tan2014-4-24_131528_1.jpg

Vesti

24.04.2014. - 12:44

Predsednik Nikolić sa Didijeom Burhalterom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da će najveći izazov za novu Vladu Srbije biti - kako ne smanjiti penzije.

"Nismo spremni da prihvatimo smanjenje penzija, jer smo svesni da jedna penzija izdržava tri generacije. To će biti najveći izazov koji očekuje novu Vladu", istakao je predsednik Srbije u razgovoru sa predsednikom Švajcarske Didijeom Burkhalterom.
 
Osvrćući se na tešku ekonomsku situaciju u Srbiji, Nikolić je rekao da svake godine nedostaje oko 10 odsto novca da bi budžet bio uravnotežen, navedeno je sopštnju Pres službe predsednika Republike.
 
Burkhalter, koji je i šef diplomatije Švajcarske, rekao je da je potrebno da se u Srbiji poboljša sigurnost i nastave reforme, a da će nakon njenog napretka u svim segmentima sigurno biti više investicija iz Švajcarske.
 
"Ovde sam da vam kažem da je naša saradnja pravo blago, u protekle dve godine posebno. Potrebno je da se poboljša sigurnost i nastave reforme, ali nakon napretka Srbije u svim segmentima sasvim sigurno biće više investicija iz Švajcarske", rekao je Burkhalter.
 
On je istakao da su regionalna saradnja i pomirenje u regionu veoma važni.
"Mi se u to nećemo mešati, ali ako možemo da pomognemo, da saslušamo, tu smo", dodao je švajcarski zvaničnik.
 
Nikolić istakao je da će Srbija ispuniti uslove za ulazak u Evropsku uniju.
"Posebno nam je važno da država bude uređena na način koji predviđa evropsko zakonodavstvo, koje predstavlja najviši civilizacijski domet", naglasio je Nikolić.
 
On je ukazao da je Beograd svuda dobio podršku za pregovore sa Prištinom i da očekuje da će punopravno članstvo u EU doći lakše nego što su mnogi očekivali.
"Nama je velika čast da predsedavamo OEBS-om 2015. godine. Sada pratimo vaše poteze jer su nam ciljevi zajednički", rekao je Nikolić Burkhalteru, čija zemlja trenutno predsedava OEBS-om.
 
Nikolić je napomenuo da je stav Srbije po pitanju situacije u Ukrajini poznat, kao i to da naša zemlja ne želi da bude u poziciji da mora da bira stranu, ali da će pokušati da pomogne da bi se pronašlo mirno rešenje.
"Srbija je posvećena saradnji u regionu. Sporadično se pojave problemi, ali oni ne narušavaju bitnije odnose između država", ocenio je predsednik Srbije.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).