merkel_velika.jpg

Vesti

13.04.2018. - 17:00

Sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel

„Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje“, poručila je kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da dâ doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

On je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

"Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu", poručio je predsednik Vučić. Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

"Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme, zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stvari u regionu.“
 
Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.
 
U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.
 
Kancelarka Merkel je naglasila da je plan da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je pitanje Zapadnog Balkana visoko na agendi bugarskog predsedavanja EU.
 
Podsetila je da je o važnosti razvoja Zapadnog Balkana govorio i predsednik EK Žan Klod Junker, tokom nedavne posete tom regionu.
 
Najavila je da će se sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u "Berlinskom formatu" u Londonu.
 
Kancelarka je istakla i da su glavne teme razgovora sa predsednikom Vučićem saradnja Nemačke i Srbije, ali i razvoj regiona.
 
Dodala je da se to uvek povezuje sa razgovorima o kursu reformi koje Srbija hrabro sprovodi, te da je to kompliment predsednici Vlade i ministrima.
 
"Radujem se današnjem sastanku. Ovim susretom želimo da doprinesemo da pronađemo rešenje, bez obzira na to što to nekada može biti teško", rekla je Merkelova i izrazila je zadovoljstvo što je Vučić ponovo u Berlinu.
 
"U bilateralnim odnosima napravili smo krupne pomake napred", rekao je predsednik Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla četiri milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.
 
Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.
 
"Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU", konstatovao je Vučić.
 
Nakon obraćanja medijima, usledio je radni ručak Angele Merkel i Aleksandra Vučića.
 
Predsednika Republike Srbije dočekala je nemačka kancelarka ispred sedišta šefice nemačke vlade.
 
Predsednika Vučića je, uz vojne počasti, na aerodromu u Berlinu dočekao počasni špalir nemačke vojske i ljudi iz protokola nemačke kancelarke.
 
Ovo je bio 12. susret Vučića i Merkelove do sada, a drugi za mesec i po dana.
 
Video materijal susreta i konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel možete preuzeti sa FTP servera Ministarstva  odbrane. 
 
Berlin. 13. april 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).