stanislava_pak.jpg

Vesti

03.04.2014. - 00:00

Predsednik Nikolić će predložiti Vučića za mandatara

Predsednik Nikolić predložiće lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića za mandatara za sastav nove vlade, izjavila je Pak Stanković.

"Sada se čeka da se održi sednica skupštine u novom sazivu a zatim će predsednik razgovarati sa predstavnicima stranaka i potom predložiti mandatara, koji će biti Aleksandar Vučić", rekla je Pak Stanković na konferenciji za novinare.

 

Komentarišući napise u pojedinim medijima o navodnom mešanju predsednika Nikolića u sastav nove vlade, Pak Stanković je podvukla da se šef države ne meša u izbor ministara, niti bilo koga u vladi.

 

Ona je rekla da je odgovornost Srpske napredne stranke (SNS) najveća i da "nema šanse" da predsednik preuzme na sebe odgovornost da dovede svog čoveka, pa da se nešto loše desi.

 

Nova rezolucija o KiM zbog novih okolnosti

 

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije odstupio od stava da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je došlo do promena situacije u Srbiji i svetu i Skupština zato treba da se izjasni o do sada postignutom u pregovorima sa Prištinom kao i o promenjenim okolnostima, objasnila je danas savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

 

Ona je na konferenciji za štampu kazala da je rezolucija o Kosovu i Metohiji Skupštine u najširem mogućem kapacitetu dostigla svoj maksimum i da bi novi saziv trebalo da se izjasni o onome što je do sada dogovoreno i da zauzme stav s obzirom na promenjene okolnosti.

 

Predsednik je, kako je dodala, u okviru svojih nadležnosti dao predlog, "jer pravo prati okolnosti i reguliše ono što se dešava kako nastaju okolnosti".

 

Radi punog legitimiteta nastavka pregovora i dalje transparentnosti, potreban je, kako je naglasila, najširi konsenzus, a Skupština je mesto za postizanje dogovora svih u kom pravcu će teći nastavak pregovora i s kojim ciljem.

"Kad pregovarate, mnogo je lakše kada imate jedan akt," kazala je Pak.

 

Predsednik se, podestila je Pak, zalagao i za iznalaženje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

"To ne mora da bude rezolucija, ali bitno je da Skupština zauzme stav kako će on izgledati", istakla je ona ponovivši da se stav o tome da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova neće promeniti.

 

"Svesni smo situacije da se fomrira takozvana vojska Kosova. Žalosna je činjenica da ta informacija nije postojala u vreme potpisivanje briselskog sporazuma, već je bilo reči samo o policiji, o čemu je dogovor postignut. U pozadini svega toga, tajno, uz podršku nekoliko zemalja formira se vojska", objasnila je Pak.

 

Činjenica da Srbi na severu Kosova nisu naoružani i nisu u vojsci dodatno otežava dalje razgovore, navela je ona.

 

Predsednik, prema njenim rečima, osuđuje formiranje takozvane vojske Kosova, ali je spreman da o svemu razgovara, jer danas u Srbiji ne postoje tabu teme. Međutim, teško je imati političku stabilnost, ako se nešto radi bez znanja druge strane, dodala je ona.

 

Pak je ukazala da su dobijena uverenja NATO i Kfor-a da ta vojska neće preći na sever i dodala da je to teško poverovati kada je jedan deo naroda bez ikakve zastsite.

"Pravna sigurnost mora da važi za sve, jer ako važi samo za jedan deo građana, jedan narod, besmisleno je da postoje međunarodne institucije i međuanrodno pravo", poručila je ona.

 

Pak je ukazala da će Beograd apelovati da isti standardi i aršini važe i za srpski i albanski narod, i da građani Kosova i Metohije nađu modus vivendi u pokrajini. Njihova budućnost je u saradnji, a ako ne postoji ili ide samo tajnim kanalima onda pravna država ne postoji, naglasila je ona.

 

Pak je podsetila da predsednik Srbije, od stupanja na dužnost pre nešto manje od dve godine, nije odstupio od onoga što je obećao u predizbornoj kampanji, i da je, na njegovu inicijativu, dijalog sa Prištinom podignut na najviši politički nivo.

 

Zahvaljujući platformi koju je predsednik doneo postignut je, kako je dodala, Briselski sporzaum, čije potpisivanje je i jedan od razloga za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Legitimitet pregovorima dat je rezolucijom Skupštine Srbije, podvukla je Pak.

 

Srbija neće podržati sankcije

 

Srbija se neće svrstavati "na bilo koju stranu u bilo kakvim konfliktima i neće podržati sankcije", jer njihove posledice trpe samo građani, a ne politička elita i one su sredstvo koje samo podstiče kriminal, istakla je Pak Stanković.

 

Ona je rekla da Srbija neće podržavati vojno, već samo mirovno rešavanje problema.

"Srbija neće podržati sankcije jer smo ih mi najbolje osetili na svojoj koži. Posledice trpe građani, a ne politička elita. Sankcije su sredstvo koje samo podstiče kriminal u svim pojavama i oblicima. Iz tog ličnog iskustva nećemo se tome priključivati", naglasila je Pak Stanković.

 

Danas Srbija, prema njenim rečima, nema neprijatelje i snagu crpi i iz davno zaboravljenih prijateljstava od kojih je neke aktivirala i posle više decenija.

 

Govoreći o spoljnopolitičkim aktivnostima predsednika Srbije, Pak je istakla da predsednik Nikolić aktivno promoviše imidž Srbije u svetu i da neprestano dobija pozitivne reakcije iz sveta da se slika naše zemlje menja u pozitivnom pravcu.

 

Srbija je prepoznata kao kredibilan partner u razgovorima, a osnov saradnje Srbije se oslanja na širok sprektar prijatelja u svetu, rekla je savetnica Nikolića.

 

Takođe je negirala kao "čistu neistinu" medijske napise da je tašta predsednika Nikolića u posedu diplomatskog pasoša i ocenila da plasiranje te informacije ima za cilj da minimizira veoma uspešnu nedavnu posetu Austriji.

 

Kada je reč o odlikovanjima, koja su takođe bila predmet pisanja medija, Pak Stanković je istakla da se Srbija odlukovanjima odužila brojnim domaćim i stranim ličnostima za njihovo zalaganje za našu zemlju.

 

Takođe je ukazala da je Kancelarija za predstavke i projekte građana primila više od 4.500 pritužbi, od kojih 99 odsto nisu u nadležnosti predsednika, i one su prosleđene nadležnim insitucijama, a njihovo rešavanje se dalje prati.

 

Predsednik Srbije, kako je dodala, bio fokusiran i na saradnju sa dijasporom i svaku posetu iskoristio za susret sa dijasporom, jer mu je jako stalo da se srpski nacionalni identitet zaštiti, sačuva jezik širom sveta, posebno u regionu.

 

Brojne spoljnopolitičke aktivnosti predsednika Srbije

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u proteklom periodu aktivno radio na promovisanju imidža Srbije u svetu, istakla je danas savetnica predsednika Stanislava Pak-Stanković dodajući da Srbija neprestano dobija pozitivne reakcije iz sveta da se slika naše zemlje menja nabolje.

 

S tim u vezi ona je navela da je predsednik Repulike potpisao Deklaraciju o strateškom partnerstvu sa mnogim zemljama.

 

Srbija je potpisala deklaraciju o strateškom partnerstvu sa Ruskom federacijom i Azerbejdžanom.

 

Potpisana je zajednička izjava predsednika Srbije sa kolegama iz Ukrajine i Belorusije kao i izjava o produbljivanju strateškog partnerstva sa Kinom.

 

Takođe je, kako je navela, prilkom posete predsednika Srbije Pekingu potpisan ugovor o zajmu za kredit povlašćenog kupca za izgradnju autoputa Obernovac-Ljig, u visini od 301 milion dolara, Aneks sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, Memorandum o razumevanju i saradnji u telekomunikacijama i informacionim metodologijama, kao i sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji u visini od pet miliona dolara.

 

Prilikom posete predsednika Srbije Tunisu potpisani su Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, Sporazum o tranzitu robe i usluga, Program saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i prosvete.

 

Predsednik Nikolić, od preuzimanja dužnosti, pre nešto manje od dve godine, posetio je Belgiju, Veliku britaniju, Rusku federaciju, Italiju, Makedoniju, Grčku, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Slovačku, Tursku, Azerbejdžan, Belorusiju, Vatikan, Izrael, Palestinu, Kinu, Bugarsku, Hrvatsku, Ukrajinu, Kipar, Južnoafričku Republiku, Tunis, Austriju.

 

Takođe je učestvovao i na mnogim međunarodnim skupovima, među kojima su Zasedanje 67.sednice Generalne skupštine UN u Njujorku, konferencija UN u Riju, Samit Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Istanbulu, Samit Zajednice zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAC) i EU, tematska debata Generalne skupštine UN "Uloga međunarodnog krivičnog pravosuđa u pomirenju", trilateralni susret predsednika Sbrije, Turske i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine u Ankari, Samit Afričke unije, Samit Centralne Evrope, Samit Brdo procesa, redovno zasedanje Generalne skupštine UN, redovno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

 

foto Tanjug, S. Radovanović

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).