Vesti

30.10.2013. - 10:44

Predsednik Nikolić pozvao ruske investitore da ulažu u Srbiju

MOSKVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas na poslovnom forumu u Moskvi potencijalne investitore iz Rusije da dođu u Srbiju, koja je iz dana u dan investiciono sve atraktivnija destinacija i gde mogu da računaju na stabilno ekonomsko okruženje. Posle podne Nikolić se sastaje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

 
"Dođite u Srbiju. Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je Nikolić otvarajući Investicionu konferenciju u Moskvi.
 
Kako je naglasio, on želi da ohrabri investitore da ulažu u Srbiju i da putem razvoja svog poslovanja na tržištu Srbije osnaže i ekonomsku, političku i kulturnu saradnju i prijateljske veze dve zemlje.
 
Nikolić je ocenio da je ekonomska saradnja sa Rusijom veoma razvijena, ali da istovremeno postoje realne mogućnosti i veliki potencijal za unapređenje saradnje i povećanje obima investicija, pre svega u oblasti poljoprivrede, putne infrastrukture, energetike i turizma.
 
On je potencijalnim ulagačima iz Rusije poručio da Srbija iz dana u dan dobija na značaju kao investicono atraktivna destinacija i da mogu da računaju na stabilno ekonomsko okruženje, dobra zakonska rešenja, poresku politiku sa najnižim stopama u regionu i raznovrstan spektar državnih podsticaja i finansijskih olakšica.
"Cilj Investicione konferencije u Moskvi je da vam bude predstavljeno više od 80 najznačajnijih investicionih projekata u privrednim sektorima poljoprivrede, industrije, energetike, građevinarstva i turizma", rekao je Nikolić.
 
On je pozvao investitore da učestvuju u velikim projektima izgradnje i obnove saobraćajne i telekomunikacione infrastrukture, kapitalnim investicijama u energetici - obnovi starih i izgradnji novih kapaciteta, kao i u primeni novih tehnologija.
"Kroz partnerstvo ili kupovinu preduzeća u državnom vlasništvu dobijate mogućnost aktivnog učešća i ulogu moderatora i kreatora privrednog okruženja Srbije", dodao je on.
 
Predsednik Srbije je podsetio da je od početka devedestih godina prošlog veka pa do danas potpisano 60 bilateralnih ugovora između dve zemlje, da je maja ove godine u Sočiju potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu, kao i da Rusija i Srbija imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini. Prema njegovim rečima, prošle godine izvoz iz Srbije u Rusiju dostigao je 867 miliona dolara, dok je vrednost uvoza iznosila 2,078 milijardi dolara.
 
Od januara do avgusta ove godine vrednost izvoza iznosila je 683 miliona dolara, a vrednost uvoza 1,097 milijardi dolara, naveo je Nikolić.
"Ostvaruje se intenzivna kreditno-finansijska saradnja, Rusija je odobrila Srbiji kredit za podršku budžeta od 200 miliona dolara, kredit za modernizaciju železničke infrastrukture od 800 miliona dolara i kredit za podršku budžetu od 500 miliona dolara", sumirao je on.
 
Posebnu važnost u ekonomskoj saradnji ima izgradnja gasovoda "Južni tok", rekao je Nikolić, uz očekivanje da izgradnja srpske deonice počne do kraja 2013. godine.
 
Nikolić je iskoristio priliku i da ukaže da Srbija i Rusija imaju viševekovne prijateljske, raznovrsne i bogate odnose, i da su u najznačajnijim istorijskim trenucima bile na istim stranama.
"U poslednjoj dekadi odnosi se razvijaju u svim oblastima, uz ponovno isticanje, i sa naše i sa ruske strane, tradicionalnog prijateljstva, kulturne, istorijske, jezičke, verske i slovenske bliskosti", rekao je Nikolić.
 
On je napomenuo da se dve zemlje nisu najbolje razumevale od 1990. do 2000. godine, a posebno posle političkih promena u Srbiji 2000. godine, jer je rukovodstvo Srbije smatralo da mora da se opredeli između Rusije i EU, Istoka i Zapada.
"To nas je privremeno udaljilo, udaljilo naša rukovodstva. Narod, Srbe i Ruse, niko i nikada neće moći da posvađa", poručio je Nikolić.
 
Sada je, kako je istakao, sve drugačije.
"Mi smo odlučili da sprovedemo politiku koju sam i sam zastupao i propagirao: i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Jasno smo to rekli Moskvi i sve se promenilo. Bila je dovoljna samo jedna iskrena i bratska izjava predsednika Putina, da je citiram:'Ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju', pa za Srbiju iz dana u dan bude sve bolje", zaključio je Nikolić.
 
Na konferenciji se obratio i Andrej Hripunov, predstavnik trgovinskog predstavnistva Rusije u Srbiji, istakavši da je u Komori malo mesta za sve zainteresovane ruske investitore.
 
Investicionu konferenciju organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske federacije, a projekti koji će biti predstavljeni na skupu vredni su gotovo sedam milijardi evra. Prema najavama organizatora, projekti su uglavnom iz oblasti energetike, infrastrustrukture, agrara, industrije i turizma, a najznačajniji su oni iz energetskog sektora, čija je vrednost 4,5 milijardi evra.
 
Dolazak je najavilo oko 100 ruskih kompanija, saopšteno je iz PKS.
 
Učesnicima će se obratititi i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, predsednici Komora, Željko Sertić i Sergej Katirin, zamenik generalnog direktora "NIS Gaspromnjefta" Jevgenij Kudinov i predsednik Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Valerij Ovsjanikov. Planirano je i potpisivanje Pisma o namerama između kompanije Majevica holding iz Bačke Palanke i TESE iz Voronježa, kao i Ugovora o zajedničkom ulaganju i saradnji između "Spektra" iz Čačka i "Metromeda" iz Omska.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Moskvi sa direktorom "Gaspromnjefta" Aleksandrom Đukovom. Do susreta je došlo na marginama Investicione konferencije na kojoj će Srbija potencijalnim ruskim investitorima predstaviti skoro 80 projekata, vrednih sedam milijardi evra.
 
Ovo je prvi put da se Srbija predstavlja u svetu na ovakav način. "Gaspromnjeft" je većinski vlasnik kompanije NIS.
 
 
Nikolić se kasnije u toku dana sastaje sa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a kako je uoči posete najavljeno, na dnevnom redu biće širok spektar tema - bilateralni odnosi, napedak u radovima na projektu "Južni tok", situacija u svetu.
 
Takođe, dvojica lidera razgovaraće i o ruskim ulaganjima u srpsku železnicu, aktuelnim i potencijalnim investicijama u Srbiju, kao i o izvozu iz Srbije u Rusiju.
 
Današnji sastanak jenjihov peti susret od maja prošle godine kada je Nikolić postao predsednik Srbije. Deklaracija o strateškom partnerstvu , potpisana maja ove godine, potvrda je prijateljskih odnosa i međusobne podrške dve zemlje.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).