Sastanak sa predsedavajućim predsedništvom BiH Draganom Čovićem

Vesti

16.10.2017. - 10:32

"Odnosi Srbije i BiH ključ za očuvanje mira i stabilnosti na ovim prostorima" Sastanak sa predsedavajućim predsedništvom BiH Draganom Čovićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsedavajućim Predsedništvom Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, koji je u Beograd doputovao u radnu posetu.

Predsednik Vučić je prilikom susreta sa predsedavajućim Predsedništvom BiH izjavio da očekuje da trgovinska razmena između Srbije iz BiH ove godine bude oko 1,6 milijardi evra što bi bilo za oko 100 miliona više nego prethodne i istakao da je BiH jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije.
Predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su on i Čović juče i danas imali iscrpne i duge razgovore i da su istakli da Vlada Srbije i Savet ministara BiH i dalje treba svakodnevno da rade kako bi se stvorili uslovi da saradnja bude još veća. Predsednik je takođe rekao da je bilo reči i o granicama, ocenio da nije reč o velikim problemima, da će stavove Srbije izneti naš tim i da očekuje dogovore i kompromis. Predsednik je dodao je da su odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i konkretizovani, da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, i teritorijalni integritet RS u okviru BiH. On je naveo da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću teška za nas, da Srbija nema nikakvu nameru da se meša u pravosuđe BiH, ali da postoje ljudi koji su prisustvovali tim zločinima te je ta odluka suda veoma teška. "Ali želimo najbolje moguće odnose sa BiH i smatramo da su odnosi Srbije i BiH ključ za očuvanje mira i stabilnosti na ovim prostorima i ključ za bolji život svih građana", dodao je predsednik Vučić.

Predsednik je naglasio i da je Srbija spremna za održavanje trilateralnog sastanka predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH koji bi bio i najvažniji za naše zemlje, ali i za ceo region Zapadnog Balkana.

Predsedavajući predsedništvom BiH Dragan Čović izjavio je da je siguran da ono što se danas radi u BiH vodi napred i podvukao da je želja da BiH ima put koji vodi ka EU.
"I to radimo zajedno sa Republikom Srbijom i naši susreti i odnosi mogu samo pojačati taj put", dodao je Čović.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).