice od intervencije NATO u Srbiji, da je njegova zemlja bila poslednja članica Alijanse koja se složila sa bombardovanjem i to pod uslovom da se akcija tiče isključivo vojnih objekata, ali da taj uslov nije ispunjen.

 

Na pitanje novinara da se osvrne na godišnjicu bombardovanja NATO-a i na činjenicu da je i tada bio u vlasti, Zeman je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, odgovorio:

"Više puta sam na to odgovarao i sada ću to rado učiniti. Češka vlada je bila poslednja koja se sa tim složila, uslov za saglasnost bilo je to da će se bombardovanje ticati isključivo vojnih objekata. Obećali su da će to ispuniti, ali taj uslov nije bio ispunjen".

 

Zeman je podsetio da kada je tadašnji predsednik Češke predložio da se zapovedniku NATO-a, američkom generalu Vesliju Klarku dodeli najviši orden Češke - Orden belog lava, on je to kao premijer odbio.

 

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman započeo je zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji sastankom s predsednikom Tomislavom Nikolićem.

 

Nikolić je Zemana i česku delegaciju ranije dočekao isped Palate "Srbija", uz najviše državne počasti, posle čega su dvojica predsednika održala razgovor tet-a-tet.

 

Istovremeno je održan i sastanak supruga predsednika Srbije i Češke, Dragice Nikolić i Ivane Zemanove.

 

Potom je usledio sastanak državnih delegacija Srbije i Češke, kao i potpisivanje memoranduma o saradnji između dva ministarstva spoljnih poslova i saradnji u oblasti energetike.

 

Češkog predsednika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" prethodno je dočekao šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo i da će, tokom posete "posebna pažnja biti posvećena i mogućnostima za dalje unapređenje bilateralne ekonomske saradnje".

 

Sa predsednikom Zemanom u Srbiju je doputovala i veća grupa čeških privrednika, dodaje se u saopštenju.

 

Dragica Nikolić razgovarala sa Ivanom Zemanovom

 

 

Supruga predsednika Republike Srbije Dragica Nikolić razgovarala je danas sa suprugom predsednika Republike Češke Ivanom Zemanovom o humanitarnom radu i aktivnostima svoje fondacije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

 

Dragica Nikolić je Zemanovu upoznala sa aktivnostima fondacije koju je osnovala pre više od godinu dana, sa radom na obnovi porodilišta u Srbiji i zalaganjem za povećanje nataliteta, kao i drugim aktivnostima kojima se fondacija bavi.

 

Dragica Nikolić je rekla da joj je izuzetno drago što ima priliku ponovo da se sretne sa Zemanovom i poželela joj ugodan boravak u Srbiji, dodajući da nema sumnju da će iz Srbije poneti samo lepe utiske, s obzirom na to da su naša dva naroda prijateljska i veoma slična, navodi se u saopštenju.

 

Supruga predsednika Češke je rekla da joj je ovo drugi put u Srbiji, i da se rado vraća posle 12 godina kada je boravila sa suprugom koji je u to vreme bio premijer Češke. Izrazila je zadovoljstvo što će imati priliku da bolje upozna Beograd i divne ljude u njemu. Zemanova je govorila i o humanitarnom radu koji je nedavno započela i koji je trenutno u fazi nabavljanja sredstava za jedan starački dom u Češkoj.

 

Sastanku je prisustvovala i direktorka fondacije "Dragica Nikolić“ Violeta Karić.

 

Supruge predsednika Srbije i Češke posetile su danas Školu za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Zemunu i tom prilikom školi je uručena donacija od 10.000 evra.

 

Reč je o donaciji Vlade Češke koja je namenjena za opremenja fiskulturne sale za slepu i slabovidu decu. Osim ugovora o donaciji supruga predsednika Češke poklonila je učenicima škole gitaru i nekoliko udžbenika na Brajevom pismu.

"Ovu donaciju smo dobili kroz projekat sa češkom ambasadom za opremanje novoizgrađene fiskulturne sale i to nabavku koševa, greda, lopti. Ovo je druga donačija češke ambasade, prva je bila u brajevim redovima - brajevim tastaturama koje se koriste u našem računarskom centru", rekla je novinarima direktorka škole Radmila Laban.

 

Supruge predsednika Srbije i Češke obišle su biblioteku, računarski centar, štampariju škole i upoznale se u kakvim uslovima uče i rade slepa i slabovida deca.

 

U ume 148 učenika škole direktorka škole je gošćama uručila poklone i to monografiju škole, kao i radove učenika.

 

Škola "Veljko Ramadanović" je jedina škola u Srbiji u kojoj se školuju slepa i slabovida deca bukvalno od preškolskog uzrasta do završetka srednje škole.

"Ovde imamo predškolsku, pripremnu predškolsku nastavu, osnovnu školu, srednje škole i to smerove za telefoniste, PTT tehničare, Pravno - birotehničku školu", objašnjava Rada Laban.

 

Za decu koja dolaze iz unutrašnjosti Srbije u okviru škole nalazi se i internat.

Moguća nova rezolucija o KiM u Skupštini Srbije

 

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da Beogradu predstoji najosetljiviji deo pregovora u okviru dijaloga sa Prištinom, koji uključuje temu pravosuđa i najavio mogućnost nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini.

 

On je naglasio da je zato neophodno da Beograd ima iskristalisan i jasan stav.

"Pravosuđe je zona u kojoj ni u Srbiji nemamo regulisane sve odnose. Tamo (na Kosovu) moramo da imamo vrsne sudije. To u ovom trenutku nije odmah izvodljivo, možda da šaljemo sudije na ispomoć, ali se to ne uklapa u sistem zakona Prištine. Takođe, ako Euleks hoće da menja mandat misije i brojno stanje onda očigledno da moramo da postignemo novi dogovor," rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Češke Milošem Zemanom koji je danas započeo dvodnevnu posetu Srbiji.

 

Nikolić je najavio i mogućnost usvajanja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije.

"Ja ću, kako me budu zadužili. Ako zatraže novu rezoluciju, svakako ću to predložiti, nikad nisam od toga bežao. Ako zatraže da se izjasnim o rezoluciji koju bi podnela vlada sama i to ću svakako da uradim. Neću odmagati vladi," poručio je Nikolić.

 

Jučerašnju rundu razgovora u Briselu ocenio je kao sastanak pred formiranje nove vlade i naglasio da će ta nova vlada, imajući u vidu osetljivost pitanja o kojima se razgovara, morati da izađe sa strategijom kako da nastavi dalje a o tome će morati da se izjasni i novi saziv Skupštine.

 

Kako je dodao, svaka skupština treba da odobri delovanje svoje vlade.

"U međuvremenu, od postizanja Briselskog sporazuma dogodilo se više stvari koje su bile nepredviđene - prelazak na oružane snage Kosova, o čemu nije bilo naznaka da bi trebalo da se razgovara, a zatim i u svetu je bilo raznih dešavanja koja bi mogla da poljuljaju samouverenost Prištine a Beograd da navedu da razmišlja o tome može li da ponudi konačno rešenje koje bi bilo u skladu sa Ustavom, međunarodnim pravom i realnošsću. Nećemo moći da dobijemo sve što želimo niti da izgubimo sve što bi drugi želeli," rekao je on.

 

Prema Nikolićevim rečima, pregovarački tim za dijalog sa Prištinom će ostati praktično isti, s tim što će Vučić, "ako poželi mandat" direktnije predvoditi te razgovore. Ali neće biti promena u željama i ambicijama, dodao je on.

 

 

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).