Vesti

11.12.2017. - 18:11

Pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona.

U pismu se kaže:
„Odnosi između naše dve zemlje su zasnovani na prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama koje posebno obeležava bratstvo po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda tokom Prvog svetskog rata i koje je učvrstilo naše prijateljstvo.

Srbija je danas jedan važan strateški partner Francuske. Francuska sa postojanošću podržava približavanje Vaše zemlje sa Evropskom unijom koja ostaje suštinski stožer za stabilnost i ekonomski razvoj našeg kontinenta. Vaša Vlada je ovih poslednjih godina radila sa odlučnošću na jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana i na njegovom ekonomskom razvoju, a to delovanje želim da pozdravim.

Pored kvaliteta naših političkih odnosa, naši ekonomski odnosi su nedavno ojačali, a to je znak interesovanja francuskih preduzeća za srpsko tržište i za perspektive ekonomskog rasta Srbije. Po tom pitanju, želim da privučem Vašu pažnju na kvalitet francuske ponude u sektoru infrastrukture, posebno urbane i aerodromske i u oblasti energetike. Više francuskih preduzeća su pozicionirana za velike ugovore u Srbiji u tim oblastima.

Imao sam veliko zadovoljstvo da sa Vama razgovaram na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru mesecu. Tokom našeg razgovora, izneli ste mogućnost da ja posetim Vašu zemlju u 2018, veoma značajnoj godini za obeležavanje našeg savezništva u prvom svetskom sukobu. Veoma sam Vam zahvalan na ovom pozivu i potvrđujem Vam svoju nameru da dođem u posetu Srbiji čim budem imao priliku za to“, navodi se u pismo predsednika Makrona.

Beograd, 11. decembar 2017. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).