Vesti

16.10.2012. - 16:17

Intervju predsednika Nikolića za Novosti

 " Već 11 godina gledamo kako se ispunjava sve što požele Albanci, više neće biti tako. VIŠE nema vremena za gubljenje. Srbija ne može da razvija dobrosusedske odnose sa delom svoje teritorije. Vladaće na Kosovu i Metohiji Albanci, imaće lokalnu samoupravu, sve organe vlasti, ali neka ne očekuju da će neko ovde da pristane i kaže im: Evo vam i država."-To u razgovoru za ”Novosti” poručuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 

 On najavljuje da će njegov kabinet uskoro objaviti platformu u kojoj će izneti i formalni predlog za rešenje konačnog statusa južne pokrajine. Šef države je ubeđen da Srbija nikada neće biti uzrok prestanka razgovora sa EU, ali šalje jasan signal:

 

- Ako nam zvanično postave uslov: Evropa ili Kosovo - odustaćemo od evropskog puta. To sam govorio u kampanji i moj narod ne bi bio iznenađen ako bih to predložio. Dostigli smo stepen uređenja da možemo da računamo na EU. Ona nas sada drži na odstojanju samo zbog Kosova i Metohije. Ali, može tako da nas drži još sto godina, mi nećemo promeniti stav o južnoj pokrajini. Ako počnu da nam dopisuju nova pravila koja nisu važila za druge države, onda mogu da nas odbace od sebe. U tom slučaju je bolje da nam kažu: nećemo vas.

 

* Pratite li sukob dve jake struje u DS? Ko ima više šansi da pobedi?

 

- Mene taj sukob uopšte ne interesuje, ali mogu da kažem da je to sukob dve struje u slaboj DS. A, ko pobedi, šta će da dobije sem partije nagrižene kriminalom. Ko god da pobedi moraće da se liši usluga kriminalaca koji su do sada bili u DS. Ako to nije moguće, onda od te partije neće biti ništa.

 

* Da li vam je posle poslednjih poruka iz Brisela jasno da politika i Kosovo i Evropa nije više sprovodljiva?

 

- Kada nam se i zvanično ispreči zid, onda politika i Evropa i Kosovo neće biti moguća. Za sada niko zvanično nije tražio da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije. Uređujemo zemlju po evropskim standardima, koji nam pomažu da sprovedemo reforme i uredimo Srbiju na demokratskim principima. Slažem se da odnos sa EU ne može da se gradi na tome da svaki put dobijamo nove zahteve. Ako smo mi stabilni i ispunjavamo uslove, ne može Evropa da bude nestabilna i da nam stalno ispostavlja nove uslove. Mi tražimo samo da nam se postave uslovi kao i drugim zemljama, ni manje ni više.

 

* Mislite li da je posle formulacije o ”integritetu Kosova” u Strategiji proširenja Brisel poslao jasan signal Srbiji da ne može ući u EU ako ne prizna nezavisnost svoje pokrajine?

 

- To nije nešto bezazleno, ali ne smemo unapred da odustanemo od borbe. Rezolucijom 1244 garantovan je integritet Srbije, a danas nam Evropa traži da garantujemo integritet Kosova. Sad imamo situaciju da se zemlji utemeljivaču UN ne garantuje teritorijalni integritet, već se traži da ona garantuje teritorijalni integritet delu svoje teritorije, koji se bespravno otcepio. To ne proističe iz međunarodnih pravila. Mnogo je znakova pored puta koji ukazuju na stavove velikih država koje su priznale nezavisnost KiM. Veoma pažljivo čitam pisma, izjave i odluke donete u EU, jer znam da su na njih uticale države koje su priznale nezavisnost KiM. To može biti znak da će Evropska komisija pre biti za nezavisnost, nego da se upušta u bilo kakav posao dogovora Beograda i Prištine. Svakako nećemo da prihvatimo pristup: Srbi će da prihvate sve što treba, jer nisu narod od kojeg bi trebalo da se bojimo, ukoliko odluka bude na njihovu štetu. Već 11 godina gledamo kako se ispunjava sve što požele Albanci. To više neće biti tako.

 

* Šta nameravate da učinite ako Brisel ne prihvati vaš zahtev da se izmeni formulacija o poštovanju ”integriteta Kosova”?

 

- Videćemo. Kada kažu da Kosovo treba da se očuva, onda treba da nam kažu šta je Kosovo: država, teritorija, pokrajina, čiji se integritet čuva. Mogu da se složim da se ne cepa KiM, ali moramo da vidimo kako ga oni vide.

 

* Kada očekujete početak političkog dijaloga sa Prištinom? Zašto bi kosovski Albanci uopšte sedali za sto kada je i za njih, ali i za ključne države Zapada, Kosovo nezavisna država?

 

- O tome veoma vodimo računa. Ozbiljno shvatamo i stav Nemačke koja je stub EU. Zato na pregovore treba otići sa direktnim pitanjem: da li mi možemo da računamo na pregovore i članstvo u EU, ako se ne slažemo sa nezavisnošću KiM?

 

* Hoće li uskoro biti objavljena platforma za KiM i da li će ona da sadrži konkretan predlog Beograda za konačan status pokrajine?

 

- Prvi sastanak na tu temu biće u petak. Okupiće se kompletan državni vrh. Moraćemo uskoro da izađemo sa zajedničkim stavom. Predložićemo nekoliko varijanti. Pronaći ćemo pravu formulaciju sa kojom će se izaći pred svet. Cilj je da se pronađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju koja je garantovana Rezolucijom 1244. Prateći dokumenti platforme biće naš ustav, učinak svih visokih predstavnika na KiM, pregled svega šta je ispunjeno iz Rezolucije 1244, a šta nije. Taj tekst će biti predstavljen kompletnoj političkoj i intelektualnoj eliti, predstavnicima crkve...

 

* Je li tačno da je postignut načelan dogovor da Ivica Dačić bude šef pregovaračkog tima? Ko bi još trebalo da bude uz njega?

 

- To je po Ustavu njegovo pravo, a može da ga prenese i na mene.

 

* Zar niste nedavno javno poručili da to ne bi bilo u redu?

 

- Ako me Vlada ovlasti da vodim pregovore, drage volje ću to da prihvatim. Nisam rođen sa krunom na glavi. Nije teško pregovarati, ako sa sobom ponesete pravu platformu. Teško je kada morate da telefonirate i pitate: predlažu ovo, šta da radim? Ovi pre nas su poslali činovnika i rekli mu: samo se ti javljaj, a mi ćemo da rešavamo umesto tebe. Tako ste na papirima dobili parafe Borka Stefanovića. Šta oni znače za njegovu ličnu odgovornost?

 

* Zašto po svaku cenu morate da primenjujete te ugovore, za koje ste rekli da su štetni i da mogu da dovedu do toga da Beograd indirektno prizna nezavisnost Kosova?

 

- Prethodna vlast je prihvatila mnogo toga što možda ne bi u normalnim okolnostima, a sve da bi dobili status kandidata. Pogazili bismo Srbiju, ako bismo rekli da idemo iz početka. Ko bi sa nama ozbiljno razgovarao? Pre nekoliko dana smo potpisali energetski sporazum sa Rusijom na deset godina. Ne može on da važi do sledećih izbora. Trebalo bi, dakle, da zaustavimo sve što je radila bivša vlast, pa da vidimo kako ćemo. To nije ozbiljan pristup, iako zebem od preuzetih obaveza. Ali, pratićemo šta će iz toga da se rodi.

 

* Ima li makar trunke istine u spekulacijama da vam je Ketrin Ešton na nedavnom sastanku ponudila protektorat za sever KiM koji bi praktično ugasio srpske institucije?

 

- To uopšte nije tačno. Na tu temu nismo pričali, ali mislim da celo Kosovo i Metohija moraju da budu pod međunarodnim nadzorom još dugo. Koliko god da nas ubeđuju da su podigli bezbednost, stepen ljudskih i manjinskih prava, ja u to ne verujem, sve dok padaju bombe na kuće povratnika. Ubeđen sam da međunarodna zajednica, kada počnu razgovori, neće tražiti ukidanje zdravstvenih i školskih ustanova na severu. Verovatno će zahtevati gašenje suda u Mitrovici, a onda za pet šest meseci tražiti nešto drugo. Zato moramo da izađemo sa kompletnim rešenjem.

 

* Ako udarimo u evropski zid da li ste kao osvedočeni rusofil spremni da čvršće vežete Srbiju za Rusiju?

 

- Ja razmišljam pragmatično. Imam izuzetno dobre kontakte sa arapskim i afričkim državama, Dalekim istokom, celom Latinskom Amerikom. Moramo da imamo više oslonaca, a da ne potpadnemo ni pod čiji uticaj. Najviše bih voleo kada bi Rusija i EU sarađivale preko nas. Sada treba imati pripremljene odgovore za mnoge izazove koji nas očekuju.

 

* Može li ”tvrđa” retorika premijera Dačića da naruši odnose sa ključnim državama EU, Nemačkom i Francuskom, i da otvori pukotine u Vladi? Zamerati li mu i vi kao vaša bivša partija, iako ste i vi rekli da više nećemo trčati za papirima i datumima?

 

- Ne znam šta je ponelo gospodina Dačića da govori emotivno na mestu gde su nedužni ljudi svirepo ubijeni. Čovek mora da bude svestan da, kada tražite da živite u budućnosti, onda drugima ne pominjete prošlost. Moja pobeda na izborima omogućila je da se formira aktuelna vlast i da Srbija krene napred. Ova vlada zna svoje odgovornosti prema meni. Još ponekad vidim, i ćutim, da nisu postali jedno telo. To je problem koalicije. Svako pokušava da sačuva ugled svoje partije, ideje, ministara... I onda dođe do nesuglasica. Premijer mora da zna da govori u ime vlade. To što on iznese trebalo bi da bude i stav Vlade. Ali, ni partneri iz Vlade ne bi trebalo da reaguju javno na ono što premijer izgovori. To bi trebalo da rešavaju među sobom. Ili mogu zajedno ili ne mogu. Neka im je na umu i da ima mnogo svetskih moćnika, kriminalaca, bogatih ljudi, koji nisu zadovoljni što je formirana ovakva vlada. Ne smeju sami sebe da spotiču. Moraju zajednički da preskaču svaku prepreku. Želim im da uspeju zato što je Vlada Srbije, a ne zato što su u njoj Vučić ili Dačić.

 

* Jeste li zadovoljni kako Vlada vodi borbu protiv korupcije?

 

- Svi su se uverili da je borba iskrena. I policija i Tužilaštvo, koji su se ranije međusobno optuživali. Svima je jasno da će odgovarati svako ko se bavi kriminalom. Neće biti pardona. Kada sam pravio plan borbe protiv korupcije, bio sam svestan svih problema koje ta borba nosi. Odmah sam shvatio da jedino Aleksandar Vučić ima snagu i hrabrost da iznese tu borbu do kraja. Priznajem da je SNS tu u najpogodnijoj poziciji. Nije bila u vlasti i može mirno da istrebi kriminal, kako je i obećala u kampanji. Oni koji su ranije bili u vlasti jasno su rekli da neće štititi nikoga. Zato treba zakucati na svaka vrata i istražiti sve što je sumnjivo. I vrapci u Srbiji znaju ko se bavio mutnim radnjama.

 

* Strahujete li da će pravdi izmaći ”krupne ribe”?



- Pozivam sve iz policije i Tužilaštva, ako smatraju da će nečiji predmeti završiti u fioci, da mi se lično obrate. Moramo sirotinji da pokažemo zbog koga je siromašna.

 

* Slažete li se sa ocenom dela opozicije da je reč o političkom revanšizmu?

 

- Niko ne hapsi političare, nego kriminalce. Može neko da bude na listi partije, ali kada počne da krade onda je kriminalac. U poslednjih 11 godina kriminal su omogućili upravo političari. Neki su mislili da ako su poslanici, ministri, partijski funkcioneri, da mogu da rade šta god hoće. Svi moraju da budu kažnjeni. Tu priču o ”Nubi” pričali smo u Skupštini dok smo bili u opoziciji. Nećemo valjda sada o tome da ćutimo kada smo na vlasti.

 

VUČIĆU RADE O GLAVI SKORO SVI, ON NE PROGANjA BILO KOGA

 

* Mediji spekulišu da se Vučić ustremio i na visoke funkcionere SPS. Imate li informacije o tome i da li bi to praktično označilo kraj vlade?

 

- Kakva je to koalicija ako se na nju odrazi ako neko iz SNS ili SPS bude uhvaćen u kriminalu? Vučić se ustremio na kriminal. Preuzeo je najteži mogući posao. Mora dobro da se čuva, jer mu o glavi rade skoro svi. Otkuda on zna na koga će da udari kada mu stigne predmet? Nisu socijalisti mogli da naprave ovoliku štetu, a ko je od njih bio u kriminalu moraće da odgovora. Siguran sam da on ne želi da proganja bilo koga.

 

* Da li je tačno da ste nedavno mirili Vučića i Dačića?

 

- Ne. Mirio sam ih pre više godina. Otkako su ušli u razgovore o vladi, nije bilo potrebe da ih mirim. Morao sam da budem fleksibilan, kako bi seli za sto, a znao sam da će posle toga da se dogovore.

 

* Možete li sa pozicije šefa države da pomognete Vladi da dovede investitore, koje ste najavljivali u kampanji?

 

- Otkako sam stupio na dužnost imao sam mnogo susreta sa mnogim stranim privrednicima koji su zainteresovani za ulaganja u Srbiju. Nedavno je kod mene bila i delegacija kineskih investitora, koji su veoma zainteresovani za poslove u našoj zemlji. Njihove banke izrazile su spremnost da ulažu u kapitalne projekte poput ”Đerdapa 3” i o tome ću sigurno razgovarati sa Ministarstvom energetike. Naša velika šansa je i poljoprivreda. Jabuku i šljivu umemo da proizvedemo, a naši odnosi sa zemljama Briksa mogu da budu most sa EU. Najvažniji cilj je da Srbi počnu da rade i pošteno žive od svog rada.

 

Milan Babović

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).