krecman_velika.jpg

Vesti

16.04.2018. - 23:22

Sastanak sa premijerom nemačke pokrajine Baden Virtenberg

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom nemačke pokrajine Baden Virtenberg Vinfridom Krečmanom.

Predsednik Vučić zahvalio je Krečmanu što je u Beograd doveo delegaciju od sto privrednika, što, kako je rekao, govori o podršci koju pružaju Srbiji, ali i o njihovoj zainteresovanosti za budućnost naše zemlje.
 
On je naveo da je samo trgovinska razmena sa pokrajinom Baden Virtenberg dostigla prošle godine 602,4 miliona evra, što je povećanje od 12,6 odsto.
 
„Ovde su velike kompanije iz te pokrajine, poput „Bosha“, ali u Pančevo dolazi „CTF“, uložiće 160 miliona evra“, rekao je predsednik Vučić na pres konferenciji sa Krečmanom, uz opasku da nama isto tako trebaju i stotine malih firmi niz Nemačke koje bi ulagale u Srbiju, te da zbog toga moramo dalje da radimo na tome da uslovi za ulagače budu što povoljniji.
 
Premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman rekao je  da su, iako Srbija „zaslužuje poštovanje“ za ono što je do sada postigla, još uvek neophodne reforme pre svega u oblasti vladavine prava i pravne sigurnosti, da bi nemačke kompanije, a posebno mala i srednja preduzeća, mogle da posluju u Srbiji.
 
„Važno je da mala i srednja preduzeća imaju dobre poslove zato što su upravo ona kičma naše privrede, ona ostvaruju 75 odsto naše ekonomske snage“, rekao je Krečman na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
On je naveo da je saradnja Srbije i Baden-Virtemberga dobra, i kao primer naveo mešovitu komisiju Baden-Virtemberga i Srbije u okviru Evropske strategije za dunavski region. Prema njegovim rečima, ta Strategija je signal za saradnju država duž Dunava i ima „simboličnu snagu“.
 
Krečman je rekao da je u Srbiji da bi pomogao u procesu pridruživanja EU.
 
„Srbiji je mesto u EU, u to sam ubeđen“, naveo je premijer Baden-Virtemberga.
 
„Da bi preduzeća pokazala veći interes za našu zemlju, moramo da smanjujemo birokratiju, da obezbedimo lakše osnivanje firmi,  veću podršku za infrastrukturne projekte“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Kako je naveo, posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju,  jer bez toga ne možemo da razmišljamo o novim investitorima.
 
„Hoću da se zahvalim Krečmanu na podršci evropskom putu, radićemo posvećeno i borićemo se da dostignemo standarde EU, zato smo i govorili o svim pitanjima koje Srbija mora da pokrene“, dodao je predsednik Vučić.
 
Kako je rekao, očekuje da ove godine dostignemo pet milijardi evra trgovinske razmene i naveo da će Nemačka biti za tri godine partner sa kojim će Srbija ostvarivati 20 odsto ukupne trgovinske razmene sa svetom.
 
Dodao je da nemačke firme zapošljavaju 44.619 radnika u Srbiji i da očekuje da će ih biti više od 50.000.
 
"Jasno je da je Nemačka bukvalno ključna zemlja za Srbiju“, rekao je predsednik Vučić i dodao da brojke o tome govore.
 
U tom smislu je ukazao i da raste broj turista iz Nemačke, da ih je prethodne godine bilo 78.300, što je povećanje od 12,3 odsto, od kojih je 23.000 došlo brodom. Istakao je da veruje da ta cifra ove godine može premašiti i 100.000 nemačkih turista.
 
Predsednik Vučić je rekao da su razgovarali i o projektima vezanim za Dunavsku strategiju, zaštiti životne sredine, i naveo da u toj oblasti prilično zaostajemo, ali smo imali obavezu da prvo spasavamo zemlju od bankrotstva.
 
Predsednik Srbije ukazao je da tri godine  za redom imamo suficit u budžetu, čime se ne mogu pohvaliti mnoge evropske zemlje, ali i podvukao da imamo mnogo toga da naučimo od nemačke pokrajine Baden Virtemberg.
 
"Ne stidimo se da kažemo da smo spremni da učimo od vas", rekao je predsednik Vučić i poželeo gostima iz Nemačke dobrodošlicu uz poziv da dolaze češće i da se osećaju kao kod svoje kuće.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).