18100803_b.jpg

Vesti

07.05.2013. - 13:06

Predsednik Nikolić: EU jedan od najznačajnijih partnera Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da Srbija najvažnija pitanja svoje budućnosti rešava dijalogom i diplomatskim sredstvima, a da je EU bez sumnje jedan od njenih najznačajnijih partnera.

 
"EU je bez sumnje jedan od najznačajnijih partnera Srbije u ovom trenutku, jedan od naših najvećih investitora i donatora i jedan od prioriteta naše spoljne politike, a u zemljama EU živi i najveći broj srpskih iseljenika. Mi smo prirodno upućeni jedni na druge u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu", naveo je Nikolić na prvom skupu Romske interparlamentarne organizacije.
 
Nikolić je u Skupštini Srbije rekao da na tom putu Srbija čini odlučujuće napore da unapredi svoj položaj, doprinoseći miru, bezbednosti, saradnji i održivom razvoju regiona.
Predsednik se osvrnuo i na značaj Romske interparlamentarne organizacije, istakavši da ona svakako ima svoje mesto u ostvarenju strateških ciljeva Srbije.
 
Predsednik je napomenuo da je romska populacija sastavni deo našeg društvenog i nacionalnog bića i kulturnog ambijenta, kao i nezaobilazni deo naše socio-političke stvarnosti.
 
Primer su, kako je dodao, pripadnici Roma koji su kao poslanici i inicirali skup u Skupštini Srbije.
"Ovim današnjim skupom Srbija pokazuje posvećenost boljem životu svakog svog građanina, bez obzira na nacionalnost, boju kože, političko i svako drugo opredeljenje", rekao je predsednik Srbije.
 
On je naveo i da je posebno ponosan što se u Skupštini Srbije - u našem Domu demokratije i u Beogradu, srpskoj prestonici i gradu koji je poznat po kosmopilitizmu - stvara nova međunarodna, značajna institucija, koja će raditi na promovisanju, zaštiti i unapređenju prava romske populacije.
"Prvi put se stvara organizacija sa međunarodno-pravniam atributima koja nosi ideju interparlamentarne borbe za ostvarenje univerzalnih normi u oblasti ljudskih prava", rekao je Nikolić.
 
Prema rečima predsednika, za Srbiju je dragoceno aktiviranje parlamentarne dimenzije romskog pitanja budući da su problemi sa kojima se Romi suočavaju gotovo istovetni na celoj planeti, a rešenje tih problema se razlikuju, zbog čega je značajna razmena iskustava.
 
Navodeći da će ta organizacija biti novi okvir za ostvarenje saradnje u oblastima koje su značajne za život i opstajanje romske populacije, predsednik Srbije rekao je da očekuje da će projekat dobiti podršku međunarodnih organizacija i svih zemalja sveta jer gotovo da nema države u kojoj ne žive Romi.
"Danas dajete primer celom svetu kako se za ostvarenje svojih prava treba boriti kroz institucije sistema", naglasio je Nikolić i istakao da od romske interparlamentarne organizacije očekuje da deluje kao "pokretač regiona".
 
"Moju podršku uvek ćete imati", poručio je predsednik Srbije.
 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).