Tan2013-10-31_113547147_7(1).jpg

Vesti

31.10.2013. - 15:06

Predsednik Nikolić na Kongresu neurohirurga u Beogradu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da tradicija medicine i bolničkog lečenja u Srbiji spada u najstarije evropske i svetske i da srpsku neuorohirurgiju krase atributi jedne od najmodernijih na planeti.

 
Nikolić je, otvarajući Prvi kongres Udruženja neurohirurga jugoistočne Evrope, podsetio na 1208. godinu, kada je u Studeničkoj isposnici Sveti Sava pisao Studenički tipik, zvanični crkveni Ustav kojim se uređuje život u manastiru.
"Modernim jezikom rečeno, u članu četrdeset Studeničkog tipika uređuje se organizacija bolnice i odnos prema obolelima", precizirao je Nikolić, ističući da je devet vekova medicine u jednoj državi ozbiljna tradicija.
On je rekao da nije slučajno upravo Srbiji ukazana čast da bude domaćin osnivačkog kongresa tog Udruženja, dodajući da pored devetovekovne uređene medicinske prakse, ove godine slavi i 90 godina od osnivanja neurohirurgije u Srbiji.
"Koliko stručnosti, znanja i lekarske vizije su pokazali pioniri srpske neurohirurgije pre devet decenija, možda najbolje ilustruje činjenica da protokol ovog hiruškog zahvata još uvek nisu u potpunosti primenile neurohirurgije u svim zemljama Evrope i sveta" naveo je predsednik Srbije.
"Kao grana medicine koja je u velikom stilu stupila na svetsku scenu od osnivanja, srpska neurohirurgija nastavila je da uznosi slavu svojih prethodnika. Danas je krase atributi jedne od najmodernijih na planeti", rekao je Nikolić.
 
On je dodao da je doprinos profesora u nauci i nastavi na Medicinskom fakultetu bitno doprineo prestižnom pozicioniranju Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi i stalnom rastu njegovog ugleda među najboljim školama na svetu.
"Doprinos neurohirurga ugledu Srbije u svetu, nemerljiv je. On prevazilazi okvire struke i postaje opšta slika o nama", rekao je Nikolić.
 
 
Prvi kongres neurohirurga jugoistočne Evrope SEENS 2013. poče je danas u Beogradu povodom proslave 90 godina neurohirurgije u Srbiji i 75 godina postojanja Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.
 
Ministarka zdravlja Slavića Đukić Dejanović osvrnula se na začetnika neurohirurgije u Srbiji profesora Milivoja Kostića i podsetila da je on sa saradnicima napravio osnov za stvaranje jedne od najeminentnijih organizacionih jednica u Kliničkom centru Srbije.
 
Ministarka zdravlja je dodala da bolest ne poznaje granice, te da je osnivanje Udruženja neurohirurga jugoistocne Evrope veliki i značajan pionirski poduhvat.
"Uverena sam da će Udruženje neurohirurga jugištočne Evrope biti mesto naučne i stručne afirmacije razmene iskustava, a sve u cilju pružanja bolje zdravstvene usluge građanima u regionu", rekla je ministarka zdravlja.
 
Ona je naglasila da vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja podržavaju ovakve skupove i da će tako nastaviti i dalje.
 
Ministar prosvete i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović podsetio je da je proslava ova dva važna jubileja dokaz trajanja ali i izazov za hrabre, a neurohirurzi su, kako kaže, najhrabriji jer stalno rade sa ljudima koji su na ivici života i smrti.
 
On je rekao da je osnivač neurohirugije Milivoje Kostić primer kako i sadašnje generacije treba da se ponašaju jer se vratio u svoju zemlju i dao doprinos razvoju neurohirurije.
 
Ministar prosvete je rekao da se i dalje podržavaju mladi da odu na usavršavanje u inostranstvo, ali da se moraju motivisati da se vrate u zemlju i da naučeno primene ovde.
 
Direktor klinike za neurohirurgiju KCS Miodrag Rakić ocenio je da je danas veliki dan za neurohirurgiju u Srbiji.
 
Ističući značaj klinike, Rakić je naveo da je reč o nastavnoj bazi iz koje je izašla većina naurohirurga u Srbiji, da ta baza spada među najveće u regionu i da se, kada je reč o rezultatima operacija, može meriti sa sličnim medicinskim centrima u Evropi i svetu.
 
Rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević čestitao je jubilej Klinici za neurohirurgiju i istakao da je zasluga te klinike činjenica da se BU nalazi na Šangajskoj listi najbojljih univerziteta u svetu - značajna.
 
Razvoj neurohirurgije u Srbiji počeo je 1923 godine kada je bečki đak, prof. Milivoje Kostić uradio prvu operaciju tumora hipofize kroz nos.
 
U Klinici za neurohirurgiju KCS godišnje se danas uradi više od 4.500 pregleda i oko 3.000 složenih neurohirurških operacija. 
 
Kongres neurohirurga jugoistočne Evrope traje od 31. okobra do 2. novembra. Na kongresu će učestvovati 117 predavača iz 35 zemalja, koji će svoje ekspertize i najnovije trendove iz oblasti neurohirurgije predstaviti pred oko 300 učesnika skupa.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).