Tan2013-6-6_13372656_0.jpg

Vesti

07.06.2013. - 16:52

Dve zemlje opredeljene za EU, prioritet u saradnji ekonomija

BEOGRAD - Predsednici Srbije i Ukrajine Tomislav Nikolić i Viktor Janukovič složili su se danas da su dve zemlje strateški opredeljene za EU, a da će prioritet u međusobnoj saradnji biti prvenstveno ekonomija.

 
"Razmotrili smo veliki broj pitanja bilateralnog, regionalnog i međudržavnog karaktera i, na obostrano zadovoljstvo, konstatovali da je dijalog na svim nivoima značajno unapređen", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Janukovičem.
 
Nikolić je ukazao da visoki gost iz Ukrajine boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u istoriji bilateralnih odnosa dveju država.
 
Kako je rekao, između dve zemlje danas je potpisano više sporazuma, kao i zajednička izjava predsednika u kojoj su proklamovani pravci saradnje dveju država.
"Na taj način ćemo konkretizovati politički dijalog sa ciljem da se saradnja dva prijateljska naroda unapredi u različitim oblastima", kazao je Nikolić.
 
"I Srbija i Ukrajina su strateški opredeljene ka EU... i dve zemlje čine maksimalne napore na ispunjenju svih uslova kako bi evropski put postao realnost u najkraćem mogućem roku", poručio je predsednik Srbije.
 
Janukovič je izjavio da je za Ukrajinu veoma zanimljivo uspešno iskustvo Srbije u njenim odnosima sa EU i najavio je da će dve strane nastaviti da aktivno vode dijalog čiji je cilj uzajamna podrška na putu evrointegracija.
 
Predsednik Srbije je zahvalio Janukoviču na principijelnom stavu zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i izrazio zadovoljstvo što će ukrajinski kontingent, kako je potvrđeno, nastaviti da učestvuje u okviru Kfora.
 
Nikolić i Janukovič su se složili da će prioritetni ciljevi bilateralne saradnje u budućnosti biti sektori energetike, saobraćaja, mašinogradnje, poljoprivrede, građevinarstva i zajednički nastup na trećim tržištima.
"Dogovorili smo se da nastavimo razgovore na temu potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini", rekao je Nikolić.
 
Nikolić je, na pitanje o padu spoljnotrgovinske razmene Srbije i Ukrajine od 2008. godine kada je bila na rekordnih 858,9 miliona dolara, rekao da u budućnosti treba intenzivnije raditi kako bi se taj pad zaustavio.
Janukovič je ukazao da postoji "neiskorišćeni potencijal za ekonomsku saradnju", kao i da je u planu održavanje ukrajinsko-srpskog biznis foruma u Srbiji.
 
Taj forum bi, prema njegovim rečima, trebalo da doprinese razvoju ekonomske saradnje i dodatno motiviše preduzetnike iz obeju zemalja i pomogne im.
Nikolić je izrazio nadu da će dve države intezivirati kontakte, a Janukovič je rekao da Ukrajina ove godine očekuje posetu premijera Srbije.
 
Janukovič je najavio i jačanje saradnje između regiona jer će to, kako je istakao, doprineti ne samo razvoju samih regiona, infrastrukture i svakodnevnog života građana, već i povećanju robne razmene između dve zemlje.
Predsednici su saopštili i da su "odredili zadatke" za mešovitu međuvladinu komisiju, koju očekuje dosta posla.
 
Nikolić i Janukovič su se složili da će saradnju unapređivati i u okviru ukrajinskog predsedvanja OEBS ove godine, odnosno srpskog 2015. godine.
Dva predsednika su konstatovala i da Srbija i Ukrajina imaju istorijske, prijateljske i bliske odnose.
 
O mogućem partnerstvu u Železari
 
 
Ukrajinski predsenik Viktor Janukovič izjavio je danas da je njegova zemlja zainteresovna za Železaru Smederevo, ali da će konačnu odluku o stupanju u strateško partnerstvo doneti nakon procene eksperata.
 
Januković je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je Ukrajina zainteresovana za strateško partnerstvo u Železari, za koju se kompanija iz te zemlje ranije već interesovala, rekao da Ukrajina za to ima veliki interes, ali da danas nema konkretan odgovor.
"To pitanje se sada proučava, a konačna odluka biće doneta kada stignu odgovarajući ekspertski zaključci", rekao je on.
 
On je naveo da su u Ukrajini zainteresovani "da kao strateški partneri imaju kontrolni paket akcija ili da se ujedine sa predstavnicima Srbije kako bi se to preduzeće podiglo na noge".
Ukrajina, dodao je, ima sve sirovine neophodne Železari, ali 800.000 tona čelika godišnje, koje se tamo mogu proizvesti, "nije velika svota", jer, kako je objasnio, u njegovoj zemlji se godišnje proizvede 35 miliona tona čelika.
"Tih 800.000 tona, s našeg gledišta, nije mnogo, ali mora se raditi na modernizaciji te fabrike i neophodno je razviti savremenu tehnologiju, a za to su potrebne investicije. Mi znamo kako se to radi, imamo ogromno iskustvo, kao i neophodne sirovine da bismo obezbedili da fabrika radi", kazao je Januković.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da je pokretanje Železare za Srbiju veoma važno, jer, je ona "žila kucavica Srbije", i dodao da je ona predmet razgovora svih državnih funkcionera gde god da se nalaze.
"Sve dok se ne pronađe partner i dok Železara ne krene Srbija neće moći da računa da je sve što je potrebno građanima promenila", rekao je Nikolić.
 
Predsednik Srbije konstatovao je da razgovori o Železari teku dobro, a da će njihov ishod zavisiti od ekonomskih interesa i dodao da Ukrajina, kao jedan od deset najvećih proizvođača čelika u svetu, svakako ima interes da kroz državno-privatno partnerstvo uđe u srpski metalurški kombinat.
 
Potpisano više sporazuma
 
 
Između Srbije i Ukrajine danas je potpisano šest sporazuma kojima se omogućava unapređenje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, infrastrukture. Predsednici Srbije i Ukrajine potpisali su posle razgovora, zajedničku izjavu.
 
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i ministar infrastrukture Ukrajine Volodimir Kozak potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i kabineta ministra Ukrajine o saradnji u oblasti turizma. Ministar obrazovanja Žarko Obradović i njegov ukrajinski kolega Dmitro Tabačnik potpisali su Sporazum između dva Ministarstva o saradnji u oblasti obrazovanja.
 
Sporazum između Vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja potpisao je ministar poljoprivrede Goran Knežević i prvi zamenik ukrajinskog ministra agrarne politike i hrane Bisjuk Ivan Jurijovič. Sporazum između vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja potpisali su resorni ministri Milutin Mrkonjić i Volodimir Kozak.
 
Ministri kulture dve zemlje, Bratislav Petković i Leonid Novohatko, potpisali su Program saradnje u oblasti kulture. Memorandum o razumevanju i saradnji između Agencije za stran ulaganja i promciju izvoza Srbije i Državne agencije za investicije i upravljanje nacionalnim projektima Ukrajine potpisali su direktor SIEPA Božidar Laganin i načelnik ukrajinske agencije Vladislav Kaskiv.
 
Predsednik Srbije priredio je predsedniku Ukrajine svečani doček, uz smotru garde i intoniranje himni dveju država.
 
Janukovič je razgovaro i sa predsednikom SkupštineSrbije Nebojšom Stefanovićem i sa izrazio nadu da će Srbija krajem juna dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.
 
Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Stefanović je današnju posetu ukrajinske delegacije Srbiji, koju predvodi Janukovič, ocenio kao veoma uspešnu, jer je potpisano šest međudržavnih sporazuma kojima se omogućava unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, kulture, turizma i infrastrukture.
 
Predsednik Ukrajine je, uz državne i vojne počasti, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
 
Predsednici razmenili ordenje
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ukrajine Viktor Januković razmenili su danas u Beogradu ordenje za zasluge i zalaganje u razvoju saradnje i prijateljskih odnosa.
 
Dvojica predsednika su jedan drugom uručila ordenje u Palati Srbije, gde je delegacija Ukrajine započela dvodnevu posetu Srbiji.
 
Nikolić je Janukoviča odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u ravoju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Ukrajine, a Januković Nikolića Ordenom Republike Ukrajine prvog stepena, za lični doprinos razvoju međudržavnih odnosa.
 
foto Tanjug, S. Ilić, R. Prelić
 

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).