tan2018-1-15_185138557_4.jpg

Vesti

15.01.2018. - 19:42

Konferencija za štampu povodom zvanične posete delegacije Japana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je današnju posetu japanskog premijera istorijskom prekretnicom i posetom od ključnog značaja za unapređenje bilateralnih odnosa, te naveo da je japanskom premijeru Šinzo Abeu preneo da se nada unapređenju odnosa, posebno ekonomskih.

„Velika je čast i zadovoljstvo da u Beogradu i Srbiji pozdravimo gospodina Abea, premijera vlade prijateljskog Japana i zvaničnika tako visokog ranga, koji je prvi posetio Srbiju nakon trideset jednu godinu", rekao je predsednik Vučić na pres konferenciji koju je održao zajedno sa japanskim premijerom.
 
„Razgovori su bili otvoreni, konstruktivni i prijateljski", naveo je predsednik Vučić te dodao da je japanskom premijeru poručio da privrednici njegove zemlje neće nigde naći povoljnije uslove za ulaganje nego u Srbiji.
 
„Razgovarali smo o svim ključnim političkim pitanjima, pre svega na globalnoj sceni, ali još više o pitanjima naših međusobnih odnosa, gde očekujemo unapređenje pre svega na ekonomskom planu", rekao je predsednik Vučić i dodao da je Abeu ponovio stavove Srbije, koje je izneo i u UN, a koji se odnose na potrebu neugrožavanja Japana nukleranim oružjem i izrazio uverenje Srbije da će se svi sporovi u tom smislu mirno rešavati u skladu s međunarodnim propisima.
 
Uz zahvalnost Japanu za svu pomoć u vreme elementarnih nepogoda, posebno za vreme katastrofalnih poplava 2014, predsednik Vučić je ponovio poziv japanskim investitorima da u većem broju dođu i ulože u Srbiju.
 
„Srbija je ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana", poručio je danas premijer Japana Šinzo Abe i najavio da će Japan aktivno pomagati evropske integracije Srbije i regiona. Abe je ocenio da je sastanak sa predsednikom Srbije novi početak prijateljstva između dve države i da će snažno ojačati japansko-srpski odnosi u političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim sferama.
 
Japanski premijer je rekao da mu je izuzetno drago što je u poseti Srbiju u vreme Srpske nove godine, kao i da mu je drago što po prvi put kao premijer boravi u Srbiji i što je imao značajan razgovor sa srpskim predsednikom, koji, primetio je Abe, „Veoma dobro poznaje Japan".
 
Premijer Abe je rekao da je predložio srpskom predsedniku inicijativu za saradnju Japana sa zemljama Zapadnog Balkana za šta je predsednik Vučić dao snažnu podršku. On je rekao i da Japan podržava i aktivno će pomagati evrointegracije Srbije i regiona. „Srbija je ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana", ukazao je Abe i podvukao da su i zbog toga odnosi sa Srbijom veoma važni.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).