28_02_2013(1).jpg

Vesti

28.02.2013. - 18:53

Predsednik Nikolić pokrovitelj Narodne biblioteke Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prihvatio je danas poziv da bude pokrovitelj Narodne biblioteke Srbije i na obeležavanju dana te institucije poručio da se kultura, prosveta, nauka i umetnost ne mogu posmatrati kao trošak već kao infrastukturno ulaganje u bolji život svih građana, razvoj države i društva.

Nikolić je pozvao Vladu Srbije, Grad Beograd i pojedince da bez odlaganja pokrenu obnovu zdanja na Kosančićevom vencu, gde se nekada nalazila ta biblioteka - koja je uništena u bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

"Stekli su se svi uslovi da naše društvo pokaže svest i planski pristupi uređenju lokaliteta na Kosančićevom vencu na koji treba simbolično da se vrati Narodna biblioteka Srbije", kazao je Nikolić.

 

Predsednik je istakao da društvo koje ne razaznaje značaj kulture, prosvete, nauke i umetnosti samo sebe osuđuje na postepeno, ali sigurno odumiranje.

"Vreme u kojem živimo opterećeno dugotrajnom ekonomskom krizom kao da nas je poljuljalo u posvećenosti istinskim vrednostima stvaralaštva i zaštite kulturne baštine", kazao je Nikolić i dodao da se naš odnos prema ustanovma kulture, a posebno prema bibliotekama mora menjati, tako da se one razumeju kao resurs za stabilan napredak društva i države.

 

Potrebno je, dodao je Nikolić, pružiti sistemsku i sihronizovanu podršku nacionalnim ustanovama kulture ali i onim regionalnim i lokalnim. Nikolić je, kako je istaknuto na obelezavanju Dana biblioteke i nacionalnog Dana knjige, prvi šef države koji je prisustvovao tom svečanom činu.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).