5_-_copy.jpg

Vesti

29.01.2018. - 13:29

Susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Istanbulu razgovarao o infrastrukturnim projektima koji bi doprineli ekonomskom razvoju Srbije i BiH.

Kada je reč o mostu Bratunac - Ljubovija, predsednik Vučić je rekao da je srpska strana završila most i pristupne saobraćajnice, ali da nema prelaza sa strane BiH i "kao da smo džabe gradili taj most", rekao je predsednik Vučić te istakao da je Izetbegović danas sa njegove strane intervenisao i rekao da će sve učiniti da se tu otvori granični prelaz, da ljudi ne gube po 300 kilometara.
 
Time će se, podvukao je predsednik, drastično podstaći mogućnost preduzetništva i ekonomskog razvoja zapadne Srbije - Ljubovije, Malog Zvornika, Osečine i svih okolnih opština, kao i istočnog dela i Republike Srpske i BiH.
 
"To je za nas od velikog značaja", podvukao je predsednik Vučić u izjavi novinarima nakon razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.
„Bilo je reči i o autoputevima“, rekao je predsednik Vučić i podsetio da je „parlament BiH doneo odluku da oni grade put preko Tuzle do Brčkog i Bijeljine, a da nama ostaje da napravimo 21 kilometar oko Kuzmina, što za Srbiju nije problem i na šta smo pristali odmah“.
 
"Ono na čemu sam insistirao i što želim da verujem je da, na trilateralnom sastanku kada ga budemo imali u junu, julu ili avgustu, to može da bude i potpisano - da probamo da napravimo jedan ceo pojas. Jer i u komunustičko vreme najslabije su bile povezane Srbija i BiH, kao da je to neko želeo da se tako odigrava", konstatovao je predsednik Vučić.
 
„To sada, hoćemo da promenimo - hoćemo da imamo iz Bijeljine autoput do Beograda, koji bi nas kasnije spajao i sa Dobojem i sa Banjalukom, kao i autoput Čačak-Požega-Kotroman-Višegrad-Sarajevo. Tu biste imali od Požege do Sarajeva svega 167 kilometara. Dakle, ukoliko bismo imali autoput svuda, to bi bilo oko dva i po sata vožnje Beograd-Sarajevo tim putem", naveo je predsednik Srbije. „To bi mnogo značilo za privredu, kao i za Bošnjake u Sarajevu, za Bošnjake koji žive u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, ali bi mnogo značilo i za Srbe iz Foče, Gackog, Bileće, Nevesinja, Ljubinja, Berkovića, Trebinja, Višegrada, Sokoca, Pala...
 
"To bi bukvalno podiglo taj deo, ali to bi značilo mnogo i za Srbe u Beogradu, jer bi se povezali i sa Sarajevom i sa svim tim srpskim krajevima. Tako da mislim da smo bliže rešenju", zaključio je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).