bukurest_velika.jpg

Vesti

24.04.2018. - 20:22

Sastanak u Bukureštu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Rumunije, Bugarske i Grčke, održali su danas sastanak u Bukureštu, na kome je fokus bio na regionalnim projektima međusobnog povezivanja, pristupanju Srbije Evropskoj uniji i evropskim perspektivama celokupnog regiona.

Predsednik Vučić zahvalio je Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj na snažnoj podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu i poručio da Srbija želi da bude prva sledeća zemlja članica EU.
 
Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa domaćinom kvadriterale predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Danćilom, premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, najavio i formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija.
 
Kako je objasnio, ta Radna grupa bi trebalo da ubrzano radi na konkretizaciji dogovorenih projekata, kako bi spremno dočekali Samit 16+1, koji će biti održan 6. jula u Bugarskoj.
 
Naznačio je da je srećan zbog konkretnih razgovora i dogovora, da se razgovaralo o auto-putu Temišvar-Beograd, auto-putu ka Bugarskoj, zatim ka Skoplju, ali i kako modernizovati prugu Niš-Dimitrovgrad, kako ojačati digitalnu infrastrukturu i rešiti neke probleme kao što je onaj na Đerdapu.
 
„Verujem da ćemo sve to uspešno da rešimo. Srbija je zainteresovana za svakodnevno dalje i stalno unapređenje saradnje u balkanskoj četvorci“, rekao je predsednik Vučić.
 
On je istakao da Srbija ima uvećanje robne razmene sa Bugarskom, Rumunijom i Grčkom, što je praćeno porastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje.
 
Predsednik Vučić je ukazao na značaj sastanaka poput današnjeg u Bukureštu, ističući da je Srbija jedina zemlja, od te četiri, van EU, te je utoliko značajnija podrška Grčke, Rumunije i Bugarske na evropskom putu.
 
"To je od izuzetnog značaja za nas. Rumunija je najveća zemlja, Bugarska predsedavajuća EU, Grčka sa možda najvažnijim geostrateškim položajem u Evropi i njihova podrška je otvorena, neskrivena", rekao je Vučić.
 
„Želimo da nam pomognete, jer i mi bismo vama pomogli da smo na vašem mestu, jer želimo da budemo sledeća zemlja koja će postati članica EU, a bez vaše snažne podrške to ne možemo da uradimo“, istakao je srpski predsednik.
 
Poručio je da će Srbija u svemu što može iskreno podržati i pomoći sve te tri zemlje, a da očekuje još snažniju podršku Bukurešta, Atine i Sofije na evropskom putu.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).