Predsednik Vučić na konferenciji povodom pokretanja projekta  „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“

Vesti

01.06.2018. - 21:20

Predsednik Vučić na konferenciji povodom pokretanja projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na konferenciji povodom pokretanja projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ u organizaciji Misije OEBS u Srbiji.

Predsednik Vučić je istakao da će taj projekat pomoći da Srbija dobije nacionalni sistem zaštite žrtve u krivičnom postupku,  u skladu sa osnovnim opredeljenjem, da obezbedimo vladavinu prava i pravnu zaštitu svim građanima Srbije.
 
„Zločinac, kada bude uhvaćen, odgovara samo jednom, dok žrtva bez podrške društva mora da daje odgovore čitav svoj život, i sebi, i onima koji je na to teraju“, rekao je predsednik Vučić i dodao da se mora obezbediti stalna pomoć i podrška žrtvama i svedocima u krivičnim postupcima.
 
Predsednik Srbije je podvukao da vladavina prava nije konačno dostignuće već stalna obaveza, a pravda odgovornost i obaveza delovanja, a ne stanje koje se održava samo po sebi.
 
„Žrtve su često onemogućene da zahtevaju pravdu  i naš je posao, naša sveta obaveza je da to radimo umesto njih“, rekao je predsednik Vučić i dodao da moramo i možemo da učinimo mnogo kako bi zaštita svedoka i drugih učesnika krivičnog postupka bila brža, sigurnija i standardizovanija. On je podvukao da ne sme da bude mesta improvizaciji i snalaženju od slučaja do slučaja, posebno ako je reč o ranjivim grupama, a naročito deci.
 
Predsednik Vučić je poručio da nam je potreban nacionalni mehanizam, profesionalan i dobro razrađen, sa obučenim službenicima, protokolima i standardima, kao i jasna podela uloga između državnih organa.
 
„A, pre svega, da priznamo da se greške događaju, a  da predrasude postoje. Nažalost, postoje situacije u kojima krivično pravni sistem,  umesto da zaštiti, reviktimizuje žrtvu“, rekao je predsednik Vučić  i istakao da je pravda i njegova odgovornost, kao predsednika države, ali da, pre svih, od Ministarstva unurašnjih poslova i Ministarstva pravde očekuje da efikasnom politikom zaštite žrtve.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).