10463018_740931162620264_7920155657154465288_n.jpg

Vesti

28.06.2014. - 00:00

Srbija treba da vodi mudru politiku

GRAČANICA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u manastiru Gračanica da Srbija treba da vodi mudru politiku i da se grdno vara svako ko misli da možemo bilo kakvu budućnost da gradimo ratujući.

Nikolić je, povodom obeležavanja Vidovdana, rekao novinarima da Srbija nikada neće priznati Kosovo, kao i što će se kosovske vlasti uvek ponašati kao da su u suverenoj i nezavisnoj državi i da je zato u interesu srpskog i albanskog naroda da se dogovore.

On je istakao da Srbija treba sa svima da razgovara kako bi se Srbi i Albanci dogovorili, a ne ratovali.
"Ubeđen sam da dok sam ja predsednik, Srbija neće ratovati, a ako građani Srbije misle da treba da izaberu nekog ko bi ponovo kupovao oružje umesto da zidaju kuće, sami će o tome odlučiti", rekao je Nikolić, dodajući da ne treba više da dajemo živote za Srbiju već da vodimo mudru politiku.

Predsednik Srbije je kazao da je njegova želja iskazana kroz Rezoluciju Skupštine Srbije, na osnovu koje su realizovani mnogi korisni razgovori sa prištinskim institucijama i Evropskom unijom.

Na pitanje novinara šta ako EU bude tražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova zbog članstva, Nikolić je odgovorio da pet država članica EU nije priznalo Kosovo, a da nisu isključene iz EU.

On je dodao da EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, kao i da ne vidi razlog zašto neka zemlja ne bi mogla da postane članica EU iako ne priznaje nezavisnost Kosova, ako nisu isključene članice koje to isto nisu ucinile.

Na pitanje da li postoje barikade u Kosovskoj Mitrovici, Nikolić je kazao da su Srbi tu izgradili park prijateljstva i da je sada na Albancima da ponuđeno prijateljstvo prihvate.

Komentarišući zvižduke tokom njegovog govora na Gazimestanu, predsednik je rekao da je 28. jun datum kada su se mnoge loše stvari dešavale za Srbiju i da eto ni danas Srbi na tom mestu nisu mogli da budu jedinstveni.
"Srbija je to. Međutim, postoje svetinje koje se skrnave", rekao je Nikolić, dodajući da je u svom govoru želeo da objasni kako će vlada i on kao predsednik nastaviti da rešavaju problem na Kosovu.

On je kazao da je na Gazimestanu, gde je održana Kosovska bitka, sve počelo i da tu nikada ne sme ni sve da se završi.
"Svaka politika podleže sudu vremena pa će i moja", dodao je Nikolić.

Predsednik je istakao da svi koji žive na KiM, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, treba da žive dobro i u miru i da on deli ljude na dobre i loše, a ne na Srbe i Albance.

Nikolić se u Gračanici sastao sa predsavnicima kosovskih Srba i otkrio je ploču spomenika Miloša Obilića u centru tog mesta.

Spomenik se nekada nalazio u Obiliću i privremeno je bio smešten u dvorištu manastira Gračanica.

AP Photo/Visar Kryeziu

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).