Tan2013-2-19_153515520_0(1).jpg

Vesti

19.02.2013. - 17:03

Predsednik Nikolić: Hram će biti spreman za Milanski edikt

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će radovi koji se trenutno odvijaju na hramu Svetog Save biti završeni do 16. oktobra, te da će hram biti spreman za veliki broj visokih i važnih gostiju koji će doći na obeležavanje godine Milanskog edikta.

Nikolić je uoči zasedanja 11. Skupštine Društva za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru izjavio da će upravo danas Društvo odrediti rokove za dalju izgradnju hrama, i dodao: "Radićemo sa voljom, ljubavlju i osećanjem da ovde ugrađujemo sebe". Nikolić je kazao da se radovi odvijaju prema planu, da je do sada urađeno mnogo, a da su oslikavanje zidova i završni radovi u kripti, što se trenutno radi, i najskuplji radovi na tom objektu.

 

Radovi na kripti, prema njegovim rečima, trebalo bi ga budu gotovi do 16. oktobra, kako bi sve bilo spremno za završnu ceremoniju obeležavanja godine Milanskog edikta na kojoj se očekuju važni gosti.

"Prolaze vekovi, smenjivali su se osvajači, smenjuje se vlast, a hram je večit. Grade ga građani Srbije i svi su podjednako zaslužni za ovo što je urađeno do sada", istakao je predsednik Srbije.

 

Nikolić je napomenuo da mesto gde se nalazi hram obavezuje sve da taj hram bude završen jer su, kako je naglasio, upravo tu pokušali da nam oduzmu i prošlost i budućnost.

 

Nakon što su predsednik Srbije i patrijarh Irinej obišli hram i kriptu, poglavar SPC je rekao da hram gradi srpski narod u zemlji i u rasejanju, konstatovao da njihova pomoć nije mala i zahvalio na svim prilozima kojima hram nastavlja da se gradi po projektu.

 

Dodao je da su u toku radovi stručne prirode koji zahtevaju velika sredstva i da se nada da će narod to prihvatiti.

"Objekat nije mali, ovakvi objekti se u svetu grade i po sto godina. Nadam se da nam neće toliko trebati za završetak hrama Svetog Save", rekao je patrijarh.

 

Na Skupštini Društva za podizanje hrama Svetog Save biće predstavljen izveštaj o radovima od prošle skupštine do danas, kao i plan i program radova za 2013. i 2014. godinu.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).