tan2014-11-20_155640593_2.jpg

Vesti

20.11.2014. - 20:27

Dužnost Srbije da se uklapa u pravila EU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je svima u EU apsolutno jasno da Srbija želi da bude član Unije i da će strpljivo učestovati u procesu pregovora i rešavati probleme. Mnogo je posla pred Srbijom, poručuje komesar za istočno susedstvo i politiku proširenja Johanes Han.

Predsednik Nikolić i komesar Johanes Han
Han: Konstruktivna uloga Srbije u regionu

Johanes Han pohvalio je konstruktivnu ulogu Srbije u regionu i odgovornost koju je pokazala prilikom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu.

"Naročito pozdravljam odgovornost Srbije tokom posete albanskog premijera Rame i vodeću ulogu u organizovanju konferencije šest zemalja Zapadnog Balkana", istakao je evropski diplomata.

Predsednik napominje da je Srbija iskreno ušla u pregovore, veoma teške po svim poglavljima.

"Mi možemo da mislimo da bi to možda trebalo drugačije ali ulazimo u uređenu zajednicu naroda i naša dužnost je da se u to uklapamo", rekao je Nikolić.

Pred Srbijom će biti uslovi koje treba da ispuni kako bi postala članica, pre toga uslove da otvori poglavlja i mi ćemo strpljivo, ali s neskrivenom željom učestvovati u pregovori i rešavati probleme", podvukao je Nikolić.

"Han nas ohrabruje da učinimo sve što je u našoj moći. Imaćemo podršku EK, pojedinačnu podršku mnogih članica EU", naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je ponovio da naša zemlja u ovom trenutku neće uvoditi sankcije Rusiji, ali je naglasio da članstvo u EU podrazumeva obavezu sprovođenja zajedničke spoljne politike.

"Ja sam od Hana čuo ono što i vi - da Srbija nije član EU, da je samostalna u vođenju spoljne politike, ali da bi članstvo u EU podrazumevalo obavezu sporvođenja zajedničke spoljne politike", rekao je Nikolić posle susreta sa komesarom za istočno susedstvo i politiku proširenja Johanesom Hanom.

Kako je naglasio, Srbija "danas, ovih časova, ovih godina sigurno neće uvesti sankcije Rusiji".

Han je istakao da je Srbija slobodna i da za sada nema pritisaka da se u potpunosti uskladi sa evropskom spoljnom politikom.

Izrazio je i zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu i naglasio da ovom posetom želi da ukaže na to koliku važnost Evropa pridaje pristupanju Srbije EU.

"Sa zadovoljstvom odajem priznanje na profesionalizmu i posvećenosti koje je Srbija pokazala u procesu pristupnih pregovora. Impresioniran sam velikim napretkom koji je Srbija ostvarila u skorijoj prošlosti na putu ka članstvu u EU", rekao je austrijski diplomata.

EK pozdravlja ekonomske reforme i kontinuiranu pažnju posvećenu vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i reformi državne uprave, naveo je Han.

Povoljna investiciona klima, prema njegovim rečima, zahteva napore u borbi protiv korupcije, uspostavljanje pouzdane vladavine prava i transparentne procese odlučivanja.

"Svakako, mnogo posla je pred nama i Srbija treba da nastavi da sprovodi reforme jer će tempo pregovora zavisiti od napretka u tim oblastima i od procesa normalizacije odnosa sa Prištinom", rekao je Han.

Povodom izveštavanja medija prema kojima među 27 članica EU postoji konsenzus o otvaranju prvog poglavlja, s čime se ne slaže jedino Nemačka, Hanu je postavljeno pitanje da li bi Berlin mogao da se ubedi u narednim sedmicama da promeni taj stav.

"Najbolje ubeđivanje je sprovođenje onog što je dogovoreno i onda možemo da nastavimo i otvorimo poglavlja", odgovorio je evropski komesar.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).