Tan2013-6-23_12345827_3.jpg

Vesti

23.06.2013. - 13:22

Poljopriveda je razvojna šansa Srbije

NOVI SAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije i da, kada se bude pravio sledeći budžet, ona mora da bude n najvišem mestu.

 
Nikolić je, nakon obilaska domaćinstva porodice Medveđ u Begeču, koja je najveći proizvođač šargarepe u Srbiji rekao da je poljoprivreda šansa za Vojvodinu, Srbiju i svakog njenog građanina i šansa da pre nego što postanemo članica EU primenimo sve evropske standarde i obezbedimo kvalitet i tržište.
"A kada ćemo, posle toga, ući u EU, to neka ostane onima koji otvaraju ta vrata", rekao je Nikolić i istakao da je današnjom posetom želeo da podstakne i podseti one koji odlučuju šta će da se radi i, one koji rade, da je Vojvodinu "Bog stvorio da na njenom zemljištu rađa".
 
Prema njegovim rečima, sve je teže posmatrati kako se grade novi parkinzi, a nestaje plodna zemlja.
 
Uz pravu tehnologiju, vredne ljude i nauku, rekao je Nikolić, eliminisan je uvoz jednog veoma važnog poljoprivrednog proizvoda - šargarepe.
"Poljoprivredna ja naša šansa i to nije samo priča, pošto se druge šanse polako gase, a ovo što mi imamo na Balkanu, ovakvu zemlju, vodu, vazduh i ljude, to retko koja država u svetu ima", rekao je Nikolić.
 
Predsednik je naglasio i da bi situacija u poljoprivredi bila bolja kada bi se "banke malo osvestile i prepolovile kamate za ljude koji investiraju u poljoprivrednu proizvodnju, kao što radi porodica Medveđ" ili kada bi učestvovale u plasmanu proizvoda i u nabavkama koje prethode setvi ili smeštaju u hladnjače".
"Nije lako proizvođaču da sam napravi ovoliku hladnjaču", rekao je Nikolić nakon obilaska hladnjače u koju porodica Medveđ smešta šargarepu koju proizvede tokom godinu dana.
 
Predsednik je rekao i da će nastojati da još više ohrabruje ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.
 
Nikolić je obišao hladnjaču, njive, poljoprivrednu mehanizaciju i ribnjak gazdinstva porodice Medveđ, a domaćin Janko istakao je da njegovo gazdinstvo godišnje proizvede pet do sedam hiljada tona šargarepe.
 
Ta šargarepa je, kako je istakao, kvalitetna i dobrodošla na svako tržište, a zahvaljući proizvodnji šargarepe u Begeču nema potrebe da se ona uvozi u Srbiju.
"Eliminisali smo uvoz i obezbedili u našu korist i u korist države, da se šargarepa na uvozi", rekao je Medveđ i dodao da zalihe tog proizvoda u njegovim hladnjačama postoje tokom cele godine.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).