22_11_2012_ svajcarskajpg(1).jpg

Vesti

22.11.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić primio akreditive ambasadora Švajcarske Konfederacije Žan-Danijela Ruha

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Švajcarske Konfederacije Žan-Danijela Ruha, koji je preneo da njegova država, iako nije članica EU, pruža punu podršku Srbiji u procesu evrointegracija.

Predsednik Nikolić i ambasador Ruh su posebno zadovoljstvo izrazili zbog činjenice da će Srbija i Švajcarska 2014. i 2015. godine konsekutivno predsedavati Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, čime će zajednički doprineti miru u Evropi i susednim regionima.

 

Nikolić je izrazio zadovoljstvo dinamikom razvoja odnosa dveju država, konstatujući da u budućnosti postoje velike mogućnosti za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture, nauke i obrazovanja.

"Srbija je u osetljivom političkom trenutku, predstoji nam donošenje važnih odluka u čemu očekujemo podršku vaše zemlje", rekao je Nikolić, koji je zahvalio Švajcarskoj na pomoći koju upućuje Srbiji u cilju razvoja demokratskog društva, vladavine prava i obrazovanja.

 

Nikolić i novi švajcarski ambasador izrazili su očekivanje da će se u narednom periodu intenzivirati i ekonomski odnosi dveju zemalja. "Danas kada kriza ugrožava nacionalne privrede, jedan od naših osnovnih prioriteta je rad na privlačenju investicija", rekao je Nikolić.

 

Ambasador Ruh je rekao da dve države povezuje više od jednog veka prijateljskih odnosa, a da ih danas ponajviše povezuje činjenica da su i Srbija i Švajcarska multikulturna društva.

 

Ovom prilikom ambasador Ruh je istakao značaj desetina hiljada građana Srbije koji žive i rade u Švajcarskoj za prosperitet i kulturni diverzitet te države. "Švajcarska je spremna da, kao i do sada, da nastavi da podržava Srbiju u nastojanju da konsoliduje svoju političku, socijalnu i pravnu stabilnost, što je posebno važno za privlačenje investicija", rekao je švajcarski ambasador ističući da sporazum o slobodnoj trgovini koji su dve države potpisale ostavlja veliki prostor za intenziviranje ekonomske saradnje i investicija.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).