tan2014-8-29_182847232_3.jpg

Vesti

29.08.2014. - 18:19

Predsednik Nikolić pokrovitelj kongresa Svetske organizacije slavista

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas delegaciju Svetske organizacije slavista, povodom početka četvorogodišnjeg predsedavanja Srbije tom naučnom organizacijom, koje će 2018. godine biti krunisano 16. Međunarodnim kongresom slavista u Beogradu.

Pozdravljajući slaviste iz desetak zemalja, predsednik Nikolić je rekao da je sa čašću i ponosom prihvatio da bude pokrovitelj predstojećeg kongresa Svetske organizacije slavista, navodeći da samo poštujući i uvažavajući sopstvenu istoriju i tradiciju na temelju humanističkog obrazovanja možemo razumeti jedni druge i pomoći jedni drugima.
"Ovo je prilika da se uverite da je Beograd metropola, da su Srbi gostoljubiv narod, da se upoznate sa srpskom tradicijom i da je uporedite sa sopstvenom. Naukom na međunarodnom nivou ne može da se bavi čovek koji se ne bavi sopstvenom tradicijom i koji se ne stara za sopstvenu kulturu", rakao je Nikolić.

Podsećajući na vekovni kontinuitet rada slavista u Srbiji, Nikolić je predstavnicima naučnih i akademskih institucija iz inostranstva, poželeo da se u Beogradu osećaju kao u svojoj kući.

Prema njegovim rečima, srpsko predsedavanje Svetskom organizacijom slavista doprineće boljim vezama slovenskih zemalja i naučnih institucija i omogućiti negovanje duha prijateljstva i saradnje slavističkih naučnih krugova.

Srbiji je predsedavanje Svetskom organizacijom slavista povereno na 15. međunarodnom kongresu u Minsku, a u ime prethodnog predsedavajućeg, Belorusije, predsedniku je zahvalio Aleksandar Lukašenec, koji je istakao da je Međuanarodni kongres slavista najvažniji međunarodni slavistički forum i izrazio uverenje da će kongres u Beogradu biti organizovan na visokom naučnom i organizacionom nivou.

Lukašenec je predsedniku Nikoliću poklonio fotoalbum sa prošlogodišnjeg kongresa slavista u Minsku, a uručena mu je i povelja kojom je Srbija dobila predsedavanje Svetskom organizacijom slavista.

Predsednik Međunarodnog komiteta slavista Boško Suvajdžić rekao je da će kongres u Beogradu biti kruna slavistike a da će Srbija u naredne četiri godine biti svetski centar naučnog istraživanja slavista.

foto Tanjug

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).