Tan2014-3-12_14017131_0.jpg

Vesti

12.03.2014. - 18:16

Otvoreno renovirano porodilište u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Predsednica istoimene fondacije Dragica Nikolić izjavila je danas u Kragujevcu da ta fondacija obnavljajući porodilišta obnavlja Srbiju u njenom najvažnijem i najlepšem smislu, a to je obezbeđenje uslova za rađanje života, za nove male sugrađane, za zdravu i mnogobrojnu porodicu.

 
"Taj najuzvišeniji cilj prepoznala sam kao svoj zadatak, a mesto supruge predsednika Republike, koje razumem više kao odgvornost nego kao čast, pomaže mi da na delu pokažem posvećenost očuvanju i razvoju porodice u Srbiji i ljubav prema svojoj zemlji", rekla je Nikolić na svečanosti povodom otvaranja renoviranog porodilišta u Kragujevcu.
 
Otvaranju porodilišta prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i predstavnici tridesetak ambasada i donatori. 
 
Prema rečima Dragice Nikolić, fondacija je za nešto manje od godinu dana koliko postoji postala srpska kuća u kojoj se sabiraju ljudi dobre volje iz zemlje i sveta svih nacija, rasa i vera.
 
Zahvaljujući dobrotvorima koji su, kako kaže, prepoznali značaj obnove porodilišta, Nikolić je rekla da ih je sve vežala ideja značajnija od svake druge i veća od svakog od nas a to je ideja života.
"A život će istinski pobediti u Srbiji. Neće to biti onda kada obnovimo sva porodilišta već onda kada nam tako obnovljena budu tesna" rekla je Nikolić.
 
Direktor Kliničkog centra Nebojša Arsenijević podsetio je da je reč o zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leči oko dva miliona stanovnika iz šest okruga Srbije i da je ispravno da obnova tog zdravstvenog centra počne rekonstrukcijom porodilišta.
 
Naglašavajući da je porodilište potuno novo, lepo, bezbedno i opremljeno Arsenijević je rekao da je sve to učinjeno zahvaljujući dobrim, tihim i nenametljivim ženama porodice Nikolić, Dragici i Milici, koje su shvatile da su pitanja etike neodvojiva od pitanja estetike.
"Gospođo Nikolić, ne samo da ste zaposlenima u Kliničkom centru postavili zadatak, da voleći ustanovu i posao koji rade, sve njene delove postepeno urede kao što je uređeno porodilište, već ste uputili još važniju poruku koja glasi - da se može" rekao je Arsenijević.
 
Direktor Ginekološkoakušerske klinike Janko Đurić izjavio je da je rekonstruisana kompletnma infrastruktura porodilišta, od strujnih, vodovodnih do kanalizacionih instalacija i svih kupatila u sobama za porodilje.
"Prvi put imamo sterilan i klimatizovan vazduh u svih šest porođajnih sala, a u 16 soba apratmantskog tipa za babinjare i novorođenčad urađena je zamena dotrajale prozorske stolarije i upotpunjena klimatizacija prostorija" rekao je Đurić.
 
On je naveo da je fondacija obezbedila i nove dušeke i posteljinu za 46 kreveta za porodilje, nove pelene za bebe, kao i nove spavaćice i bade mantile za buduće majke.
 
Đurić je ukazao i da se u tom porodilištu upućuju i pacijentkinje iz drugih gradova Srbije od Novog Pazara i Tutina, preko Kraljeva, Jagodine sve do Kosovske Mitrovice.
 
U porodilištu u Kragujevcu godišnje se rodi oko 2.200 beba.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).