albanija.jpg

Vesti

04.09.2014. - 17:54

Predsednik Nikolić primio akreditivna pisma novih ambasadora

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Albanije,Poljske, Letonije, Omana i Namibije.

Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Albanije Iljira Boćke koji je istakao da se odnosi dve zemlje i dva naroda u ovom trenutku razvijaju u dinamičnom smeru. "Želim da prenesem dobru volju albanske Vlade da se unaprede odnosi između naših naroda i naših zemalja", rekao je ambasador Boćka prilikom uručivanja akreditivnih pisama predsedniku Nikoliću u Palati "Srbija". On je dodao da će njegov zadatak da bude da prenese sve ideje i sugestije Vlade u Tirani koje imaju za cilj da unaprede odnose i ojačaju međusobno poverenje, kao i da stvore nove izglede za saradnju. On je naveo da su albanski i srpski narod prešli dug period u istoriji, kako je rekao, blizu jedan drugom, da su se borili "rame uz rame" protiv zajedničkih neprijatelja, a nekad i jedan protiv drugog čime su ostavili dug trag u istoriji. "Efikasno ću doprineti u jačanju saradnje koja nas približava i čini da se osećamo bližim susedima u suočavanju sa izazovima koje naše zemlje čekaju na putu ka evropskoj porodici", rekao je albanski ambasador. Predsednik Nikolić je ocenio da su odnosi Srbije i Albanije u dugom periodu bili opterećeni "određenim problemima i otvorenim pitanjima koji su bili smetnja jačanju međusobne saradnje". "Međutim, danas postoji dobra volja i spremnost i u Bogradu i u Tirani da se, u interesu obe zemlje i oba naroda, zajednički angažujemo na rešavanju postojećih problema i otvorenih pitanja", rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će predstojeća poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu dati konkretan doprinos i podsticaj u tom pravcu. "Srbija želi dobre odnose sa Albanijom, uvaženim susedom i regionalnim partnerom. Srpsko-albanski odnosi jedan su od ključeva stabilnosti čitavog regiona i važan segment daljeg napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, čemu obe zemlje streme", zaključio je Nikolić. Svečanosti su prisustvovali i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Ivan Mrkić, kao i članovi albanske delegacije. Predsednik Nikolić će danas primiti i akreditivna pisma novih ambasadora Poljske, Omana, Letonije i Namibije. Ambasador Hećko: Učite iz iskustva Poljske na putu ka EU Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Poljske Aleksandra Hećka, koji je ocenio da Srbija puno toga može da nauči na svom evropskom putu iz iskustva njegove zemlje koje je pre 10 godina pristupila Evropskoj uniji.

"Poljska je s uspehom okončala proces pristupanja EU pre 10 godina. To je težak proces koji zahteva promene u zakonima, pa čak i u mentalitetu ljudi, proces povezan sa njihovim odricanjima i napornim radom", rekao je Hećko prilikom uručivanja akreditivnih pisama predsedniku Srbije na svečanosti u Palati "Srbija".
 
On je poručio predstavnicima "kako centralnih, tako i lokalnih vlasti u Srbiji" da mogu da iskoriste iskustva Poljske na "nimalo lakom evropskom putu".
 
"Učiniću sve što će pomoći srpskim prijateljima da što brže postignu uspeh, a da u nekim slučajevima izbegnu gubitak vremena i greške koje smo i mi sami pravili", poručio je ambasador Hecko na srpskom jeziku.
 
Ambasador je istakao da su odnosi dve zemlje i naroda uvek bili odlični i prijateljski i naglasio da se ništa neće promeniti u tom pogledu.
 
Poljski diplomata je napomenuo da mu je čast što po drugi put dolazi na diplomatsku dužnost u Beograd.
 
Predsednik Nikolić je poručio da je želja i opredeljenje Srbije da sa Poljskom, sa kojom je kroz istoriju povezuju tradicionalno prijateljstvo i slobodarske ideje, kontinuirano neguje i unapređuje odnose i saradnju od obostranog interesa.
 
"Uveren sam da za jačanje svestrane saradnje postoje brojne mogućnosti i potencijali, posebno u oblasti privrede", naveo je Nikolić.
 
Predsednik je istakao da Srbija visoko ceni podrsku zvanične Varšave u procesu evropskih integracija, kao strateškom i osnovnom prioritetu naše zemlje, a da očekuje aktivnu podršku i u budućnosti.
 
Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Ivan Mrkić, kao i članovi poljske delegacije.
 
Pundurs: Proširenje EU - prioritet letonskog predsedavanja
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Letonije Ivarsa Pundursa koji je poručio da će politika proširenja Evropske unije imati prioritetno mesto na agendi predsedavanja njegove zemlje EU u prvoj polovini 2015. godine.
Pundurs je rekao da je zvanična Riga spremna, sa svoje strane, da doprinese uspešnom procesu pristupanja Srbije Uniji u okviru ispunjavanja neophodnih kriterijuma za članstvo.
 
"Nedavan napredak koji je srpska vlada postigla u ispunjavanju kriterijuma EU, uključujući i napredak u dijalogu Beograda i Prištine, zaslužuju ogromno priznanje i mora biti prepoznat u vidu uspešnog procesa pristupanja", rekao je Pundurs prilikom uručivanja akreditivnih pisama predsedniku Nikoliću u Palati "Srbija".
 
Novi ambasador Letonije u Srbiji, na nerezidencijalnoj osnovi sa sedištem u Atini, podsetio je da je ta baltička zemlja sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca uspostavila diplomatske odnose 7. septembra 1926. godine.
 
On se osvrnuo i na ukrajinsku krizu rečima da su "aneksija Krima od Rusije i oružani konflikt u Ukrajini" zasenili celokupnu situaciju u Evropi.
 
Pundurs je ocenio da se "bez ikakvih odlaganja" mora pronaći održivo političko rešenje zasnovano na ukrajinskom suverenitetu, integritetu i jedinstvu te zemlje.
 
On smatra da će Srbija, kada sledeće godine preume predsedavanje OEBS-u, imati veoma važnu odgovornost u pronalasku i implementaciji rešenja za sukob u Ukrajini.
 
Predsednik Nikolić rekao je da Srbija želi sa Letonijom da neguje i unapređuje odnose koji će podsticati svestranu saradnju od obostranog interesa.
 
"Nadamo se da će spremnost Srbije da nastavi putem evropskih integracija i dalje nailaziti na aktivnu podršku i razumevanje vaše zemlje, naročito kada preuzme predsedavanje EU početkom iduće godine", rekao je Nikolić.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novih ambasadora Omana i Namibije u Beogradu, Badr Mohameda Zahera al Hinaija i Simona Madžuma Marute.
 
 
Predsednik Nikolić je ocenio da postoje brojne neiskorišćene mogućnosti za jačanje saradnje sa Omanom i to u oblastima poljoprivrede, građevinarstva i zdravstva, kao i u realizaciji projekata naftne i hemijske industrije u toj zemlji u jugozapadnoj Aziji.
"Srbija je čvrsto opredeljna da dalje jača odnose i saradnju sa svojim tradicionalnim prijateljima u arapskom svetu, a Sultanat Oman ima posebno mesto i značaj za Srbiju", rekao je Nikolić na svečanosti u Palati "Srbija".
 
Novi ambasador Omana u Srbiji, na nerezidencijalnoj osnovi sa sedištem u Beču, istakao je da će njegov prioritet u radu biti da razvija najsnažnije moguće bilateralne odnose, u cilju međusobne dobrobiti oba naroda.
 
"Oblasti našeg interesovanja su već raznovrsna, a naša želja je da se ona prošire. One su širokog spektra - od ekonomskih investicija do vojne i naučne saradnje, preko kulturne razmene i saradnje u oblasti medicine i obrazovanja", rekao je ambasador Hinai.
 
Novi ambasador Namibije u Srbiji, takođe na na nerezidencijalnoj osnovi sa sedištem u Beču, preneo je predsedniku Nikoliću želju njegove zemlje da se unaprede i ojačaju bilateralni odnosi.
"Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim srpskoj Vladi i narodu na ogromnom doprinosu koji su dali za nezavisnost Namibije od aparthejda", rekao je ambasador afričke države na krajnjem rubu Afrike.
 
Ambasador Maruta je istakao da njegova zemlja želi da unapredi trgovinsku razmenu sa Srbijom na obostran interes dve zemlje i u cilju porasta izvoza na obe strane.
 
Predsednik Nikolić ocenio je da odnosi Srbije i Namibije predstavljaju "primer iskrenih i dobronamernih odnosa i saradnje".
 
"Naši međusobni odnosi su oduvek bili izvanredni. Podržavali smo borbu za nezavisnost Namibije, a ona i danas može računati na podršku i partnerstvo Srbije", naglasio je Nikolić.
 
On je izrazio uverenje da će dve zemlje nastaviti da jačaju prijateljske veze, ističući zainteresovanost Srbijeza unapređenje ekonomske saradnje.
 
U tom smislu, Nikolić je ukazao na mogućnosti u saradnji u oblasti saobraćaja, školovanja kadrova, poljoprivrede, medicine, vodoprivrede, farmacije,garđevinarstva, rudarstva...
 
Predsednik Srbije je prethodno primio akreditivna pisma novih ambasadora Albanije, Poljske i Letonije u Beogradu.
 
foto Tanjug, S.Radovanović
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).