4.3.2015._1.jpg

Vesti

04.03.2015. - 12:53

Predsednik Nikolić primio akreditivna pisma novih ambasadora

BEOGRAD- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Indonezije, Meksika, Katara i Alžira u Srbiji.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa Srbije i Indonezije, koji traju više od 60 godina, i uverenje da će oni nastaviti da se razvijaju u skladu sa brojnim potencijalima koje Srbija i Indonezija poseduju.
 
"Želja je i opredeljenje Srbije da sa Indonezijom kontinuirano unapređuje saradnju u svim oblastima. Uvereni smo da bi jačanje ekonomske saradnje naših zemalja, za koju postoje realne mogućnosti i nesumljiv obostrani interes, bilo od obostranog interesa za naše prijateljske narode", istakao je Nikolić prilikom primanja akreditivnih pisama novoimenovog ambasadora Indonezije u Srbiji Harija Ričarda Džejmsa Kandua.
 
On je ukazao da je Srbija kao svoj strateški cilj odredila članstvo u EU, ali da istovremeno želi da neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta, među kojima, kako je rekao, Indonezija ima posebno mesto i sa kojom je vezuje tradicionalno prijateljstvo, uzajamno uvažavanje i razumevanje.
 
Nikolić je izrazio zahvalnost Indoneziji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na pomoći za saniranje posledica katastroflaniih poplava koje su zadesile Srbiju u maju 2014. godine.
 
Novi ambasador Indonezije je rekao da se bilateralna saradnja dve zemlje, testirana kroz istoriju, razvija na svim nivoima, ali je napomenuo da ima dovoljno prostora da se ona unapređuje.
"Indonezija se raduje bližoj saradnji sa Srbijom, jednom od najznačajnijih zemalja u jugoistočnoj Evropi", preneo je ambasador Kandu.
 
On je poručio da Indonezija ceni značajan razvoj procesa evropskih integracija Srbije koji smatra strateškim i korisnim i za Srbiju i za EU.
 
Prema njegovim rečima, podrška Indonezije naporima Srbije u zaštiti svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom ostaje nepromenjena.
"Mi u ambasadi Indonezije ne štedimo vremena ni energije u uzdizanju naših prijateljskih odnosa u strateške. Uz Vašu podršku naša saradnja bi trebalo da donese opipljivije i konkretnije rezultate u oblasti ekonomije, socio-politike, odbrane, kulture, obrazovanja, turizma i sporta", istakao je ambasador Kandu.
 
On je rekao da će raditi na organizovanju većeg broja razmena zvaničnika, predstavnika privatnog poslovnog sektora, naučnika, studenata i građana dveju zemalja.
 
Srbiju i Meksiko vezuje razvijena saradnja
 
 
"Srbiju i Meksiko vezuju tradicionalno prijateljstvo, visok stepen razumevanja i razvijena saradnja. Čvrsto smo opredeljeni za dalje jačanje odnosa naših dveju zemalja i unapređenje saradnje u svim oblastima", rekao je predsednik Nikolić prilikom primanja akreditivnih pisama novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država u Beogradu Hosea Evarista Ramona Šilotla Ramireza.
 
 
On je izrazio očekivanje da će i politički dijalog između Srbije i Meksika dostići nivo koji odgovara dugogodišnjem prijateljstvu i saradnji naša dva naroda.
"U svetu u kojem geografska udaljenost više nije prepreka za unapređenje saradnje, jačanje svestranih veza naših dveju zemalja ostaje naš zajednički zadatak", istakao je Nikolić i ukazao da je u tom cilju neophodno učiniti dodatne napore na planu sagledavanja konkretnih mogućnosti saradnje, posebno ekonomske.
 
On je izrazio zahvalnost vladi Meksika za principijalan stav po pitanju KIM i podršku koju ta zemlja pruža našem zalaganju da diplomatskim putem dođe do dugoročno održivog rešenja po tom pitanju.
 
Predsednik Nikolić je, takođe, uputio poziv predsedniku Meksika da u skorije vreme poseti Srbiju.
 
Novi ambasador Meksika ukazao je da su Srbija i Meksiko zemlje koje su preduzele hrabre strukturne reforme da bi ojačale svoju aktivu i na najbolji način iskoristile uloženi trud.
"Oba naroda znaju da je tranzicija ponekad duga i da njom nisu zadovoljni oni koji očekuju brze rezultate. Međutim, vlade rade ubeđene da će na kraju postići rezultate za dobrobit naših naroda", istakao je Ramirez.
 
On je podsetio da diplomatske odnose Srbije i Meksika karakteriše duga istorija prijateljstva i razumevanja, te da se u mnogim prilikama naše učešće u svetskim zbivanjima podudaralo.
"Stoga, mi ne merimo veličinu naših odnosa sa Srbijom obimom trgovinske razmene, niti nužno kroz platni bilans, merimo je nematerijalnim ulaganjem u uzajamnu ljubav i razumevanje naših društava", rekao je on.
 
Prema njegovim rečima, velika vrednost naših odnosa leži upravo u istorijskom prijateljstvu, a to je reper za ostvarivanje zajedničkih programa saradnje i razvoja.
 
U tom kontekstu, Ramirez je najavio da će ove godine 100 studenata postdiplomaca jednog prestižnog meksičkog univerziteta boraviti u Beogradu.
 
Ambasador Meksika je primetio da u procesu pristupanja EU Srbija radi na programu pravno-političke transformacije i napomenuo da u toj sferi želi da ispita mogućnosti za zajednički diplomatski rad.
 
Srbija želi da bude pouzdan i iskren partner Katara
 
 
Novoimenovani ambasador Države Katar u Beogradu, šeik Mubaraka bin fahad Dzasim Mohamed Al Tani, predao je akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji je tom prilikom poručio da Srbija želi da bude pouzdan i iskren partner Katara.
 
 
Predsednik Nikolić je izrazio uverenje da prijateljske veze između naša dva naroda predstavljaju čvrstu osnovu za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje.
"Srbija želi da bude pouzdan i iskren partner Katara i da ekonomska saradnja između naših zemalja, za koju postoje realne mogućnosti i nesumnjiv obostrani interes, u narednom periodu doživi snažan uspon, na dobrobit naših naroda", istakao je Nikolić.
 
On je ukazao da će otvaranje diplomatskih predsedništava Države Katar u Beogradu i Republike Srbije u Dohi pružiti dodatni podsticaj jačanju sveukupnih odnosa naših zemalja i prijateljskih veza između naših naroda.
"Posebno smo zahvalni na pomoći koju je Država Katar uputila nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Srbiji", rekao je Nikolić i dodao da to predstavlja još jedan snažan gest prijateljstva i solidarnosti koji narod Srbije ceni i pamti.
 
Novoimenovani ambasador Katara je poručio da će uložiti krajnje napore radi konsolidacije i jačanja bilateralnih odnosa na temeljima uzajamnog poštovanje i zajedničkih interesa.
 
Odnosi Alžira i Srbije doživljavaju novu unapređenu dinamiku
 
 
Nikolić je ukazao da odnosi Alžira i Srbije doživljavaju novu dinamiku i suštinski se unapređuju u svim domenima, u skladu sa, kako je rekao, tradicionalnim prijateljstvom iskovanim tokom slavnih dana alžirskog oslobodilačkog rata.
 
 
"Očekujem da će ekonomska saradnja između naših dveju zemalja, za koju postoje mogućnosti i nesumnjiv obostrani interes, dostići, a kasnije i prevazići nivo koji je ostvarivan pre više od 20 godina", istakao je predsednik Nikolić prilikom primanja akreditiva novog ambasadora Abdelamida Šebšuba.
 
On je izrazio uverenje da će novi ambasador Šebšub, kao i njegov prethodnik, učiniti sve da se iskoriste odlični uslovi za unapređenje sveukupnih odnosa sa Srbijom, posebno u domenu ekonomije - poljoprivrede, telekomunikacija, farmacija, građevinarstva.
 
Nikolić je, takođe, zahvalio Alžiru na konzistentnoj pozicijji prema pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti KIM i izrazio očekivanje da će ta zemlja istrajati u ovim stavu.
 
Novi alžirski ambasador je rekao da su bilateralni odnosi Srbije i Alžira, koji su zasnovani na iskrenom prijateljstvu, zajedničkim interesima i istom pristupu međunarodnim pitanjima, još više ojačali poslednjih godina uprkos promenama koje su se desile u obe zemlje.
 
On je podsetio da su srpska preduzeća prisutna u Alžiru, gde daju svoj doprinos razvoju te zemlje, i istakao zadovoljstvo alžirskih relevantnih sektora kvalitetom posla koji obavljaju ove firme i veliku stručnost srpskih privrednika prisutnih u Alžiru.
"I pored toga, postoje velike mogućnosti koje treba iskoristiti i prilike za investiranje koje ne bi valjalo da propuste privrednici iz dve zemlje", istakao je ambasador Šebšub i dodao da će taj zadatak biti jedan od prioriteta njegovog mandata.
 
On je rekao da je, na političkom planu, Alžir zadovoljan stalnom koordinacijom koja postoji sa Srbijom, ali je napomenuo da treba intenzivirati konsultacije dve zemlje o ekonomskim i bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju.
 
Tim povodom, on je čestitao na izboru Srbije za predsedavajućeg OEBS-a i izrazio sprenost Alžira kao mediteranskog partnera te organizacije, da sa našom zemljom radi na unapređenju mira i bezbednosti na Mediteranu.
 
foto Tanjug, D. Stanković
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).