65507(1).jpg

Vesti

27.09.2012. - 01:07

Nisam sagovornik za odnose sa Kosovom kao državom

NjUJORK/BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je mogućnost da polazna osnova budućeg dijaloga na visokom nivou sa Prištinom bude sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom. 

 

"Gospođa Ešton zna da u meni nema sagovornika za dobre odnose sa Kosovom kao državom. Ona ima u meni sagovornika za dobar život na Kosovu, za mir i bezbednost, za investicije, ali ne za to da jednog dana budemo dobri susedi i mislim da to građani Srbije dobro znaju i da su me zbog toga birali," rekao je Nikolić u izjavi RTS-u iz Njujorka.

Predsednik Srbije je ujedno političare u zemlji zamolio da ne istupaju sa svojim idejama i idejama političkih snaga, poput izjava o podeli i susedskim odnosima dok se u Beogradu ne postigne konsenzus o programu koji se želi sprovesti na Kosovu. 

Na pitanje šta konkretno znače direktni razgovori sa Prištinom na najvišem nivou, koje Beograd predlaže i ko bi bili prihvatljivi sagovornici sa druge strane, Nikolić je rekao da visok nivo znači da rukovodstvo u zemlji "neće moći da se krije iza dogovora koji postignu činovnici", a da je za njega lično neprihvatljiv kao sagovornik Hašim Tači zbog sumnje da je učestvovao u zločinima nad kosovskim Srbima.
"Visoki nivo po meni znači da niko neće da se krije iza dogovora koji postižu činovnici, to znači da se dogovara vlada, predsednik, skupština i srpski narod." 

Napominjući da će o predstavnicima Prištine odlučivati albanska strana on je podsetio da je s druge strane "jasno rekao da ne želi da sedne za sto sa Tačijem, sve dok postoji odgovorna sumnja da je on direktno ucestvovao u zločinima nad Srbima" i dok međunarodna istraga eventualno ne pokaže da to nije tačno. 

Izuzev toga, "bitno je da to bude neko ko ima njihovo povernje i ko je spreman na kompromis pošto jednostrano resenje više ne postoji," rekao je Nikolić. 
"Niti ja mogu da budem predsednik u Prištini niti predsednik KIM može bilo šta da odluči u Kosovskoj Mitrovici", dodao je on.

Nikolić, koji se danas sastao sa Generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom kaže da je Rasmusenu preneo da bilo kakav pokušaj Prištine da eventualno sprovede svoje nadležnosti na severu Kosova ne bi bio dobro prihvaćen u Srbiji i da NATO treba da bude statusno neutralan.
"Rekao sam da Srbi i drugi nealbanci dobro znaju da im je NATO jedina zastita i da je nedopustivo da se NATO i Srbi međusobno sukobljavaju zato što recimo NATO zeli da Albancima pomogne da stvore granicu prema KiM o kojoj se nismo dogovoril." 

Nikolić je ujedno generalnom sektetaru rekao da je Srbija, koja je članica Partnerstva za mir, otvorena za svaku saradnju sa NATO izuzev članstva.
"Mislim da ulazimo u novu fazu odnosa sa NATO i pokušaću da ubedim naše ljude na severu KiM da obezbedimo to partnerstvo sa NATO, pošto, iskreno, Srbija nema mogućnosti da zaštiti svoje građane na severu KiM, a NATO to može," zaključio je Nikolić.

 

Tanjug

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).