699R2108.JPG

Vesti

05.03.2014. - 15:43

Privredna saradnja da prati dobre političke odnose

TUNIS - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da između Srbije i Tunisa ne postoji nijedno otvoreno pitanje, ali da treba poraditi na tome da izvanredne političke odnose na odgovarajući način prati i privredna saradnja, što sada nije slučaj.

 
Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predsednikom Tunisa Monsefom Marzukijem, Nikolić je rekao da su se oni dogovorili da kroz unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje konkretizuju politički dijalog sa ciljem da se prijateljstvo dva naroda još više učvrsti i unapredi. 
 
Izrazivši zadovoljstvo što ga je Marzuki pozvao da dođe u prvu radnu i prijateljsku posetu prijateljskom Tunisu, Nikolić je rekao:
"Možemo posetu nazvati i istorijskom, jer označava kraj perioda u kome je zabeleženo odsustvo političkog dijaloga na najvišem nivou, uprkos činjenici da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja i nema razloga da nemamo intenzivniju saradnju u brojnim segmentima."
 
Podsetivši da prijateljski odnosi dve zemlje traju preko pola veka, da su uspostavljeni su još u doba Pokreta nesvrstanihi i učvršćeni priznavanjem Tunisa ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti 1956. godine, Nikolić je rekao da su danas razmotrena brojna pitanja bilateralnog i međudržavnog karaktera i da je konstatovano da je dijalog na svim nivoima značajno unapređen.
 
Nikolić je naglasio da je Srbija posebno zahvalna na principijenoj poziciji Tunisa u pogledu jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će ona biti nastavljena, kao i da predsednik Tunisa i njegovi saradnici pomognu prezentovanju stavova Srbije među zemljama regiona i afričkog kontinenta.
 
Nikolić je, međutim, ukazao da izvanredne političke odnose ne prati odgovarajući nivo privredne saradnje. 
"Ukupnu saradnju predstavlja nizak obim i struktura robe. U 2013. godini razmena je iznosila samo 39 miliona dolara, što je svega 0,1 odsto u ukupnoj razmeni Srbije sa drugim zemljama u istom periodu. Srbija je politički stabilna i poželjna zemlja za strane investicije i mi smo spremni da ostvarimo saradnju kroz formiranje zajedničkih preduzeća, naročito u proizvodnim delatnostima", istakao je Nikolić.
 
Kako je naglasio, Srbija se neće složiti sa tim da međusobna razmena iznosi tak malo.
 
Srbija je spremna, dodao je, da ponudi Tunisu svoja slobodna tržišta, kroz zajednička ulaganja u Srbiji, kao i znanje i stručnost u mnogim oblastima u građevinarstvu.
"Ubeđen sam da dolazi vreme u kojem ćemo jedni druge prepoznavati po saradnji i to ne samo političkoj, i po prijateljstvu, već i po tome kako jedni drugima možemo da pomognemo da dva naroda žive bolje", rekao je Nikolić.
 
On je ukazao da dve zemlje mogu zajednički da nastupaju na trećim tržištima, posebno zato što Srbija ima sklopljene ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, sporazume sa CEfTA, EfTA.
 
Mazurki je naveo da se njegova zemlja u diplomatiji otvara više nego ikada ka raznovrsnim zemljama, kao i da joj važno da ima odnose sa zemljama koje su joj slične po veličini.
"To su zemlje s kojima možemo imati ekonomske, političke odnose bez ikakvih problema. Za nas, Srbija može da bude odličan partner u toj novoj strategiji", poručio je on.
 
Kako je dodao, pred dvema zemljama je dug put pošto kreću s veoma niskog nivoa, posebno kada je reč o trgovinskoj razmeni.
"Ali, potpuno sam uveren da će tu dobru političku volju sprovesti u delo investitori iz obeju zemalja, kao i kulturni odnosi i veze među ljudima", dodao je Mazurki. 
 
Kako je rekao Nikolić, veoma važna tema razgovora sa Marzukijem bili su početak obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata i naša duboka povezanost sa narodom Tunisa, kao i uloga saveznika u zbrinjavanju, nezi i lečenju srpskih vojnika koji su prošli golgotu tokom povlačenja preko Albanije. 
"Potvđeno istorijsko savezništvo sa francuskom, gostoprimstvo tuniskog naroda, kao i činjenica da su brojni srpski vojnici sahranjeni u Tunisu, ostaju urezani u pamćenje srpskog naroda", istakao je Nikolić. 
 
On je zahvalio ministarstvu odbrane i upravi Nacionalnog vojnog muzeja Manuba zbog toga što su omogućili realizaciju izložbu pod nazivom "Srbi u Severnoj Africi 1915-1919".
 
Nikolić je posetu Tunisu počeo susretom sa Marzukijem, koji ga je uz najviše državne počasti dočekao na aerodromu.
Oni su zatim nastavili razgovore u Palati Kartaž u prisustvu delegacija dve države. 
 
U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Ivan Tasovac i savetnici predsednika.
 
Nakon sastanka potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma: Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj razmeni, Sporazuma o drumskom prevozu i tranzitu ljudi i robe i Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta za 2014-2016.
 
Nikolić će se tokom dana sastati i sa predsednikom Skupštine Mustafom Ben Džafarom, kao i sa ministrom kulture.
 
Drugog dana posete Nikolić će položiti vence na spomenik Sedžumi, zatim odlazi u Bizertu gde će obići Srpsko vojničko groblje i položiti vence i postaviti tablu zahvalnosti narodu Tunisa i bolnici "Sion".
 
Odatle odlazi u Menzel Kurgibi gde će položiti venac na Mauzolej francuskim i srpskim vojnicima. Poseta se nastavlja sastankom Nikolića sa premijerom Tunisa Mehdijem Džomom.
 
Nikolic će na kraju otvoriti izložbu "Srbi u Severnoj Africi od 1915-1919". Takođe, posadiće maslinovo drvo prijateljstva.
 
Ovo je, inače, prva poseta srpskog predsednika Tunisu, ali i istorijska, jer će označiti kraj perioda u kojem je zabeleženo odsustvo političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, uprkos odličnim odnosima u kojima nema otvorenih pitanja. 
 
Činjenica da je poslednji put u poseti Tunisu bio predsednik nekadašnje SfRJ Josip Broz Tito još davne 1961. godine daje dodatnu političku težinu poseti i pokazuje spremnost da se sa prijateljskim Tunisom otvori nova stranica u međusobnim odnosima u svakom pogledu.
 
Posle dužeg vremena u susretima sa najvišim tuniskim zvaničnicima razgovaraće se o bilateralnim temama, a biće razmenjena gledišta o aktuelnim regionalnim pitanjima, kao i o saradnji na multilateralnom planu.
 
 
foto Tanjug, D. Pavlović
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).