knic 1.jpg

Vesti

30.09.2012. - 12:41

"Srbija nije nastala juče i neće nestati sutra"


"Pradedovi su udarili temelj ovoj crkvi, a nama su neki udarili na temelje države", poručio je Nikolić žiteljima gružanskog kraja, koji su se okupili na proslavi. 

Nikolić se pozvao na žitije Isusovog sledbenika Nevernog Tome, koji je, prema hagiografskim pričama, podizao duhovne građevine, za večnost, radije nego dvorove za svoje savremenike, i istakao da je to nauk i za ljude današnjice. 
"Sve što sagradimo na zemlji malo je u odnosu na dela koja možemo da ostavimo za svoje potomke. Ja se time rukovodim. Ovaj život je kratak, neka bude zapisano da ste bili dostojni toga, neka o tome pričaju vaša deca. Ja sam vašom voljom predsednik i ovako mislim da radim, i ako vam ne valjam vi zaokružite nekog drugog", rekao je Nikolić. 

Knić se nalazi nedaleko od Nikolićevog rodnog mesta, a žitelji njegovog kraja su ga danas srdačno dočekali u porti crkve hlebom i solju, oslovljavajući ga familijarno sa "Tomo", i poklonili mu ikonu da ga, kako su rekli, štiti u belom svetu i rodnoj Bajčetini.

Nikolić je, inače, u Kniću završio osnovnu školu, a današnjoj svečanosti je prisustvovao i direktor Srednje tehničke škole u Kragujevcu u vreme dok je Nikolić bio đak, Živojin Drešović, koji je, sećajući se predsednikovih đačkih dana, rekao da je on bio druželjubiv i da dan-danas održava veze sa svojim prijateljima iz mladosti. 
"Poznat je bio u odeljenju po tome što je mnogo voleo da čita, a to kod tehničara nije baš često, jer su naklonjeniji stručnim predmetima. Pošto je dosta čitao, nije mu bio problem da piše pisane sastave i pomaže drugovima na nelegalan i legalan način, kao što to đaci znaju. Pošto je voleo da čita izgradio je u sebi smisao za humor koji je znao da izbaci na časovima i zasmeje celo odeljenje i profesore", kaže nekadašnji Nikolićev profesor. 

Svecanosti u Kniću, koja je po šumadijskim običajima protekla uz folklorni program i bogatu trpezu, prisustvovao je i ministar građevine i lider Nove Srbije Velimir Ilić. 

U okviru proslave stogodišnjice crkve, u porti je osveštan letnjikovac za krštenja i venčanja, a meštani su ponosni i na nedavno obnovljenu česmu Sokolicu, svojevremeno podignutu kraj crkve u znak sećanja na poginule u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, iz koje, kako kažu, ističe nadaleko čuvena izvorska voda.

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).