tan2014-10-16_173416261_0.jpg

Vesti

17.10.2014. - 13:10

Srbija i Rusija - stabilni odnosi i bolja budućnost

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta.

Srbiju i Rusiju vezuje poreklo, jezik, običaji, vera, istorija, kultura, uzvišeno slobodarstvo i herojski ponos, zajedničke humke i bezimeni grobovi, ostavljena siročad i žene, prekinuti mladi životi, izgubljene generacije koje pamte naše zajedničko vojevanje, rekao je Nikolić.

Koliko bi nas samo bilo da nije bilo ratova koje mi nismo započinjali, zapitao je predsednik Srbije.

Obraćajući se visokim zvanicama Ruske federacije i predstavnicima diplomatskog kora, mnogobrojnim gostima i građanima na Paradi zajedničkih vojnih snaga Srbije i Rusije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, Nikolić je rekao da je Srbija iza sebe zauvek ostavila ratove.
"Danas Srbija svoj ekonomski razvoj bazira na slobodnom pristupu ruskom tržištu i investicijama iz Rusije, a svoju energetsku stabilnost na ruskim energentima, posebno na Južnom toku, po kome će nas jednog dana naslednici pamtiti kao što mi pamtimo zajedničke bitke", rekao je srpski predsednik.

Podsećajući na istoriju, Nikolić je rekao da su Srbi, nakon što su izazvali silne i moćne, naselili jedan od najlepših delova sveta - raskrsnicu civilizacija, religija i kultura, vojnih i ekonomskih puteva.
"Od tada, Srbija je na karti svakog osvajača država koju valja osvojiti, porobiti, zauzeti, nekima je konačni cilj bio i naše uništenje. Dolazili su sa svih strana, išli na sve strane. Nisu nas puštali da sastavimo vek u kome ne bismo ratovali braneći se.
A dok je branio svoju kuću, srpski vojnik je branio i Istok i Zapad i Sever i Jug, slabio i zaustavljao silnike", naveo je predsednik.

Zato je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova, slobodarska snaga, epopeja žrtve za spas države i naroda, spas drugih država i drugih naroda... i tako, dodao je, vekovima.
"Oduvek su građani naše zemlje ponosni na svoju vojsku. Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vekovnoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobedama u oba svetska rata, u svetsku povest svoje ime upisuje uvek na strani pravednika i pobednika", kazao je.

Današnjom vojnom paradom, rekao je predsednik, pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasleđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svetu.
"Pozdravljamo oficire koji su uniformu i ponos nasledili od Milunke Savić, Šturma, Koste Vojinovića, Mišića, Putnika, Stepe, Petra Bojovića, Koče Popovića, a vojevanje učili na Ceru, Kolubari, Solunskom i Sremskom frontu, Sutjesci, Košarama, u bitkama za odbranu i oslobođenje Beograda", naveo je.

Pozdravljamo Vojsku Srbije koja je, ukazao je, na prvom mestu među institucijama kojima građani najviše veruju, zato što svakodnevno bdi nad snom naše dece i sudbinom svog naroda, bez obzira da li je rat ili mir.
"Današnja parada je svečan i izuzetno važan trenutak, pokazatelj spremnosti Vojske Srbije, i zajedništva vojske i građana. Danas su pred nama i proizvodi vojne industrije Srbije, srpske pameti i priznate tehnologije, koji su po kvalitetu ravni onima koji dolaze iz najrazvijenih zemalja", rekao je predsednik.

Obraćajući se predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu, Nikolić je kazao da se veličina i istinska dobrota čoveka i naroda vide se u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvek, nesebično i od srca.
"Ne jednom u svojoj istoriji Srbija - mala slovenska zemlja, osetila je veliku, junaštvom i čojstvom ovenčanu rusku pomoć koju ste nam pružali ne razmišljajući o posledicama po svoju državu i narod", kazao je.

Predsednik je najavio da će Srbija otkriti spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.
"Svojim ultimatumom upućenom saveznicima da će Rusija prekinuti učešće u ratu ako oni hitno ne pošalju brodove promrzlim Srbima na obalama Albanije, car Nikolaj je spasao od uništenja srpsku vojsku i izbegli narod", podsetio je predsednik.

Podsetio je da su nam prve godine Velikog rata Rusi poslali ratne brodove i svoje vojnike koji brane Beograd na Savi i Dunavu, kao da se bore na Volgi i Donu.
"Sve vreme nam šalju pomoć, čak i onu koju i za sebe uvoze, jer nam je potrebna da bismo se odbranili", rekao je Nikolić.

On je kazao da na Solunskom frontu, piše istorija, uz srpskog vojnika i saveznike borilo se 30.000 ruskih vojnika.
"Zato je Ruski nekropolj na beogradskom Novom groblju svetilište svakog stanovnika srpske prestonice, večita zahvalnost građana moje zemlje svakom redovu, kaplaru i oficiru ruske vojske koji je zauvek ostao u Srbiji za koju je junački dao svoj život", naveo je i dodao da je Srbija prekrivena zajedničkim humkama, kosturnicama i grobljima kao svedočanstvima o strašnom izginuću ruskog vojnika na srpskoj zemlji.

"A zemlja natopljena zajedničkim znojem uveliko je zajednička zemlja, zemlja natopljena zajedničkom krvlju branilaca, svetinja je za njihove naslednike. I nije slučajno što su na Zapadu u srednjem veku i Rusija i Srbija nazivane istim imenom Rascija, i što se na Svetoj Gori Atonskoj ruski manastir Pantelejmon i srpski Hilandar oslanjaju jedan na drugoga...".

"Pa ponovo rat, opet Rusija i Srbija u pobedničkom pohodu, sada protiv fašizma. Pre 70 godina, rame uz rame, partizani i crvenoarmejci oslobađaju svaku ulicu, svaku zgradu u Beogradu i ostavljaju čuveni znak "Min njet". U jednoj ulici ratuju, u drugoj već proslavljaju slobodu".

Podsetio je i na Crvenoarmejce 3. Ukrajinskog fronta koji su se borili kao da brane slobodu i čast Moskve, akoji su na ulicama srpske prestonice dobijali teške rane i ostavljali živote.
"Opet zajedničko groblje, ovog puta oslobodiocima u Drugom svetskom ratu. Kako su i vojevali jedan uz drugoga, tako danas jedan do drugog dele humke na Groblju oslobodiocima Beograda", rekao je predsednik.

On je ukazao da posvećivanjem cele ove nedelje sedamdesetogodišnjici života u miru, slaveći pobedu nad fašizmom, Beograđani se sećaju svih hrabrih partizana i crvenoarmejaca kojima duguju svoju slobodu.

Predsednik je kazao i da je ruskom predsedniku danas urucio najviše odlikovanje - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, predsedniku Ruske federacije.

Ponovo se obrativši predsedniku Putinu, srpski predsednik je rekao da je taj orden "izliven od krvi i suza našeg napaćenog naroda, iskovan od oružja koje je srpski vojnik nosio u ratovima".
"Nosite ga u znak zahvalnosti moje zemlje za svakog vojnika vaše zemlje koji se iz Prvog i Drugog rata vratio iz Srbije u Rusiju, ili je, nažalost, ostao zauvek kod nas.
Nosite ga u znak zahvalnosti za sve što ste činili i što danas činite vi i vaš narod da bi Srbija u miru i slobodi sačuvala svoj suverenitet i teritorijalni integritet, i napredovala u svim segmentima života", rekao je.

Putin: Beogradska operacija važna etapa ka velikoj pobedi

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave.
"Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protov nacista na svim frontovima. Naši očevi i dede su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovde na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sećanja", rekao je Putin.

Sovjetskom savezu, dodao je, pripada ključna uloga u pobedi nad fašizmom.
"Ali mi nikada nećemo deliti pobedu na našu i tuđu, niti ćemo zaboraviti naše saveznike u antihitlerovskoj koaliciji", poručio je on i pozvao da se spreče pokušaji revizije istorije.

"Beogradska operacija postala je važna etapa na putu ka velikoj pobedi. Naši narodi su zajednički vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. S S SR i Jugoslavija su pružile svenarodni otpor agresoru", zaključio je Putin.

Partizani, kako je dodao, svojim operacijama nisu dali da se prebace divizije na druge frontove.
"Moramo se suprostaviti pokušaju heroizacije nacista i njihovih pomagača", naglasio je Putin i istakao da je zajednička obaveza da se sećamo pouka Drugog svetskog rata i da treba ujediniti napore u cilju stvaranja atmosfere poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Ruski predsednik je najavio da će u maju naredne godine biti održana zajednička proslava 70-te godišnjice zajedničke pobede, za koju je plaćena visoka cena. On je čestitao Beogradu i Srbiji srećan praznik i završio govor rečima "Živela bratska Srbija".

foto Tanjug, N. Jovanović

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).