tan2014-9-5_144232644_0_2.jpg

Vesti

05.09.2014. - 00:00

Predsednik Nikolić otvorio most u Kraljevu

KRALjEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je svečano u Kraljevu otvorio most koji nosi naziv “Glavčićev most”, po donatoru iz Kanade srpskog porekla, Milomiru Glavčiću, koji je poklonio milion evra kako bi se most sagradio.

“Srpski Nobelovac Ivo Andrić nije pisao samo o izgrađenim mostovima. Njegove reči bile su upućene i u izgradnju ovog i mnogih mostova koji čekaju svoje graditelje. On bi vam danas rekao, da ste izgradnjom ovog mosta, podigli nesto važnije od kuća, svetije od hramova i nešto što je bilo nephodno, što je svacije i prema svakom
jednako, svakom korisno i podignuto na mestu na kome se ukršta najveći broj vaših potreba”, poručio je Nikolić prilikom otvaranja mosta u Kraljevu.

Suština ovog mosta, rekao je Nikolić, nije samo u tome da će svako napominjati očiglednost da je bio nephodan, da će doprineti razvoju, privrednom napretku grada i regiona, da je kapitalni infrastrukturni projekat.

Upravo ovaj most dobio je jednu drugu dimenziju, onu ljudsku i zadužbinarsku, i koju ne smemo zaboraviti. U njegovu konstrukciju ugrađena je dobrota, velika ljubav prema otadžbini jednog Srbina iz Kanade, koji nikada nije zaboravio svoj dom”, rekao je predsednik Nikolić.

Roman Vaščuk, kanadski ambašador u Srbiji, rekao je prilkom otvaranja “Glavčićevog mosta”, da će most, koji je poklon kanadskog državljanina srpskog porekla, nadživeti sve nas.

“Milomir Glavčić je Kanađanin, ali Srbija u kojoj se rodio, ima posebno mesto u njegovom srcu i mislima. Kako smo čuli u njegovom pismu, iako živi hiljadama kilometara daleko od svog rodnog kraja, on će ovim mostom uvek ostati prisutan u rodnom kraju, kao nevidljiva, ali ipak konkretna podrška urbanom krvotoku, vašeg Kraljeva”, poručio je Vaščuk okupljnim građanima.

Sve kuće grade se po propisima

Nikolić je rekao da je fondacija “Dragica Nikolić” obezbedila građevinski materijal za izgradnju 180 kuća koje su uništene u poplavama, kao i da ta fondacija sve kuće gradi po propisima i sa dozvolama.

Nikolić je naveo da je fondacija odlučila da učestvuje u sanaciji oštećenih kuća u Kraljevu i da će se graditi uz podršku privrednika iz Kraljeva i ostalih donatora iz Srbije.
“Obezbedili smo građevinski materijal za 180 kuća i biće prosleđen onima koji su imali štetu u poplavi”, rekao je Nikolić.

Predsednik se osvrnuo na pojedine izjave u kojima se navodi "da je lako fondaciji Dragica Nikolić da zida kuće”, ističući da svaka kuća ima građevinsku dozvolu i sve ostale potrebne papire koji se obezbeđuju preko lokalne samouprave ili države.
“Za mnoge kuće koje su već postojale, morala je da se vrši i prenamena zemljišta, jer su se vodile kao poljoprivredne. Za sve kuće urađen je detaljan urbanistički plan, izdate su građevinske dozvole, urađeni regularni priključci za struju, uvedeni voda i kanalizacija po propisima i zahtevima opštine”, rekao je Nikolić.

Dragica Nikolić izjavila je da će u utorak biti podeljen materijal za 180 kuća u naselju Grdica, jer će do tada biti potpisani svi potrebni papiri od strane Grada Kraljeva.
“fondacija ne radi ništa bez zakonski odrađenih papira i svega što je potrebno. Materijal će biti podeljen za kompletnu obnovu. Nedostaje nam nešto malo podova i nadam se da ćemo ovih dana i to nabaviti”, rekla je Dragica Nikolić, dodajući da će poplavljene kuće u naselju Grdica u Kraljevu dobiti i nameštaj.

foto Tanjug, S. Petrović

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).