85586(2).jpg

Vesti

01.05.2013. - 10:25

Predsednik Nikolić sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom

JERUSALIM - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom i predsednikom parlamenta,Kneseta, Juli Joel Edelštajnom, u atmosferi međusobnog poštovanja i razumevanja, ali i poruku da prošlost treba ostaviti sećanju i okrenuti se budućnosti i tesnoj saradnji dve zemlje.

 

Nikolić je izraelskim zvaničnicima preneo želju da odnosi dveju država budu još bolji i da prema izraleskom narodu gaji saosećanje i divljenje.

 

Nikolić, koji od ponedeljka boravi u Izraelu, zahvalio se Netanijahuu na dočeku.

"Veliko je zadovoljstvo biti u Izraelu uz pomešana osećanja - najpre saosećanja sa vašim narodom, a potom i divljenja onome što ste učinili. Uz želju da se naši odnosi još bolje razvijaju, uz želju da svet liči na odnose Srbije i Izraela ja vam se zahvaljem na dočeku", rekao je Nikolić.

 

Premijer Izraela ocenio je da dve zemlje imaju odlične odnose i izrazio uverenje da će oni biti još bolji.

"Radujem se razgovorima (sa Nikolićem) o bilateralnim pitanjima, regionu i svetu, koji se menja velikom brzinom, ali, za razliku od naših odnosa, ne nužno na bolje", rekao je Netanijahu.

 

Nakon dočeka, Nikolić i Netanijahu su po svom izboru napisali po jedan odlomak iz Biblije, svako na svom jeziku.

Nikolić je ranije danas posetio izraelski parlament gde se sa Edelštajnom složio da prošlost treba ostaviti sećanju i okrenuti se budućnosti, i istakao da ako iko razume patnje Jevreja onda je to srpski narod.

"Veoma me je dirnula poseta Memorijalnom centru ( Jad Vašem) i jos uvek su mi osećanja pomešana. I pored toga što o patnji Jevreja znamo puno, suočavanje sa njom nas iznova pogađa. Ako neko moze da razume tu patnju, to je srpski narod, koji je, pored fizičkog stradanja i pogroma, doživeo i anatemu svetske javnost", rekao je Nikolić.

 

Nikolić je dodao da prošlost treba ostaviti sećanju i okrenuti se budućnosti i kroz tesnu saradnju dve zemlje, naročito u oblasti poljoprivrede, omogućiti da građani žive bolje.

 

Edelaštajn je istakao da Srbi i Izrael imaju puno toga zajednickog, između ostalog, bolnu prošlost, ali da u njoj ne treba živeti, već se okrenuti se budućnosti.

"Kroz zajednička ulaganja, razmenu iskustava i unapređenje bilateralne saradnje, moguće je ostvariti bolju budućnost u obostranom interesu", ocenio je on.

 

Edelštajn je priredio Nikoliću svečani doček, uz počasnu gardu. Tokom posete Knesetu Nikolić se upisao u Knjigu utisaka.

Predsednik Srbije obišao je danas u Jerusalimu farmaceutsku kompaniju "Teva" - industrijski konglomerat sa oko 46.000 zaposlenih i tradicijom dugom 111 godina u proizvodnji lekova.

 

 

Nikolić je pozvao izraleske investitore i privrednike da dođu i ulažu u Srbiju, istakavši poljoprivredu, infrastrukturu, infomacione tehnologije i finansije kao oblasti u kojima ima najviše prostora za unapređenje saradnje.

"Obavezao sam se da ću ličnim doprinosom učiniti sve da od Srbije stvorimo stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje u kome se pravila znaju unapred, u kome se ona ne menjaju u pristojnom vremenskom periodu i u kome ona važe jednako za sve, pa vas pozvam da u tom prostoru i vi nađete svoje mesto", poručio je Nikolić u Tel Avivu.

 

Ističući da su ga razgovori sa najvišim izraelskim zvaničnicima uverili u postojanost prijateljstva dve države i ulili mu nadu da će međusobni odnosi i dalje ići isključivo uzlaznom putanjom, Nikolić je rekao da će garant izraleskim privrednicima za dolazak u Srbiju biti to prijateljstvo, kao i njegova reč.

"Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je predsednik Srbije.

 

Nikolić je poseban akcenat stavio na poljoprivredu "za čiji razvoj i unapređenje Srbija poseduje ogroman neiskorišćeni potencijal".

 

Srbija možda nema nove tehnologije ali ima zdravu zemlju, zdravu vodu i pre svega vredne radnike, ukazao je on. Prema Nikolićevim rečima, postoje elementi komplementarnosti između privreda dve zemlje koje treba iskoristiti.

 

Izrael je, rekao je on, mnogo postigao u domenu industrijalizacije, kao i praćenju razvojnih prioriteta, a Srbija poseduje značajne industrijske resurse koja nam kroz strateška partnerstva sa izraleskim privrednicma mogu doneti korist na obostrano zadovoljstvo.

"Srbija je danas veliko gradilište, prostor za ulaganje u infrastrukturne projekte je veoma veliki", istakao je Nikolić i dodao da je potrebno raditi i na povećanju pristustva srpskih kompanija na izraleskom tržištu.

"U toku je realizacija velikih projekata iz oblasti putne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma.Ti projekti su trenutno zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja i pozivam vas da i vi uzmete učešća u njima", naglasio je Nikolić.

 

On je ukazao da Srbija ima šta da punudi u oblasti visokoh tehnologija, a da su prednosti Srbije u odnosu na druge visokoobrazovana i visokokvalifikovana radna snaga, odličan geografski položaj, podsticajna poreska politika, dobra zakonska regulativa, kao i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini kojima Izraelu može da obezbedi pristup važnim tržištima. Primetivši da je prosečna plata industrijskog radnika u Srbiji niska, zbog čega je veoma nesrećan, Nikolić je rekao da je u ovom trenutku i to prednost u odnosu na druge.

"Pozivam vas da i to iskoristite, ali samo u početnom periodu, a da kasnije deo svog sigurnog uspeha u Srbiji podelite i sa radnicima. Srpski radnik će vam to predanim radom višestruko vratiti", rekao je on.

 

Nikolić je rekao da veruje da su ispunjeni svi uslovi da saradnja privrednika dve države "mora i može da odrazi visok nivo razumevanja i jake bilateralne saradnje".

"U Srbiji ste dobrodošli da pretočimo obim bratstva dva naroda u obostranu dobit koju ćemo na zajedničku radost udruženim naporima svakako ostvariti. Srbija vas čeka", zaključio je Nikolić.

 

Privrednicima se obratio i ministar poljoprivrede Goran Knežević, rekavši da je u ovom trenutku najinteresantnije ulaganje u srpsku poljoprivredu - od primarne poljoprivredne prozivdonje do prerađivačke industrije.

"Srbija ima preko četiri miliona hektara obradivih površina i spremni smo za sve vidove saradnje jer imamo već dovoljno iskustava i mislimo da možemo na taj način dobro sarađivati u narednom periodu", rekao je on.

 

Iako je sektor prerađivačke industrije proteklih 20 godina prilično ruiniran, želja Srbije je da u narednom periodu baš iz te oblasti izvozi što više finalnih proizvoda i tako ostvarimo bolje prihode, dodao je on. Kao drugu intersantnu oblast za ulaganja i on je izdvojio transfer znanja i tehnologije.

 

Konstatujući da je Izrael tu sigurno u svetskom vrhu, Knežević kaže da u Srbiji an tom polju imamo pionirske korake.

"Neke firme su već ušle u investiranje, u otvaranje agroindustrijskih centara koji mogu biti budućnost Srbije u narednom periodu", ukazao je on.

 

On je upozorio da sa obe strane postoje mnoge formalne prepreke za saradnju a da će se srpska strana truditi da ih sruši.

"Ministarstvo poljoprivrede je podnelo inicijativu za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Izraelom, gde bismo ukinuli sve carinske barijere i omogućili bolji nastup na trećim tržištima. Počelo se i sa usaglašavanjem propisa iz oblasti veterine i fitosanitarnih pregleda, s ciljem da se omogućiti mnogo laški promet svih prehrambenih artikala i na jednu i na drugu stranu", rekao je ministar.

 

"Kao i predsednik, i ja vas pozivam da dođete u Srbiju. Imate tamo iskrene prijatelje, imaćete prave saradnike i vreme je da naše dugogodišnje prijateljstvo pretočimo i u dobar biznis za obe zemlje", zaključio je Knežević.               

 

 

U ponedeljak, prvog dana posete, Nikolić je razgovarao sa šefom izraelske države Šimonom Peresom o tradicionalno dobrim vezama srpskog i jevrejskog naroda i mogućnosti produbljivanja ekonomske i naučne saradnje.

 

Nikolić se založio za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Izraela i zahvalio toj zemlji na principijelnoj podršci stavu Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, izrazivši pri tom nadu da će ta pozicija biti očuvana.

 

Predsednik Srbije je, takođe, rekao da je njegova poseta Izraelu izraz zahvalnosti Srbije i njegove lične na tom doslednom i pricipijelnom stavu, a Peresu je uputio poziv za uzvratnu posetu Srbiji.

 

Peres je predsedniku Nikoliću poručio da će u Izraelu uvek biti prihvaćen kao pravi prijatelj, kod ljudi koji koji žele prijateljstvo sa srpskim narodom.

 

On je izrazio zadovoljstvo što EU ozbiljno razmatra Srbiju kao novu članicu zbog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ističući da sve konflikte treba rešavati na taj način.

 

Nikolić i Perez su, tokom susreta delegacija dve zemlje, ocenili da je tradicija zajedničkog stradalništva srpskog i jevrejskog naroda danas razlog za još bližu saradnju Srbije i Izraela.

 

Nikolić je izrazio razumevanje za bezbednosne probleme sa kojima se Izrael suočava, ali i istakao da Srbija danas ne može da bira stranu na Bliskom istoku.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, čiju jednostrano proglašenu nezavisnost Izrael ne priznaje, Nikolić je rekao da tamo opstaje velika srpska zajednica za koju Beograd traži sigurnost, bezbednost i mogućnost da napreduje.

"Sve smo spremni da stavimo na papir i da se obavežemo za sva vremena", poručio je Nikolić.

 

Dvojica predsednika su veliku pažnju posvetila pitanjima ekonomske saradnje, posebno mogućnostima tehnološke saradnje u agraru, budući da je Izrael jedna od država se tehnološki najnaprednijim sistemima za navodnjavanje.

Nikolić je juče u Jerusalimu posetio Muzej Izraela i memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta Jad vašem.

 

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.

 

U delegaciji Srbije su ministar poljoprivrede Goran Knežević, kao i savetnici predsednika Marko Đurić i Stanislava Pak.

 

Tanjug video screenshot/Foto AP, Senastian Šajner, Ambasada Srbije/Avi Dodi

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).