_M235571.JPG

Vesti

28.03.2014. - 00:00

Oliver Antić uručio odlikovanja.

BEOGRAD- Predsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić uručio je danas, u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odlikovanja japanskoj profesorki Icuko Teruoka za humanitarne aktivnosti i bivšem ambasadoru Kuvajta u Beogradu, Favzi Abdulazizu Ahmad Al-Džasemu, za razvijanje prijateljskih odnosa dve zemlje.

 
Predsednik Nikolić je 14. februara ove godine doneo Ukaz o
dodeli zlatne medalje profesorki Teruoka za zasluge u oblasti humanitarnih delatnosti, a Antić je danas, prilikom uručenja medalje u Generalnom sekretarijatu predsednika Srbije, pročitao Ukaz i obrazloženje o dodeli odlikovanja.
 
Zahvalivši na medalji, Teruoka je rekla da je, tokom 20 godina koliko se bavi humanitarnim radom, puno toga naučila.
 
"Po struci sam ekonomista, a u ekonomiji postoji važan zakon o srazmeri ulaganja i rezultata, što se može primeniti i u životu", kazala je, objasnivši da koliko uložimo u druge, toliko ćemo rezultata imati kad je reč o spasavanju života drugih ljudi, vaspitavanju dece...
 
"Druga stvar koju sam naučila je ljubav prema ljudima, koju treba uliti i mladima, kako bismo pomogli da u svetu vlada mir", istakla je Teruoka, izrazivši nameru da se i dalje bavi humanitarnim aktivnostima.
 
Japanska profesorka je sa slanjem humanitarne pomoći našoj zemlji počela još 1993. godine, najpre putem Crvenog krsta, a potom i putem neposrednog kontakta sa ugroženima.
 
Novčana sredstva je prikupljala preko japanske vlade, humanitarnih organizacija, a nesebično je prilagala i svoja lična primanja.
 
Za vreme sankcija donosila je bolnicama u Srbiji neophodne aparate i lekove, obilazila je izbegličke kampove i boravila u njima, snabdevala ih lekovima, odećom i hranom, šivaćim mašinama...
 
Odeljenju za rizičnu trudnoću Kliničkog centra Srbije poklonila je 30 kreveta sa monitorima za prećenje životnih funkcija, a posebno se angažovala u nabavci neophodnih lekova za decu koja se leče od najtežih bolesti na Institutu za onkologiju Srbije.
 
Od svojih sredstava je formirala fond za stipendiranje đaka i studenata bez roditeljskog staranja.
 
 
Antić je uručio i Orden srpske zastave drugog stepena bivšem ambasadoru Kuvajta u Beogradu, Favzi Abdulazizu Ahmad Al-Džasemu, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kuvajta, na osnovu Ukaza koji je predsednik Nikolić doneo 2. septembra 2013. godine.
 
"Ambasador Al-Džasem je svojom ličnom posvećenošću doprineo poboljšanju inače uvek dobrih odnosa između Srbije i Kuvajta, ali je i te dobre odnose uspeo da podigne na najviši nivo", istakao je Antić.
 
Al-Džasem je na odlikovanju zahvalio na srpskom jeziku, rekavši da "kada ste u Srbiji, treba da se ponašate kao Srbi". 
 
"Kada me pitaju odakle sam, ja kažem da sam Šumadinac", naveo je on, dodavši da je voleo Jugoslaviju, da voli Srbiju i Beograd, grad u kom je ostao da živi i po isteku ambasadorskog mandata.
"U Srbiju sam, kao ambasador, došao sa željom da odnosi između Srbije i Kuvajta budu na najboljem nivou", kazao je Al-Džasem i dodao da i novi kuvajtski ambasador u Srbiji ima dosta energije i iskustva da nastavi u tom pravcu.
 
 
foto Tanjug,R.Prelić
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).