Vesti

09.11.2017. - 11:13

Pismo predsednika Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana

Predsednik Republike Turske Redžep Taip Erdogan uputio je pismo predsedniku republike Srbije Aleksandru Vučiću. U pismu se kaže:

„Gospodine predsedniče, dragi prijatelju,

Hvala Vam na ljubaznom pismu koje ste mi poslali posle moje posete Srbiji. Bila mi je čast da budem jedan od prvih predsednika koji je posetio Vašu prelepu zemlju, posle Vašeg stupanja na dužnost. Želeo bih da iskažem zahvalnost za gostoprimstvo koje ste pružili meni i mojoj delegaciji tokom posete.

Potpisivanje Zajedničke deklaracije o osnivanju Visokog saveta za saradnju je ishod naše volje da dalje unapređujemo bilateralne odnose. Osnivanje Saveta će činiti okvir za nastavak međusobnih poseta na visokom nivou, čija je organizacija praćena intenzitetom i produktivnošću.

Posebno sam bio dirnut srdačnim prijemom u kome smo uživali tokom posete regionu Sandžaka, zajedno sa Vašom ekselencijom, što predstavlja most prijateljstva između naših zemalja. Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske, koji su zajedno sa mnom posetili Srbiju, da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju, na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima.

Mir i stabilnost Balkana je od najvećeg značaja za Tursku. Sa tim u vezi, visoko cenim konstruktivan pristup koji je Vaša ekselencija pokazala. Pomno pratim odvažne korake koje Vi preduzimate ka zemljama regiona. Turska je uvek spremna da doprinese zalaganjima usmerenim ka zaštiti mira i stabilnosti. Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona.

U tim okvirima, smatram da je Trilateralni proces Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina koristan mehanizam. Dogovor koji smo postigli tokom moje posete, o otpočinjanju priprema za Samit koji će se održati sledeće godine, važan je korak za ceo region.

Koristim ovu priliku da istaknem zahvalnost za saradnju u našoj borbi protiv terorističke organizacije FETO, kao i za hrabre korake koje ste preduzeli.

Besprekoran program, koji je priređen u Beogradu i Novom Pazaru, kao i besprekorne mere bezbednosti i interesovanje koje je prema nama iskazano, dokaz su da je poseta pripremana izuzetno vredno i temeljno. Cenimo i zahvalni smo Vašoj ekselenciji i članovima Vašeg osoblja koji su učestvovali u pripremi posete.

Takođe, zahvalan sam na Vašoj ljubaznoj poruci koju ste preneli povodom 94. godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike Turske.

Najiskrenije verujem da će Srbija dostići još prosperitetniju budućnost pod liderstvom Vaše ekselencije. Još jednom bih ponovio da će mi biti zadovoljstvo da Vam budem domaćin u svojoj zemlji, kako bismo jačali saradnju u tom pravcu, a prijateljskom narodu Srbije bih uputio najlepše želje.“

Beograd, 9.novembar 2017.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).