tan2016-8-24_11161925_2.jpg

Vesti

24.08.2016. - 15:43

Predsednik Nikolić i predsednik Nazarbajev dogovorili izvoz Fijata u zemlje Evroazijske unije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prvu posetu Beogradu predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva nazvao istorijskom jer šalje iskrenu poruku prijateljstva dve države i istovremeno mu zahvalio na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova i Metohije i protivljenju ulaska Kosova u Unesko.

Uvaženi predsedniče Nazarbajev,
Poštovani predstavnici medija,
Dame i gospodo,

Pre svega, želeo bih da izrazim zadovoljstvo što je predsednik Republike Kazahstan prvi put posetio Srbiju i što su, ovom prilikom, potpisani bilateralni sporazumi koji će snažno unaprediti naše sveukupne, inače prijateljske odnose, a posebno sporazum o saradnji između Vojvodine i Almatiskog regiona koji će ekonomski povezati dve zemlje.
Predsednik Nursultan Nazarbajev i ja smo razgovarali o nastavku izuzetno dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Kazahstana, daljem političkom dijalogu i konstatovali da je saradnja naše dve zemlje veoma dobra. Dijalog na svim nivoima je intenziviran u proteklom periodu i dobio je jednu sasvim novu dimenziju – protkanu iskrenim i bezuslovnim prijateljstvom.
Predsednik Nazarbajev i ja smo potpisali zajedničku izjavu u želji da osnažimo saradnju dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija i produbimo tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje. Posebno je važno da unapredimo naše odnose u smislu jačanja partnerstva između centralne Azije i Balkanskih zemalja. Saglasili smo se da preporučimo vladama da obezbede realizaciju odluka Međuvladine srpsko-kazaške komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju i da pripreme predloge za dalje produbljivanje uzajamno korisne saradnje u različitim oblastima.
Srbija je opredeljena za razvoj dobrih odnosa, posebno na ekonomskom planu. Izuzetno mi je zadovoljstvo da je ovom prilikom potpisano pet bilateralnih sporazuma, koji će u velikoj meri unaprediti našu saradnju i olakašati razmenu robe i usluga, kao i život naših građana.
Naše dve zemlje imaju obostrano izraženi interes za unapređenje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i razvoj bilateralne saradnje u svim oblastima od uzajamnog interesa, posebno u oblasti ekonomsko-trgovinskih odnosa. U tom smislu, Srbija će učestvovati na međunarodnoj izložbi EXPO 2017. u Astani.
Srbija posvećuje posebnu pažnju nastavku sprovođenja zaključaka sa Samita u Astani i bezbednosnoj dimenziji u regionu Centralne i Istočne Azije, kao predsedavajući OEBS-a.
Srbija posebno ceni što Kazahstan ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i što je aktivno angažovan na podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama u vezi sa Pokrajinom. Izuzetno smo zahvalni što je Kazahstan glasao protiv ulaska samoproklamovane republike Kosovo u UNESKO. Na taj način je Kazahstan pokazao privrženost demokratskim vrednostima i principima i omogućio Srbiji da zaštiti svoju kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji. Sledeće godine, nažalost, očekujemo da se ta inicijativa ponovi i ja već sad apelujem na naše prijatelje da nam pomognu u sprečavanju te anticivilizacijske i bezumne namere. Podsetio sam predsednika Nazarbajeva o povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije, religijskom ekstremizmu i učešću stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.
Dozvolite mi da i ovom prilikom istaknem da Srbija visoko ceni pomoć koju nam je Kazahstan pružio tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.
Što se tiče ekonomske saradnje, predsednik Nazarbajev i ja smo konstatovali da na tom planu Srbija i Kazahstan zaostaju za mogućnostima i potrebama dveju zemalja. Očekujemo da Kazahstan pomogne Srbiji da postigne dogovor sa državama, članicama Evroazijske Unije o oslobađanju carinskih dažbina.
Dve zemlje imaju značajnu perspektivu za ekonomsku saradnju u oblasti energetike i rudarstva, građevinske operative i oblasti poljoprivrede. U periodu januar–jun 2016. godine robna razmena je iznosila 21,2 miliona evra, dok je u 2015. godini robna razmena iznosila 166,5 miliona USD.
Pružio sam uveravanje predsedniku Kazahstana da je Srbija zdravi partner za direktne investicije, za učešće u privatizaciji srpskih kompanija, za strateško partnerstvo, ili za bilo koju drugu formu saradnje u oblastima kao što su: petrohemija, poljoprivreda, farmaceutika, turizam i druge. Pored izuzetno dobrog geografskog položaja Srbije, naši prijatelji mogu da računaju na veoma obrazovanu, kvalifikovanu i stručnu radnu snagu.
Predsednik Nazarbajev i ja smo saglasni da je neophodno formiranje Poslovnog saveta koji bi bio u funkciji konkretizacije ekonomske saradnje i u koji bi trebalo da budu uključeni istaknuti preduzetnici i kompanije obe zemlje.
Razmenili smo i namere za unapređenje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.
Želeo bih još jednom da se zahvalim predsedniku Nazarbajevu na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostranog proglašenja Kosova i Metohije i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Ostajemo dosledni u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali dajemo punu podršku i drugim integracionim procesima kao što je Evroazijska Unija.
Poseta predsednika Nazarbajeva Srbiji je istorijska, ne samo zato što je prva, već što su i ovog puta naši dogovori i susreti poslali iskrenu poruku o prijateljstvu naših država i naroda i snažan impuls konkretizaciji naše saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.
Hvala!

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).