Peru(1).jpg

Vesti

22.02.2013. - 14:04

Predsednik Nikolić primio akreditive novih ambasadora

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditive novih ambasadora Perua, Tunisa, Estonije i Jordana.

Predsednik Nikolić je primajući akreditive novog ambasadora Perua u Beogradu Hose Antonia Arospidea del Busta izjavio da je Srbija privržena saradnji sa zemljama celog regiona Latinske Amerike bez obzira na geografsku udaljenost.

"Srbija je privržena evrointegracijama, nastavku pregovora sa Kosovom i Metohijom, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi javnog sektora i daljem unapređenju regionalne saradnje, ali i unapređenju odnosa sa regionom Latinske Amerike", poručio je Nikolić i dodao da je ta saradnja moguća u mnogi oblastima.

 

Nikolić je podsetio da Srbiju i Peru vezuje višegodišnje prijateljstvo, koje datira još iz vremena bliske saradnje u okviru Pokreta nesvrstanih i napomenuo da Srbija ne zaboravlja podršku i solidarnost koju su vlada i građani Perua pružali u teškom period sankcija i izolacije.

 

Predsednik Srbije je naveo da i danas postoji obostrana spremnost za unapređenje dijaloga i saradnje koja je uspostavljena ranijih godina, a pre svega na planu ekonomije, kulture, prosvete, borbe protiv organizovanog kriminala, kao i na međunarodnom planu.

 

Ambasador Perua je naveo da Srbija i Peru dele iste demokratske vrednosti, da su posvećene vladavini prava, održavanju i uspostavljanju međunarodnog mira i poštovanju ljudskih prava.

Važna veza između dve zemlje, kako je dodao, jesu srpski imigranti u Peruu.

 

Ekonomski odnosi Srbije i Tunisa da dostignu odlične političke

 

 

Predsednik Nikolić je uz dobrodošlicu novom ambasadoru Tunisa Mažidu Hamlauiju zahvalio na "konzistentnoj poziciji prema pitanju nepriznavanja jednostano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije" i izrazio očekivanje da će Tunis i dalje istrajati na tim pozicijama.

 

Nikolić je rekao i da je uveren da će prijateljske veze dva naroda i saradnja koja postoji dugi niz godina biti unapređeni, a da očekuje da će ekonomska saradnja, za koju postoje mogućnosti i nesumljiv obostran interes, doživeti značajan uspon.

 

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će novi ambasador Tunisa učiniti sve da se stvore uslovi za proširenje ekonomske saradnje, kulturno-prosvetne, naučno-tehničke saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede i svim drugim oblastima od obostranog interesa.

"Uveren sam da tradicionalne prijateljstke veze naša dva naroda predstavljaju osnov za razvoj naše bilateralne saradnje i omogućavaju još bolje međusobno razumevanje", rekao je Nikolić.

 

Ambasador Tunisa je podsetio da diplomatski odnosi Tunisa i Srbije daturaju još od 1956. godine i da su odisali razumevanjem, obostranim poštovanjem i poklapanjem gledišta i stavova o pitanjima od zajedničkog interesa, što je u velikoj meri doprinelo uspostavljanju privilegovanih veza dve zemlje.

 

Ambasador je predsedniku Srbije rekao i da je Tunis pre nešto više od dve godine doživeo revoluciju kojom je srušena nemilosrdna diktatura i da će ona omogućiti tuniskom narodu da povrati dostojanstvo i slobodu a da mu je pre svega dala nadu za bolju budućnost.

"Imajući u vidu poslednje događaje koji su ražalostili zemlju i različite posledice koje su usledile na političkom planu, naša mlada demokratija nam preporučuje, posebno u sadašnjem trenutku, da izvučemo pouke iz nedavnih iskustava demokratskih tranzicija koje su se desile u više zemalja, među kojima je i Srbija, koja se smatra sa punim pravom uspešnom", rekao je Hamlaui.

 

On je rekao i da će se truditi da ojača i unapredi bilateralne odnose posebno u ekonomskoj oblasti kako bi oni dostigli nivo odličnih političkih odnosa.

 

Ambasador Estonije: Vrata EU moraju biti otvorena za Srbiju

 

 

Estonija podržava evropske integracije Srbije i smatra da vrata EU moraju biti otvorena za Srbiju, poručio je novi ambasador te zemlje u Srbiji Arti Hilpus prilikom predaje akreditivnog pisma predsedniku Nikoliću.

 

"Mi nemamo sumnju - Srbija je evropska zemlja i zato vrata EU moraju biti otvorena za vas", rekao je Hilpus i dodao da Estonija čvrsto veruje da dalje evropske integracije mogu da stvore stabilnu i prosperitetnu budućnost za građane Srbije.

 

On je rekao da bi uspeh Srbije na tom putu mogao da posluži kao pozitivan primer za druge zemlje u regionu, ističući kao najvažnije da sve države budu politički posvećene reformskom kursu i da Estonci to mogu da potvrde iz svog iskustva kao kandidata za ulazak u EU. Ambasador Estonije je pohvalio srpsku vladu zbog značajnog progresa na ispunjavanju uslova za članstvo u EU, dodajući da Estonija ceni što je Srbija donela teške, ali važne odluke, posebno u dijalogu sa Prištinom.

 

Estonija, prema njegovim rečima, u potpunosti deli gledište Evropske komisije da bi sa Srbijom trebalo otpočeti pregovore o članstvu u EU kada bude ostvaren dalji napredak, a u vezi sa postavljenim ciljevima.

 

Predsednik Srbije je kazao da naša zemlja visoko ceni podršku Estonije procesu evropskih integracija Srbije, što je njen strateški i osnovni prioritet.

"Srbija se nalazi u ozbiljnom političkom trenutku. Predstoji nam donošenje važnih i složenih odluka, u čemu očekujemo aktivnu podršku i razumevanja vaše zemlje", poručio je Nikolić i dodao da je želja i opredeljenje Srbije da sa Estonijom kontinuirano unapređuje saradnju na polju ekonomije, politike, kulture i nauke.

 

Nikolić je izrazio zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa dve zemlje, te naveo da je uveren da će se oni u budućnosti razvijati u skladu sa brojnim potencijalima koji postoje.

 

I ambasador Hilpus se složio da su bilateralni odnosi Srbije i Estonije dobri i prijateljski, ali i malo ograničeni velikom geografskom razdaljinom. Hilpus veruje da postoji potencijal za dalji razvoj dijaloga i saradnje dve zemlje na raznim nivoima - bilo u vladinom sektoru, međuparlamentarnoj sarađi ili na polju ekonomije ili kulture.

 

Unaprediti prijateljske veze i saradnju Srbije i Jordana

 

 

Nikolić je prilikom prijema novog ambasadora Jordana Sakra al Malkavija izrazio uverenje da će prijateljske veze dva naroda i saradnja koja postoji dugi niz godina biti unapređeni u narednom periodu.

 

Nikolić očekuje i da će ekonomska saradnja dve zemlje, za koju postoje mogućnosti i nesumnjiv obostrani interes, u narednom periodu doživeti značajan uspeh.

"Možete biti uvereni da ćete sa naše strane imati svu potrebnu pomoć i podršku tokom vaše misije u našoj zemlji u cilju unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Jordana", istakao je Nikolić.

 

Ambasador Jordana je kazao da će dati sve od sebe za dalju promociju i razvoj već postojećih odličnih odnosa Srbije i njegove zemlje i ojačanju bilateralnih odnosa u svim poljima. Govoreći o Bliskom istoku, ambasador Jordana je istakao da njegova zemlja čvrsto veruje da je palestinsko pitanje centralno i da je to srž problema na Bliskom istoku, zbog čega se, dodao je, mora rešavati bez odlaganja.

 

On je ocenio i da bi to rešenje bilo osnova za mir i stabilnost na celom Bliskom istoku i omogućilo nezavisnu palestinsku državu koja će živeti u stabilnosi rame uz rame sa državom Izrael.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).