slajd.jpg

Vesti

04.08.2014. - 11:46

Stogodišnjica Velikog rata

LIJEŽ - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je danas u Lijež na istoku Belgije gde će, zajedno sa liderima iz celog sveta, prisustvovati centralnoj komemorativnoj svečanosti povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata na zapadnom frontu.

Nakon ceremonije, predsednik Srbije, koji u Belgiji boravi na poziv belgijskog kralja filipa, položiće vence i cveće na spomenik kralju Albertu I, kao i na spomenik i grobove poginulim srpskim junacima na savezničkom groblju Robermon.

Belgijski gralj filip u Liježu predvodi najviše zvaničnike među kojima su britanski princ Vilijam, novi španski monarh felipe VI, francuski predsednik fransoa Oland i njegov nemački kolega Joakim Gauk, kao i drugi šefovi država i predstavnici više od 80 zemalja.

U Liježu su na snazi izuzetno jake mere bezbednosti, uz snažno prisustvo policije pošto su, kako navode policijski zvaničnici, neke delegacije zahtevale visok nivo obezbeđenja.

Glavna svečanost u ovom industrijskom gradu održava se u Savezničkom memorijalnom centru iznad grada.

Nemačka invazija na Belgiju je uvela u rat i Britaniju, koja je na današnji dan pre sto godina objavila rat Nemačkoj, a koja takođe danas održava komemoraciju tim povodom, uključujući paradu 40 automobila iz 1900-ih i bdenje uz sveće u Vestminsterskoj opatiji.

Princ od Velsa, Čarls, i britanski premijer Dejvid Kameron učestvuju danas na ceremoniji u katedrali u Glazgovu, a Princ Hari prisustvuje paradi u folkstounu, u Kentu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
"Na današnji dan pre sto godina Britanija je ušla u Prvi svetski rat i mi danas ovom ceremonijom odajemo poštu onima koji su se borili, sećamo se onih koji su dali svoje živote i želimo da naučene lekcije nikada ne zaboravimo", poručio je Kameron.

U Britaniji će u svim javnim zgradama biti pogašena sva svetla od 22 do 23 sata po britanskom vremenu, kada je London objavio rat Berlinu.

Uoči ceremonija u Belgiji i Britaniji, na Pacifiku su premijer Australije Toni Abot i premijer Novog Zelanda Džon Kej odali poštu desetinama hiljada vojnika svojih zemalja koji su poginuli daleko od svojih domova.

Juče su Oland i Gaul, u znak obeležavanja 100 godina otkako je Nemačka objavila rat francuskoj, prisustvovali komemoraciji za 30.000 vojnika koji su poginuli tokom borbi u pograničnoj francuskoj pokrajini Alzas.

Nakon ceremonije u Liježu, večeras će biti održana i međunarodna komemoracija u Monsu na francuskoj granici, gde su britanske trupe pravile zaštitnicu dok su London i Pariz svim silama pokušavali da spreče nemački proboj krajem avgusta.

Princ Vilijam će sa suprugom Kejt, princom Harijem i premijerom Kameronom predvoditi komemoraciju u Monsu gde su poginuli prvi i poslednji britanski vojnik.

Prvi svetski rat bio je najrazorniji koji je ikada vođen, sa 10 miliona poginulih vojnika, 20 miliona ranjenih, milionima civilnih žrtava, srušenim imperijama, prekrojenim svetom.

Sto godina kasnije, još nema konsenzusa među istoričarima i političarima o razlozima njegovog izbijanja.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).