caba7932.jpg

Vesti

16.07.2014. - 09:12

Istorijska šansa Srbije da postane deo EU

DUBROVNIK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Dubrovniku da Srbija ima istorijsku šansu da postane, u razumnom roku, članica EU.

On je, međutim, u izjavi novinarima, po završetku Samita lidera procesa "Brdo-Brioni", ukazao da građani Srbije ne treba da budu previše optimisti u pogledu roka, i dodao da će za to trebati dosta godina.

"Ali mi nećemo te godine provesti spavajući i čekajući, već će ćemo Srbiju urediti da bude po meri svakog građanina i uređena u skladu sa zakonodavstvom i pravima EU", poručio je Nikolić.

On je objasnio da je sastanak u Dubrovniku nastavak dobre akcije započete prošle godine pod pokroviteljstvom francuskog predsednka fransoa Olanda, i da je danas pokrovitelj bila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tek će se videti gde će skup biti održan naredne godine, rekao je Nikolić, napominjući da Srbija još nije spremna da ga organizuje.

Kako je ocenio, ideja skupa je dobra - da države bivše Jugsolavije, koje su već članice EU, pokušaju da pomognu, ukažu na način kako bi druge rešile neke probleme koje su one imali na putu ka EU i stvori se atmosfera saradnje među državama regiona.

Nikolić je rekao da je bilo reči o mnogim pitanjima, kao na primer u čemu EU može da ponudi saradnju i pomoć, ali i o infrastrukturi, energetskim projektima. On je ponovio da je Srbija privržena tome da bude članica EU, ali da istovremeno ne može da ostavi po strani prijateljstva i interese zemlje.

Predsednik Srbije je naveo da EU pregovara sa administracijom u Prištini, a da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da se i pored toga vode razgovori, postižu dogovori i izvršavaju sporazumi u meri u kojoj je to moguće kako bi svi građani živeli bolje.

On je kazao da je govorio otvoreno na ovom skupu jer smatra da je EU društvo ljudi koji slobodno i otvoren govore što misle.

foto D. Bandić, AP

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).